Borítókép: Ha nem posztolod, meg sem történt? Így készíts tökéletes futószelfit!

Ha nem posztolod, meg sem történt? Így készíts tökéletes futószelfit!

Forrás: Getty Images
A legkeményebb edzések és néha a nem túl kemények is megérdemlik a dokumentálást. Valld be, hogy te is imádod, amikor egy jó tempót vagy figyelemreméltó távot kiposztolsz egy szelfi kíséretében, aztán az Instagramon és a Facebookon szétlájkolnak az ismerőseid!

Micsoda mázli, hogy gyakorlással nem csak a futóteljesítményeden lehet javítani, de a szelfikészítésben is sokat lehet fejlődni! Íme pár tipp Puskás Levente futó-fotóstól, hogyan érdemes jobb képeket (elsősorban szelfiket) készíteni a szabadban egy kimerítő edzés után:

Fit.Love.Réka pedig beugrott, hogy a képein keresztül azt is megmutassuk, miről van szó!

  • A fényképezés első szabálya: fény nélkül nem fog menni. Ennél triviálisabb, de fontosabb szabály nincs. Hiába készíted a legjobb telefonnal csilliárd megapixellel, zajszűrővel, meginstázva, ha nincs fény - nincs mit leképezni. A megvilágításon nagyon sokat lehet változtatni. A direkt napsütés szétégeti a képet, érdemes valamilyen szórt fényt keresni. A legtöbben nem gondolnak a tereptárgyakról visszaverődő fényekre. Ezekkel kapcsolatban két dolgot érdemes fejben tartani: a visszavert fények a kép színét is befolyásolják. Egy nagy piros reklámtábláról érkező fény akár aggódó megjegyzéseket is okozhat (lásd: rendben van a vérnyomásod, gyermekem?). Illetve azt, hogy az indirekt világítás hatása a távolság növekedésével gyorsuló ütemben csökken. Meglepő módon a visszaverés mértéke - a távolság függvényében - a visszaverő felület méretétől is függ. A Napnak háttal állva csak egy sötét körvonal leszünk a képen. De még ha a gép kamerája tud is valamit kihozni a nehéz helyzetből, az arcunkon tükröződő izzadságnak alig lesznek látható jelei. A legtöbb telefon beállításaiban található egy expozíció-korrekciós lehetőség. Csodát nem tud tenni, de kellemes meglepetést okozhat ha körültekintéssel használod. Ezt szó szerint kell érteni: szélsőséges esetben a háttér kiég, vagy túl sötét lehet ha túltolod a kompenzációt.
  • Felejtsd el az előlapi kamerát, ha jót akarsz. Az előlapi kamerák mindig rosszabb minőségű képeket készítenek, mint a hátlapiak. A hátlapihoz nagyobb méret és ezzel kisebb zaj társul, valamint az esetek 99%-ában valamilyen fényforrás is. A hátlapi kamerának általában a látószöge is nagyobb, ami ugyan portré fotózásakor hátrány, de ezzel nincs mit kezdeni, fogadd el. Kicsit gyakorolni kell a célzást, de megéri. Pár alkalom után jól rá lehet érezni a látószög várható tartalmára. Megszállottak kis tükröt is felragaszthatnak a telefon hátuljára. Külön segítség, hogy a hangerőszabályzó is elsüti a fényképezést. Apropó elsütés: a kép bemozdulását könnyebb elkerülni, ha önkioldóval készítjük a képet.
  • Hogyan nézz ki a képen? Ezt nem én fogom megmondani, de arra, hogy honnan érdemes fotózni van pár ötletem. A tapasztalatok szerint a szemvonalnál kissé magasabbról érdemes próbálkozni, de nem túl magasról, mert akkor a fej esetleg szükségtelenül nagy lesz. Érdemes leejteni a vállakat, megnyújtani a nyakat, előredönteni a fejet úgy, hogy az arcél párhuzamos maradjon a mellkassal. A testedet kissé fordítsd el a géphez képest balra vagy jobbra. Ez érdekesebb szöget ad, mint a simán szemből fotózott kép. Talán ehhez a ponthoz tartozik, hogy nem a lencsére kell nézni, hanem kicsit a lencse mögé. Ez kissé tágabbra nyitja a szemhéjakat, ami vonzóbbá, figyelemfelkeltőbbé teszi a tekintetet.
  • Milyen legyen a háttér? A szelfi abban különbözik a sima portrétól (persze azon kívül, hogy te csinálod saját magadról), hogy a környezet lényeges eleme. Ezért bánj te is a környezettel tudatosan. A fényekből a hátteret is szándékaidnak megfelelően részesítsd, vagy ne. A legújabb csúcstelefonok már életlen hátteret is tudnak varázsolni a képre, ami szintén nem egy elvetendő ötlet.
  • Utómunka. Igen. Kivágás, filterek, automatikus retus. Hasonlóan az edzéshez, csak tőled függ, mennyi energiát szeretnél beletenni. A nap végén a futás utáni nyújtás fontosabb, mint a lájkok.