Futószalagon

Az Ultrabalaton az ország legnagyobb területén, 220 km-es útvonalon zajló nonstop futóverseny. Nincs még egy ilyen kaliberű esemény az évben. Szász Norbert, a Runner’s fotósa heted magával futotta körbe a tavat. Élményeiről, érzéseiről vall.

Az Ultrabalaton az ország legnagyobb területén, 220 km-es útvonalon zajló nonstop futóverseny. Nincs még egy ilyen kaliberű esemény az évben. Szász Norbert, a Runner’s fotósa heted magával futotta körbe a tavat. Élményeiről, érzéseiről vall.

Sokan azt mondják, azért futnak, hogy megismerjék önmagukat és a határaikat. Ha már ismered önmagad, akkor egyszer mindenképp fuss az Ultrabalatonon, hogy jobban megismerd a barátaidat is.

Egyszer régen, réges-régen egy cég tulajdonosa bemutatta az üzemét. Autóipari beszállító volt, műszerfalakat szállítottak egy neves márkának. Az egyes alkatrészek a hosszú soron a termelési folyamat részei voltak. A futószalag elején a nagy semmi, aztán a lassú haladású gyártósoron folyamatosan csatlakoztak rá a különböző elemek, míg végül a rész egésszé vált.

Valahogy ez a kép ugrott be az Ultrabalatonról. A rész az egyén, az egész a csapat, 2-3-4 műszaknyi idő szükséges a mű, azaz az összekovácsolódott csapat elkészültéhez. Míg egy futó fut, a csapat többi tagja logisztikázik. A 7,5 km-nyi hosszúságú autó konvoj egyikében ül, majd parkol, vár, frissít, szellőzteti a ruháját, tárolja a többiek cuccait, megint vár, tova indul, araszol és így tovább.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

A mezőny nagyságát mutatja, hogy több mint 9 órán keresztül indultak a futók az Ultrabalatonon. Amikor délután 3 órakor az utolsó csapat elindult, az első csapat már a táv felét le is futotta. Ha az összes induló futó 26 méterenként megállna az útvonalon egyetlen hatalmas láncot alkotva, nagyjából egy fél literes izo-s palackot körbe tudnának dobálni a Balaton körül.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

Az egyéni futók esete persze teljesen más. A Balaton körbefutása egyedül olyan teljesítmény és olyan erőpróba – főként a test és lélek egymással összhangban lévő, majd egymás elleni küzdelme – amelyről a hozzám hasonló futóknak valószínű fogalmuk sincs. Maximális respekt, aki egyáltalán ilyen megpróbáltatásra adja a fejét.

Az igazi kihívás talán nem is a 220 km-es táv teljesítése, hanem inkább a km-ek és idő múlásával bekövetkező mentális és fizikai leépülés elviselése. Kezdetben a váltópontokon szól a zene, fiesztahangulat van, hangos a szurkolói biztatás, aztán a táv és az idő előrehaladtával a váltók esetében tompul a buli feeling, a lábakra felkerül a kompressziós szár, csillapul a jókedv és a futók járása nehezebbé válik. Az éjszaka az igazán kritikus. Futni kell a csapatért. Mennyivel jobb lenne húzni a lóbőrt, de menni kell, mentális-fejlámpás próbatétel a javából. Aztán a napfelkelte meghozza az új reményt. Eltűnnek a fejlámpák. Közeleg a cél, minden futólépés közelebb visz a megváltó pihenés lehetőségéhez. A tempó már nem olyan, mint az elején volt. Lassul mindenki és minden, az idő is.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

Szürreális látvány a befutó egyenesre ráforduló balos oldalán a szpíkersátor, amit 10-15 perces sorban állással lehet megközelíteni a 220 km futás után. Talán a világ egyetlen futóversenye, ahol ilyen nehéz megközelíteni a célkaput. Valójában itt már nincs hajrá, hiszen a közösségi futó buli ezen a 100 méteren formálja át vizuálisan is az egyéni szakaszfutásokat csapategységgé. Valaki még futóruhában van, van, aki már utcaiban, vagy éppen papucsban, sörrel és kamerával a kézben. A csapatbefutóról a csapatfotó a bizonyíték. Teljes értékű taggá, sőt – véleményem szerint a legkeményebb – pótolhatatlan elemmé válik a bringás kísérő is, mert így teljes a csapat, a kör, így teljes a nap.

Kép
forrás: Szász Norbert

Ebben a szellemben várunk még egy évet a következő indulásig. Fáradtan, ám büszkén mesélünk erről olyanoknak is, akik még nem futnak, de egyszer talán ott akarnak lenni.

Hatalmas közösségi futó buli, amely valójában inkább ürügy arra, hogy a barátokkal együtt töltsünk egy szűk napot. Talán minden futónak ki kell ezt egyszer próbálni (futás nélkül is).

Összességében valahogy úgy vagyok ezzel is, mint annak idején a Párizs Maratonnal. Ki kell próbálni valami nagyot, hogy aztán tudjam értékelni a kicsit.

Kép
forrás: Szász Norbert

Apropó szeptemberben Balaton Trail váltó. Kevesebb autó, kisebb tömeg, több természet, távolabb a civilizáció.

Sürgősségi Vérszállítás egyik tagja (7 fős csapat)
Rajtidő: 14:45
Célidő: 7:28
Versenyidő: 16:43
Helyezés: 15. hely

További eredmények itt.

Betegség esetén mikor futhatsz és mikor nem?

Amikor egy edzéstervet követsz, vagy csak szimplán hozzászoktál ahhoz, hogy rendszeresen futsz, biztosan rosszul érint, amikor egy betegség miatt szünetet kell tartani. Most eláruljuk, mely betegségeknél, mikor szabad a pálya, és mikor maradj inkább otthon!

Két futó segített a 73 éves, sérült férfinak, hogy átérjen a célvonalon

John Wilkie a Rock’n’ Roll Arizona félmaratonon indult, ám néhány méterrel a cél előtt elesett.

Egy hónapon keresztül minden nap megcsináltam 10 fekvőtámaszt. Íme az eredmény

Azt mondják, az apró változtatások hatalmas eredményhez vezethetnek. A Women’s Health egyik szerzője, Kristen Domonell kíváncsi volt, mi történik akkor, ha átalakítja a hagyományos edzéstervét és egy hónapon keresztül minden egyes nap megcsinál 10 fekvőtámaszt. Íme, az eredmény.

Egy újabb ok arra, hogy otthon hagyd a fülhallgatód

Létezik egy kifejezés, amit azokra az emberekre használnak, akik nem tudnak a telefonjuk nélkül élni: nomofóbia.

6 étel, amitől megnyugszol

Megkértük dr. Drew Ramseyt, a Columbia University pszichiáterét, hogy adjon pár tippet, mit érdemes enned, ha stresszes vagy. Így biztos lehetsz benne, hogy nem hízol el.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft