Borítókép: 5 tipp, hogy megnőjön a futó-önbizalmad

5 tipp, hogy megnőjön a futó-önbizalmad

Forrás: Getty Images
Te sem érzed jónak?

Vannak, akik genetikailag alkalmasabbak a futásra, könnyen fejlődnek és vannak, akik azért futnak, mert jól esik, mert erre van lehetőségük, de mondjuk testalkatilag nem erre lettek „teremtve”. Talán ők nem gyorsulnak olyan könnyen, és egy olyan tempó is hatalmas eredménynek számít, amit más „tök gáznak” ítél meg. De ne hagyd, hogy ez lehúzza az önbizalmadat, ne hagyd, hogy a tempók és teljesítmények forgatagában „bénának” érezd magad vagy rosszabbnak, mint mások. Ezekkel a módszerekkel fokozhatod a magabiztosságodat:

  • Fuss gyakran!
    Minél több kilométer lesz a lábadban, annál jobban elhiszed magadról, hogy tudsz futni. Mert tudsz, hidd el! A futás felszabadít, és minél régebb óta nyomod, annál több sikerélményt szerezhetsz, és ez olyan erővel ruház fel, amiről korábban el sem tudtad volna képzelni, hogy benned van. Aztán, amikor egy hosszabb táv lefutásakor elbizonytalanodsz, fel akarod adni, előránthatod azokat a korábbi élményeket, amik újra felráznak, és tudni fogod, hogy képes vagy befejezni a versenyt!

  • Úgy fuss, ahogy neked jó!
    Lehet, hogy most terepen futni a menő, de ha neked a városi, aszfaltos futás jött be, akkor csináld ott. Ha a tracken köröznél, akkor azt csináld. Ne a teljesítménykényszer késztessen bármilyen típusú futásra, hanem az, hogy mi a célod, mit szeretsz. Akkor lesz nagy az önbizalmad, ha a futás örömet okoz, mert nem ez a legfontosabb?
  • Kell egy barát!
    Ha nem mersz elindulni egy versenyen, akkor keress valakit, aki épp oda megy, és aki mellett már nem érzed úgy, hogy „kilógsz a sorból”. Vagy bármi más újdonságra vágysz, de félsz belevágni egyedül, akkor keress valaki olyat, aki segíthet bevezetni abban az irányba.

  • Erősebb vagy, mint hinnéd!
    Bármi van, az 100%-ig biztos, hogy sokkal erősebb annál, mint amit el tudsz képzelni magadról. Ez tény, és ezzel te sem vitatkozhatsz! Mi ad önbizalmat, ha ez nem?

  • Kell a jó szerkó!
    Ha menő cuccban, jó technikai ruhákban és profi futócipőben futsz, nem csak könnyebben megy majd, de te is sokkal menőbbnek érzed majd magad. Igen, lehet bolyhos és kinyúlt pamutruhában is futni, de teljesen más érzés, mint igazán vagány szerelésben!