krónikus fájdalom

Futás és krónikus fájdalom - Mit érdemes tudnod?

Forrás: getty images
A krónikus fájdalom sok sportolót érint. Gyógytornász és manuálterapeuta szakértőnk, Rajnay Kata választ ad minden fontos kérdésre a kellemetlen betegséggel kapcsolatban.

Mi a krónikus fájdalom?

Krónikus fájdalomnak hívunk minden, olyan régebb óta fennálló panaszt, amely több, mint 2 hete jelentkezett. Lehet váltakozó és változatlan intenzitású, kisebb, vagy nagyobb kiterjedésű. Ez a panasz helyétől és kialakulásától függ, illetve, hogy az érintett hétköznapi tevékenységei között van-e olyan mozdulat, testtartás, amely fenntartó tényezője a panasznak.

Milyen okai lehetnek?

Mivel krónikus fájdalom kialakulhat bárhol a testben, így a pontos kialakulása nem ennyire egyszerű. Kialakulhat egy sérülés következtében, amit nem kezelnek, nem rehabilitálnak megfelelően.

Ugyanakkor kialakulhat úgy is, hogy egy rendszeresen ismétlődő-, rossz kivitelezésű mozdulat-, sportmozgás-, tevékenység, egy rossz testtartás irritálja az adott terület szöveteit, amik emiatt fenntartják a panaszokat.

Hogyan kezelhető?

A kezelési tervet, amely tartalmazza a terápia részeit, - időtartamát,- célját, általában egy komplett állapotfelmérés után lehet meghatározni.

A kezelések mindig magukban foglalják a kialakító/fenntartó/legrosszabb mozgás-, vagy sérülés mechanizmusának elemzését, így pontosabb képet kapunk az érintett szövetekről és állapotukról. Innentől kezdődik a meghatározott képletek és azzal kapcsolatban lévő összes egyéb szövet rehabilitálása. Keringésjavítás (izomlazítás: masszázs, nyújtás, SMR-henger használata), mobilitás fejlesztés, stabilizálás, erősítés, funkció visszaállítás (hétköznapi- és sportmozgások visszaállítása)

A futást milyen esetekben kell hanyagolni ilyenkor?

Az edzés és erősítés kivitelezése fájdalommal, duzzanattal egyáltalán nem javasolt! Fájdalom, gyulladás - és ebből adódó duzzanat mellett az ízületek lokálisan stabilizáló izmai gátlás alá kerülnek, aminek következtében a rendszert globálisan vagyunk csak képesek stabilizálni, olyan izmokkal, amelyek sokszor dinamikus mozgásra hivatottak, ebből adódóan további kompenzálásokat/túlterheléseket generálnak, ami további krónikus panasz kialakulásához vezethet Emiatt nem javasoljuk a futást sem, ha fájdalom is jelentkezik.

Mi a teendő, ha krónikus fájdalommal küzdesz?

Elengedhetetlen, hogy az első tünetek kialakulását követően keress fel egy gyógytornászt, aki a mozgás elemzésével még a krónikus panaszok kialakulása előtt tud segíteni, amelyben sokszor elég egy ergonómiai (kivitelezési, testtartásbeli pozíció) tanács, vagy változtatás.

A megelőzés mindig hatékonyabb és gyorsabb eredményt érhet el, mint egy krónikus panasz kialakulásának rehabilitálása, ugyans egy régóta fennálló tünet, számos kompenzáló mozgást- és testtartást alakíthat ki, nehezítve a rehabilitáció gyors és sikeres kimenetelét.

Olvasnál még a témában?