Borítókép: Így tartsd egészségesen a lábfejedet - tippek vízhólyagok és más futóbajok ellen

Így tartsd egészségesen a lábfejedet - tippek vízhólyagok és más futóbajok ellen

A futók lábának sok dolgot kell elviselnie, ami rengeteg kisebb-nagyobb problémához vezethet.

Ilyenek például a vízhólyagok, a berepedezett sarok és a gombás fertőzések. Dr. Ettore Vulcano, lábsebész és dr. Michael Swann, bőrgyógyász osztja meg a legjobb tippeket, amikkel egészségesen tarthatod a lábaidat!

A vízhólyagok és bőrkeményedések megelőzése

Dr. Swann szerint a nedvesség, kidörzsölődés és a súrlódás okozza ezt a két problémát, ám a vízhólyagok “csak” kisebb kellemetlenséget okoznak, míg a bőrkeményedés krónikus sérülésre is utalhat.

Két dolgot tehetsz a megelőzés érdekében: megfelelő méretű futócipőt választasz és kerülöd a nedvességet. Dr. Swann hozzátette, hogy a nedves lábak jobban kidörzsölődnek és ha nem megfelelő méretű a cipőd, vízhólyagok alakulhatnak ki rajta. Érdemes edzés előtt és után lecserélned a zoknidat és akár hintőport is használhatsz, ami felszívja a nedvességet.

Hogyan kezelhetőek?

A vízhólyagot ragaszd le és jódos oldattal kezeld, hogy ne fertőződjön el. A bőrkeményedések ellen használj savas hidratálókat, melyek segítenek megszabadulni az elhalt hámsejtektől és hidratálják a bőrt.

Így tartsd frissen a lábaidat:

Ha sikerül megszabadulnod a vízhólyagoktól és bőrkeményedésektől, érdemes továbbra is savas hidratálót használnod. Dr. Vulcano is hasonló véleménnyel van, ám szerinte a gombaölő teafaolaj is sokat segíthet a problémák elkerülésében. Érdemes ezen kívül ügyelned arra, hogy ne mászkálj sokat mezítláb a konditeremben, uszodában, mert itt sokkal nagyobb eséllyel kaphatsz el gombás fertőzést.

Olvasnál még a témában?