A szüléstől az olimpiai szintig

Erdélyi Zsófia egy éve ilyenkor még javában várta a kisfiát, Leventét, múlt vasárnap pedig az új egyéni maratoni csúcsát és az olimpiai kvóta megszerzését ünnepelhette Düsseldorfban.

Erdélyi Zsófia egy éve ilyenkor még javában várta a kisfiát, Leventét, múlt vasárnap pedig az új egyéni maratoni csúcsát és az olimpiai kvóta megszerzését ünnepelhette Düsseldorfban.

Ráadásul az elmúlt 10 hónapban nem csupán a kisfiáról, illetve a kemény és céltudatos edzésmunkáról gondoskodott, hanem arról is, hogy ledolgozza azt a 25 kg-nyi súlytöbbletet, amelyet a várandósság alatt felszedett.
A februári első próbálkozás, a Zurich Marathon de Sevilla-n nem jött össze. Zsófi a verseny után azt mondta, hogy gyakorolnia kell még a versenyzést. Gyakorolt is, futott 3 félmaratont, mindegyiken dobogós lett, közülük kettőn első helyen szakította át a célszalagot. Ezek után a vasárnapi Düsseldorf Maratonról már nem csupán győztesként távozhatott, hanem 2.35.39-es idejével új egyéni csúcsot futott és egyben jogot is szerzett ahhoz, hogy maratoni távon ismét olimpián állhasson rajthoz.

Úton a szülés utáni első győzelem felé
Úton a szülés utáni első győzelem felé


„Minden összejött. Két egyenletes félmaratonit sikerült futnom, sőt a második 4 másodperccel gyorsabb is lett. Tökéletesen sikerült frissítenem és mindig volt kivel futnom. Persze ez a versenyszervezők érdeme, mivel biztosítottak iramfutókat, akik tökéletesen végezték a feladatukat. Sevilla előtt borzasztóan féltem, izgultam és nem éreztem magam magabiztosnak a rajtnál. Úgy éreztem magam, mintha még soha se versenyeztem volna korábban. Düsseldorfban már nem félelemmel álltam rajthoz, hanem a szokásos érzésekkel. Nem tudtam, mit fog hozni ez a nap és nem tudtam, hogy sikerülni fog-e a szint vagy sem, de ez már a maratoni táv számlájára írható. Egy maratonon sosem lehet tudni, hogy mi fog történni.”

 Zsófi a margitszigeti futóklubban még kisfia születése előtt
Zsófi a margitszigeti futóklubban még kisfia születése előtt


A riói olimpián azok a női maratonisták indulhatnak, akik 2.45 alatt vagy azon belül képesek teljesíteni a klasszikus távot. Férfiak esetében ez az idő 2.19.

Eddig az alábbi atléták futották meg az olimpiai maratoni szintet:

Férfiak
Csere Gáspár2:16:302015.09.27 - Berlin
Józsa Gábor2:16:532016.04.17 - Hamburg
Nők
Erdélyi Zsófia2:35:392016.04.24 - Düsseldorf
Papp Krisztina2:36:592015.04.12 - Rotterdam
Szabó Tünde2:41:092015.10.25 - Frankfurt
Staicu Simona2:41:282015.09.27 - Berlin
Gyurkó Fanni2:43:172015.04.26 - LondonFotók: Erdélyi Zsófia, Szász Norbert

A legújabb számunkban Erdélyi Zsófiával is találsz interjút!

Kép
Milyen telefonja legyen egy futónak?

Az aktuális telefonommal történt egy kis baleset. Leesett és pont nem volt rajta tok, így a széle megtört, az üvege meghasadt. Működik még, de 2 és fél év után így már biztosan elérkezett az idő a nyugdíjaztatására.

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Meggyógyítja az ízületi gyulladásokat, csökkenti a fájdalmat: a kurkuma tényleg csodaszer!

Újabban az egyik legtrendibb fűszer, sőt már menő „arany lattét” is lehet belőle készíteni a kurkumából. De nem csak a különleges íze miatt, hanem fantasztikus hatásai miatt is hódít, amelyek kifejezetten sportolók számára hasznosak!

Tésztavacsora 15 perc alatt, 29 gramm fehérjével

A recept nem titkolt célja, hogy ne tudj kifogást találni arra, hogy miért nem főzöl otthon. És mik a leggyakoribb kifogások?

Szereted a kihívásokat? Fuss az év leghidegebb időszakában és légy részese egy nemzetközi versenynek!

Minden év januárjának és februárjának utolsó vasárnapján világszerte csatlakoznak a finn kezdeményezésű Yours Truly futáshoz.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft