Borítókép: Rákóczi Feri: „Ha kitűzted a célod, előbb-utóbb úgyis elkap a gépszíj"

Rákóczi Feri: „Ha kitűzted a célod, előbb-utóbb úgyis elkap a gépszíj"

Forrás: getty images
A futás veszélyes sport, még akkor is, ha elsőre nem tűnik annak. Könnyen lesérülhetsz, ha nem tartod be az alapszabályokat, ráadásul mentálisan is muszáj felkészülni a kihívásokra - valljuk be, a motiváció hiányával előbb-utóbb minden futó megküzd. Rákóczi Feri következő posztjában ezekről a helyzetekről ír.

Személy szerint én általában azt várom, hogy a futásnak vége legyen, viszont számomra az egész élmény motiváló. Persze mindenki más célért fut: vannak, akik fogyni szeretnének, egyesek egészségesek szeretnének maradni, mások pedig azért húzzák fel a futócipőt, hogy kiszakadjanak a mindennapok verklijéből és kikapcsolódjanak. Ha kitűzted a célod, előbb-utóbb úgyis elkap a gépszíj.

Viszont olyan helyzetekkel is találkozhatsz, amikor nehezebben veszed rá magad az edzésre. Ilyenkor hasznosak lehetnek a következő tippek:

  • Nevezz egy versenyre! A közelgő időpont motivál, ráadásul biztos, hogy nem szívesen hagyod ki az edzést, ha teljesíteni szeretnéd a kitűzött távot.
  • Ha nem készülsz versenyre, az időeredmény javítása is szuper motiváció lehet: ha korábban 10 perc alatt teljesítettél egy adott szakaszt, a legközelebbi futásnál törekedj arra, hogy gyorsabban fusd le az adott résztávot.
  • Próbálj ki új dolgokat! Tedd izgalmasabbá a futásod emelkedőkkel, gyors szakaszokkal, új útvonalakkal. Bármi segíthet, ami kizökkent a megszokott kerékvágásból és kicsit változatosabbá teszi az edzésed.
  • Sérülés esetén kicsit nehezebb motiváltnak maradni. Ilyenkor fogadd meg az edződ és orvosod tanácsát. Ha mindent úgy csinálsz, ahogy ők mondják, hamarabb meggyógyulsz. Ebben az esetben a keresztedzés is jó motiváció lehet, ha ezt nem tiltják a szakemberek.

Nekem is volt egy nagyobb sérülésem, még a tavalyi félmaraton lefutása előtt, a tornatermi futóiskolázáson sérült meg a hátsó combizmom. Hosszú hetekig küzdöttem vele, és nem csak a fájdalom okozott problémát, hanem az is zavart, hogy kiesek a gyakorlásból. Szerencsére viszont hallgattam az edzőmre, kenegettem, eljártam masszőrhöz, így teljesen felépültem a versenyre. A Los Angeles Marathonon pedig - ahogy korábban írtam - egy vízhólyag okozott problémát, de szerencsére csak fizikálisan. Nem vette vissza a lendületemet, eszembe sem jutott, hogy emiatt feladom az egészet.

A tanulság: sok sérülés legyőzhető, csak fejben kell erősnek lenned és a kitűzött cél érdekében motiváltnak kell maradnod!