Spartathlon szubjektív

A Spartathlon előtt egy héttel a Runner's World szerkesztősége megkérdezte tőlem, lenne-e kedvem elmenni a versenyre készíteni pár fotót az Ultra* című film stábjával. Egy olyan sporteseményről van szó, amit az elmúlt 10 évben folyamatosan figyelemmel kísértem és a magyar indulók nagy részét személyesen is ismerem.

A Spartathlon előtt egy héttel a Runner's World szerkesztősége megkérdezte tőlem, lenne-e kedvem elmenni a versenyre készíteni pár fotót az Ultra* című film stábjával. Egy olyan sporteseményről van szó, amit az elmúlt 10 évben folyamatosan figyelemmel kísértem és a magyar indulók nagy részét személyesen is ismerem.

Természetesen igen volt a válaszom. Szerda este elrepültem Athénba, másnap napközben a stábbal bejártuk a 246 km-es táv első 160 kilométerét, majd még este béreltem egy autót a szabad mozgás érdekében.

Aki pusztán annyit tud erről a versenyről, hogy 246 km hosszú és Athénból Spártába kell eljutni maximum 36 óra alatt, elsősorban azokhoz szólnak a benyomásaim.

Szerintem a Spartathlon nem csak egy futóverseny, ennél sokkal több. Vannak futóversenyek és van a Spartathlon. Nemcsak a távolság, a paraméterek, a mögöttes történelem miatt különbözik más versenyektől, hanem attól az 5 napos élménytől, amely máshoz nem fogható.

Péntek reggel az Akropolisz lábánál van a rajt. A reggeli hűvös mellett érezni lehetett a levegőben a feszültséget. Csöndes, elmélyült tekintetek, boldog, mosolygó arcok. Ugyan még sötét volt, de a háttérben már a pirkadat fényei mutatkoztak. Alighanem az ölelések tere ez. Itt mindenki mindenkivel ölelkezett. Nemcsak az azonos nemzet gyermekei, hanem az évről-évre visszatérő futók, futóbarátok is. Valaki debütálni készült, valaki negyedik alkalommal indul és eddig mindig célba ért, valaki ötödszörre volt ott és még egyszer sem ért célba. Ahány induló, annyiféle személyes motiváció, indíttatás. Nem túlzás, hogy a teljes mezőnyből kiemelkedik egy magyar futó, Lőw András, aki 20-ból immár 19-szer megérintette a Leonidasz szobor lábát.

A rajtot követően a futók hamar hátrahagyták a csöppnyi teret. 370 nevező. Közel ennyien rajtoltak el. A városból kivezető út nem volt forgalommentes. A reggel 7 órás pénteki rajt telibe találta a csúcsforgalmat. A kivezető út idővel kétszer két sávos autóúttá változott. A leállósávot foglalták el a futók, mellettük meg száguldoztak a kamionok. Pár méterrel arrébb a tenger a hatalmas hajókkal. Így teltek a kilométerek, a duplasáv egy sávvá szűkült, majd a peremkerületet is hátrahagyva elértünk egy finomítóhoz, később pedig egy tengerparti panorámaútra. Nagyjából ezek a képek váltakoztak az első 80 kilométeren.

Időközben a nap is éreztetni kezdte az erejét. A mezőny fáradt, voltak futók, akik olykor már megállásra kényszerültek. A kísérők nem segíthetik őket, csak bizonyos pontokon. Összesen 75 frissítő pont áll a rendelkezésükre. 80 km-nél található a Korinthoszi csatorna. Ugyan az átkelésre alkalmas híd parányi, ám hatalmas mélység tátong alatta. Az ezt követő kiemelt pont nyújt lehetőséget az alaposabb frissítésre, illetve a kísérők is itt segíthetik futóikat.

Délutánra jár az idő, talán a legmelegebb ekkor volt. Korinthoszt elhagyva, hátrahagyjuk a tengert, az útvonal inkább hullámos és leginkább mezőgazdasági területeken halad. A 148-as kilométerig Lyrkeiaig ez a jellemző, egyben szép útvonal. Innen kezdődik a hosszú szerpentin, majd következik a hegy, aminek közel 1200 méteres csúcsára kell felgyalogolni, majd átbukni a túloldalra. A mezőny gyakorlatilag ezt a részt sötétben teszi meg. Alighanem az útvonal leglátványosabb része. Amilyen meleg volt a nappal, olyannyira hideg az éjszaka. Sőt a hegyen a szél is felerősödött. A hegy túloldalán levő településtől Sagkastól egy alacsonyabb forgalmú úton vezet az út, majd Tegeatól egy főútvonal szélén kell elfutni Spártába. A domborzat és a táj valami fantasztikus. A felkelő Nap fénye pedig frissítően hat a fáradt versenyzőkre.

A nagy varázslat Sparta határában kezdődik. Az autósok dudálással üdvözlik a célhoz közeledőket, a járókelők aláírást kérnek tőlük. A célegyenesre ráfordulva gyerekek futva és biciklivel követnek, kísérnek a célig, azaz Leonidasz szobráig mindenkit. Nemcsak verseny ez, hanem mentális utazás, amely az utolsó métereken katartikus élményként robban. Az epikus zene, a szurkolók rivalgása, olyan emocionális hullámokat indít el mindenkiben, hogy a szem nem marad szárazon. Leonidasz lábának megérintése, megcsókolása a jelképes cél. A teljesítők olajágkoszorút kapnak a fejükre, kortyolnak egyet az Evrotasz folyó vízéből, majd a teljesítői relikviák átvétele után az egészségügyi sátorhoz kísérik őket. Mindenkinek letisztogatják a lábát, ellátják a hosszú út során keletkezett kisebb-nagyobb sérüléseket, akinek szüksége van rá, infúziót kap. De ez nem kirívó, sokkal inkább természetes jelenség a verseny céljában.

A másnapi ebéd, majd az athéni fogadás olyan keretet ad az eseménynek, amely során minden futó elhiszi, igen itt most Ő a fontos és ez így igaz. Mindez így zajlik minden évben ezen a szeptember végi, október eleji 5 napon.

De most már beszéljenek a képek:

Nézd meg a galériánkat>190 kép
Spartathlon 2016

* A versenyt bemutató, Ultra című kreatív dokumentumfilm, melyet Simonyi Balázs rendezett, aki maga is többszörös Spartathlon teljesítő.

Milyen étrendkiegészítőket érdemes használni?

Ez a kérdés érkezett szakértőnkhöz, Janota Zoltánhoz, és íme a válasza:

Leesik az állad a legőrületesebb fekvőtámasz variációktól: melyiket mered kipróbálni?

A fekvőtámasz egy olyan gyakorlat, amit mindenkinek érdemes rendszeresen végeznie, és mindenki ismeri, de vajon mit szólsz ezekhez a vagány változatokhoz?

Fit.Love.Réka: "Az áprilisi hóban még hihetetlennek tűnt, hogy maratont fogok futni, de végül nagyon szuper volt!"

Hihetetlennek tűnt egész héten, hóban, fagyban, szélviharban, hogy hétvégén maratont fogok futni. Annyira távolinak és szürreálisnak tűnt, hogy a ráhangolódás csak az utolsó pillanatra maradt.

Ezért jó idegen helyen futni

Ti miért szerettek külföldön futni? Főszerkesztőnk, Máté ezért:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

7 évente az összes sejted lecserélődik. Abból épül fel a tested, amit megeszel. Nem mindegy, mi kerül a tányérra. Ebben segítek!

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft