Borítókép: Te is munka mellett készülsz a maratonra? Akkor íme egy kis motiváció

Te is munka mellett készülsz a maratonra? Akkor íme egy kis motiváció

Forrás: Getty Images
Ha úgy érzed, hogy olykor maga alá temet a káosz, csak szólunk, nem vagy egyedül!

Cikkünk szerzője Csontos Imre, közösségi edző, elitfutó, a Mozdulj érte, és a Virtuálfutok közösségek szaktanácsadója, aki az egyik sportolója történetét meséli el:

Egy igazi sikertörténettel jövök most:

A férfi (férfias) könnyei, avagy a félmaratoni egyéni csúcsod tempóját végig futni egy maratonon…. Igen. Lehet.

Nagyon motiváló dolog egy futónak, mint mikor valaki lefut egy maratont, főleg kacifántos úton haladva. Jó-jó… persze tök menő, hogy valaki elitfutó, ennek él, jó-ideális körülmények között készülve (pl télen fedettpályán edzhet intenzíven, rövidnadrágban) alapozik, majd versenyzik… de hatalmas példakép az, aki család, gyereknevelés, és napi 8-10 óra munka mellett is megteszi ugyanezt. Mert igen!!! Megteszi, és mert igen, ugyanezt. Lemegy, és edz. Aztán edz. Sőt, ha kell, még mindig edz. Bitangpusztulat mód hideg van kint, de nem érdekli. A hideg is furcsán néz rá, nemhogy a többi néni-bácsi odakint… de nem érdekli. Fut. Számolja az oszlopokat, hallgatja az óracsipogást (hamár madarak sehol). Úgy gondolom az igazi példakép így viselkedik. Mert Ő példakép. Ő egyenlő Robi. Robi egyenlő Ő. Az első maratonjára készült, mikor megkeresett:

"Az egész maratoni láz 2016 októberében fogalmazódott meg bennem komolyan, amikor is sikerült lefutnom a Bp maratonon belül a 30 km testébresztőt (kínok között). Akkor tudatosult bennem, hogy lehet ettől nagyobbat álmodni, de tapasztalt segítség nélkül nem fog menni. A közösségi oldalon böngészgettem edzésterveket és itt találtam rá Csontos Imre egy cikkére! Megkeresésemre azonnal igent mondott. Decemberben neveztem be a BSI által szervezett Maratonfüredre. Első maratonom a Balcsi partján tavasszal! Csodás! Csak azt nem kalkuláltam bele, hogy ennek a felkészülése télre esik. Volt sok olyan edzésnapom amit -15,-20 fokban gyűrtem lelkesen! Mellette közben munka (van, hogy éjszaka is) család, gyerekek, februárban született meg a kislányom!" - mesélte Robi, mikor azt kérdeztem, hogy mit mondana az előzményekről? Amúgy…eskü, nem én kértem, hogy megemlítsen benne… de mert volna másképp cselekedni! Jól nevelt srác.

Hozzátartozik, hogy a téli futásait én tavasszal egészítettem ki, tehát addig előtte egyedül készült. Gyakorlatilag egyedül alapozott, és utána specifikusan a versenyre már velem készült. Nem állt sok idő a rendelkezésünkre, kettő és fél hónap, ami nem elég egy jó fölkészülésre. Ez azt jelenti, hogy Robiban még mindig van, sokkal több van!

"A verseny előtt egy héttel már nem igazán találtam a helyem. Ha elgondolkodtam, azonnal a 42,195 km ugrott be, még a gyomrom is összeszorult. Ilyenkor a felkészülés alatt elvégzett munka minőségével és mennyiségével vigasztalódtam, de a maraton az maraton! A verseny előtti napon is dolgoztam este 10-ig, de aludni így is alig tudtam valamicskét. Reggel fél öt: kelés, autóban reggeli, közel 200 km! Szerencsére a sógorom elkísért így lett pilótám! Átöltözés, alapos bemelegítés, órabeállítás és rajt! Mentek szépen az 5-ök, egy, kettő. Belőttem magamnak a 6:20/km-eket, ez ment is, de valami nem volt az igazi! A második 5-ös után felemeltem 6:00/km-re, és ez lett az igazi (egyszer az edző bá mondta, hogy lehet, a nagyobb tempó kevésbé fárasztó). Jött 10-15-20-25-30! A leggyorsabb etapom a harmadik tízes rész volt bőven egy órán belül, pedig volt benne szint is rendesen. A legnehezebb rész az a 30-tól 35-ig volt, tempóvesztés nélkül. Az utolsó 2195 méter pedig maga a csoda! Volt energiám még egy jóízű hajrára is. A következő kép és hang az, ahogy a speaker kiabálja, hogy a célban Bódog Róbert maratonfutó…… ezután már csak egy jó kis örömkönnyekkel teli nyújtás volt a végére! 41 évesen, 1 hónaposan, 12 naposan!"

Hozzátartozik a versenytervezethez, az edzéselmélethez, hogy maratont addig nem futunk, amíg nem vagyunk túl 2-3-4 (saját magunkhoz képest) jó félmaratonon. Ő 2:12-ről indulva több lépésben eljutott 2:08-ig. A maratoni ideje, pedig 4:17 lett. Ha veszel kettőt a félmaratoni egyéni csúcsából (2:08), akkor az 4:16. Gyakorlatilag ugyanazt a tempót futotta maratonon, mint amit korábban tudott félmaratonon. Miért? A hatékony edzéstervének köszönhetően.

Jó, rendben. A futó tud jól futni egy rossz edzéstervvel is, ha összeszedi magát. Egy nem elég motivált futó, viszont nem tud jól futni egy jó edzéstervvel sem. Azt mondja a "szak", hogy minimum 80%-ban a futó érdeme, és az edző maximum 20%-ban veszi ki ebből a részét. De tény és való, hogy egy jó edzésterv sem árt a dolognak. Itt azonban elsősorban a futó alázata, vágya, elhivatottsága és életvitele számít (persze a genetikán kívül). Ő pedig igazán elszánt volt!