Futószalagon

Az Ultrabalaton az ország legnagyobb területén, 220 km-es útvonalon zajló nonstop futóverseny. Nincs még egy ilyen kaliberű esemény az évben. Szász Norbert, a Runner’s fotósa heted magával futotta körbe a tavat. Élményeiről, érzéseiről vall.

Az Ultrabalaton az ország legnagyobb területén, 220 km-es útvonalon zajló nonstop futóverseny. Nincs még egy ilyen kaliberű esemény az évben. Szász Norbert, a Runner’s fotósa heted magával futotta körbe a tavat. Élményeiről, érzéseiről vall.

Sokan azt mondják, azért futnak, hogy megismerjék önmagukat és a határaikat. Ha már ismered önmagad, akkor egyszer mindenképp fuss az Ultrabalatonon, hogy jobban megismerd a barátaidat is.

Egyszer régen, réges-régen egy cég tulajdonosa bemutatta az üzemét. Autóipari beszállító volt, műszerfalakat szállítottak egy neves márkának. Az egyes alkatrészek a hosszú soron a termelési folyamat részei voltak. A futószalag elején a nagy semmi, aztán a lassú haladású gyártósoron folyamatosan csatlakoztak rá a különböző elemek, míg végül a rész egésszé vált.

Valahogy ez a kép ugrott be az Ultrabalatonról. A rész az egyén, az egész a csapat, 2-3-4 műszaknyi idő szükséges a mű, azaz az összekovácsolódott csapat elkészültéhez. Míg egy futó fut, a csapat többi tagja logisztikázik. A 7,5 km-nyi hosszúságú autó konvoj egyikében ül, majd parkol, vár, frissít, szellőzteti a ruháját, tárolja a többiek cuccait, megint vár, tova indul, araszol és így tovább.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

A mezőny nagyságát mutatja, hogy több mint 9 órán keresztül indultak a futók az Ultrabalatonon. Amikor délután 3 órakor az utolsó csapat elindult, az első csapat már a táv felét le is futotta. Ha az összes induló futó 26 méterenként megállna az útvonalon egyetlen hatalmas láncot alkotva, nagyjából egy fél literes izo-s palackot körbe tudnának dobálni a Balaton körül.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

Az egyéni futók esete persze teljesen más. A Balaton körbefutása egyedül olyan teljesítmény és olyan erőpróba – főként a test és lélek egymással összhangban lévő, majd egymás elleni küzdelme – amelyről a hozzám hasonló futóknak valószínű fogalmuk sincs. Maximális respekt, aki egyáltalán ilyen megpróbáltatásra adja a fejét.

Az igazi kihívás talán nem is a 220 km-es táv teljesítése, hanem inkább a km-ek és idő múlásával bekövetkező mentális és fizikai leépülés elviselése. Kezdetben a váltópontokon szól a zene, fiesztahangulat van, hangos a szurkolói biztatás, aztán a táv és az idő előrehaladtával a váltók esetében tompul a buli feeling, a lábakra felkerül a kompressziós szár, csillapul a jókedv és a futók járása nehezebbé válik. Az éjszaka az igazán kritikus. Futni kell a csapatért. Mennyivel jobb lenne húzni a lóbőrt, de menni kell, mentális-fejlámpás próbatétel a javából. Aztán a napfelkelte meghozza az új reményt. Eltűnnek a fejlámpák. Közeleg a cél, minden futólépés közelebb visz a megváltó pihenés lehetőségéhez. A tempó már nem olyan, mint az elején volt. Lassul mindenki és minden, az idő is.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

Szürreális látvány a befutó egyenesre ráforduló balos oldalán a szpíkersátor, amit 10-15 perces sorban állással lehet megközelíteni a 220 km futás után. Talán a világ egyetlen futóversenye, ahol ilyen nehéz megközelíteni a célkaput. Valójában itt már nincs hajrá, hiszen a közösségi futó buli ezen a 100 méteren formálja át vizuálisan is az egyéni szakaszfutásokat csapategységgé. Valaki még futóruhában van, van, aki már utcaiban, vagy éppen papucsban, sörrel és kamerával a kézben. A csapatbefutóról a csapatfotó a bizonyíték. Teljes értékű taggá, sőt – véleményem szerint a legkeményebb – pótolhatatlan elemmé válik a bringás kísérő is, mert így teljes a csapat, a kör, így teljes a nap.

Kép
forrás: Szász Norbert

Ebben a szellemben várunk még egy évet a következő indulásig. Fáradtan, ám büszkén mesélünk erről olyanoknak is, akik még nem futnak, de egyszer talán ott akarnak lenni.

Hatalmas közösségi futó buli, amely valójában inkább ürügy arra, hogy a barátokkal együtt töltsünk egy szűk napot. Talán minden futónak ki kell ezt egyszer próbálni (futás nélkül is).

Összességében valahogy úgy vagyok ezzel is, mint annak idején a Párizs Maratonnal. Ki kell próbálni valami nagyot, hogy aztán tudjam értékelni a kicsit.

Kép
forrás: Szász Norbert

Apropó szeptemberben Balaton Trail váltó. Kevesebb autó, kisebb tömeg, több természet, távolabb a civilizáció.

Sürgősségi Vérszállítás egyik tagja (7 fős csapat)
Rajtidő: 14:45
Célidő: 7:28
Versenyidő: 16:43
Helyezés: 15. hely

További eredmények itt.

4 tipp - erre figyelj, ha esőben futsz

Ha a természet megtréfál és a versenyed napján hatalmas esővel köszönt, fogadd meg a következő tanácsokat.

Tízperces gyalogló edzésterv, amit ebédidőben is elvégezhetsz

Van olyan, hogy nincs kedved normálisan edzeni, pedig nagyon szükséged lenne a mozgásra. Vagy éppen most lábadozol egy sérülésből, és csak szoktatnod kell a testedet ahhoz, hogy újra elkezdesz sportolni. Bármelyik is igaz rád, az alábbi tízperces edzésterv neked szól!

Játssz a társaddal futás közben!

Amerikában van egy játék, „Would you rather” a neve, melynek lényege, hogy a kérdésben feltett két opció közül kell kiválasztani azt, amelyik szimpatikusabb.

Az ünnepek alatt fuss kevesebbet, figyelj a családra jobban!

Mindjárt itt a karácsony. Az ősz elrepült és már talán kezdetét is vette a nagy hajtás.

Tíz furcsa tény a futókról

Különös fajta a futó, az biztos. Sebtapaszt teszünk a mellbimbónkra, nyíltan beszélünk arról, sikerült-e már aznap wc-re mennünk, és önszántunkból kimegyünk a hőségbe vagy a fagyba, hogy fussunk egy csomó kilométert.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft