Te is munka mellett készülsz a maratonra? Akkor íme egy kis motiváció

Ha úgy érzed, hogy olykor maga alá temet a káosz, csak szólunk, nem vagy egyedül!

Ha úgy érzed, hogy olykor maga alá temet a káosz, csak szólunk, nem vagy egyedül!

Cikkünk szerzője Csontos Imre, közösségi edző, elitfutó, a Mozdulj érte, és a Virtuálfutok közösségek szaktanácsadója, aki az egyik sportolója történetét meséli el:

Egy igazi sikertörténettel jövök most:

A férfi (férfias) könnyei, avagy a félmaratoni egyéni csúcsod tempóját végig futni egy maratonon…. Igen. Lehet.

Nagyon motiváló dolog egy futónak, mint mikor valaki lefut egy maratont, főleg kacifántos úton haladva. Jó-jó… persze tök menő, hogy valaki elitfutó, ennek él, jó-ideális körülmények között készülve (pl télen fedettpályán edzhet intenzíven, rövidnadrágban) alapozik, majd versenyzik… de hatalmas példakép az, aki család, gyereknevelés, és napi 8-10 óra munka mellett is megteszi ugyanezt. Mert igen!!! Megteszi, és mert igen, ugyanezt. Lemegy, és edz. Aztán edz. Sőt, ha kell, még mindig edz. Bitangpusztulat mód hideg van kint, de nem érdekli. A hideg is furcsán néz rá, nemhogy a többi néni-bácsi odakint… de nem érdekli. Fut. Számolja az oszlopokat, hallgatja az óracsipogást (hamár madarak sehol). Úgy gondolom az igazi példakép így viselkedik. Mert Ő példakép. Ő egyenlő Robi. Robi egyenlő Ő. Az első maratonjára készült, mikor megkeresett:

"Az egész maratoni láz 2016 októberében fogalmazódott meg bennem komolyan, amikor is sikerült lefutnom a Bp maratonon belül a 30 km testébresztőt (kínok között). Akkor tudatosult bennem, hogy lehet ettől nagyobbat álmodni, de tapasztalt segítség nélkül nem fog menni. A közösségi oldalon böngészgettem edzésterveket és itt találtam rá Csontos Imre egy cikkére! Megkeresésemre azonnal igent mondott. Decemberben neveztem be a BSI által szervezett Maratonfüredre. Első maratonom a Balcsi partján tavasszal! Csodás! Csak azt nem kalkuláltam bele, hogy ennek a felkészülése télre esik. Volt sok olyan edzésnapom amit -15,-20 fokban gyűrtem lelkesen! Mellette közben munka (van, hogy éjszaka is) család, gyerekek, februárban született meg a kislányom!" - mesélte Robi, mikor azt kérdeztem, hogy mit mondana az előzményekről? Amúgy…eskü, nem én kértem, hogy megemlítsen benne… de mert volna másképp cselekedni! Jól nevelt srác.

Hozzátartozik, hogy a téli futásait én tavasszal egészítettem ki, tehát addig előtte egyedül készült. Gyakorlatilag egyedül alapozott, és utána specifikusan a versenyre már velem készült. Nem állt sok idő a rendelkezésünkre, kettő és fél hónap, ami nem elég egy jó fölkészülésre. Ez azt jelenti, hogy Robiban még mindig van, sokkal több van!

"A verseny előtt egy héttel már nem igazán találtam a helyem. Ha elgondolkodtam, azonnal a 42,195 km ugrott be, még a gyomrom is összeszorult. Ilyenkor a felkészülés alatt elvégzett munka minőségével és mennyiségével vigasztalódtam, de a maraton az maraton! A verseny előtti napon is dolgoztam este 10-ig, de aludni így is alig tudtam valamicskét. Reggel fél öt: kelés, autóban reggeli, közel 200 km! Szerencsére a sógorom elkísért így lett pilótám! Átöltözés, alapos bemelegítés, órabeállítás és rajt! Mentek szépen az 5-ök, egy, kettő. Belőttem magamnak a 6:20/km-eket, ez ment is, de valami nem volt az igazi! A második 5-ös után felemeltem 6:00/km-re, és ez lett az igazi (egyszer az edző bá mondta, hogy lehet, a nagyobb tempó kevésbé fárasztó). Jött 10-15-20-25-30! A leggyorsabb etapom a harmadik tízes rész volt bőven egy órán belül, pedig volt benne szint is rendesen. A legnehezebb rész az a 30-tól 35-ig volt, tempóvesztés nélkül. Az utolsó 2195 méter pedig maga a csoda! Volt energiám még egy jóízű hajrára is. A következő kép és hang az, ahogy a speaker kiabálja, hogy a célban Bódog Róbert maratonfutó…… ezután már csak egy jó kis örömkönnyekkel teli nyújtás volt a végére! 41 évesen, 1 hónaposan, 12 naposan!"

Hozzátartozik a versenytervezethez, az edzéselmélethez, hogy maratont addig nem futunk, amíg nem vagyunk túl 2-3-4 (saját magunkhoz képest) jó félmaratonon. Ő 2:12-ről indulva több lépésben eljutott 2:08-ig. A maratoni ideje, pedig 4:17 lett. Ha veszel kettőt a félmaratoni egyéni csúcsából (2:08), akkor az 4:16. Gyakorlatilag ugyanazt a tempót futotta maratonon, mint amit korábban tudott félmaratonon. Miért? A hatékony edzéstervének köszönhetően.

Jó, rendben. A futó tud jól futni egy rossz edzéstervvel is, ha összeszedi magát. Egy nem elég motivált futó, viszont nem tud jól futni egy jó edzéstervvel sem. Azt mondja a "szak", hogy minimum 80%-ban a futó érdeme, és az edző maximum 20%-ban veszi ki ebből a részét. De tény és való, hogy egy jó edzésterv sem árt a dolognak. Itt azonban elsősorban a futó alázata, vágya, elhivatottsága és életvitele számít (persze a genetikán kívül). Ő pedig igazán elszánt volt!

5 hónapos terhesen, hatalmas pocakkal versenyzett a futónő

A 31 éves Alysia Montano múlt héten hatalmas pocakkal állt rajthoz az amerikai atlétika bajnokságon.

A legfontosabb kifejezések, amiket minden futónak ismernie kell

Ha most kezded a futást, érdemes megismerkedned néhány szakkifejezéssel, amiket a haladók kivülről betéve ismernek!

Így szabotálod a reggeli edzésed

Ha sikerült átállnod a reggeli futásokra, gratulálunk!

Rendszeresen edzel mégsem fejlődsz, sőt visszaesel? Komoly okai lehetnek!

Ellentmond a logikának, mégis sokakat érint olvasónk panasza, melyre ezúttal Fülöp Tibor szakértőnk válaszolt.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft