Borítókép: Ideje változtatnod az edzéseden? Ha ezeket tapasztalod, igen!

Ideje változtatnod az edzéseden? Ha ezeket tapasztalod, igen!

Forrás: getty images
Mi van akkor, ha nem tapasztalsz már fejlődést, hiába követed az edzéstervedben leírakat?

Susan Paul, az amerikai Runner’s World szakértője szerint mindenkivel előfordul, hogy idővel nem gyorsul, nem tud hosszabb távokat futni és emiatt a motivációja is lecsökken. Ez jó és rossz hír is egyben. Jó, mert ezek szerint működött az edzésterved, viszont rossz, mert változtatnod kell az addig megszokott módszereken.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy ideje változtatni?

  1. Túl könnyűvé, unalmassá válik az edzés
  2. Nem jelent semmilyen kihívást a mozgás
  3. Nem fejlődsz tovább (nem futsz gyorsabban, vagy hosszabb távokat)
  4. Csökken a motivációd

A jelenség megértéséhez érdemes megvizsgálni az edzés folyamatát: a fizikai kifáradás és a stressz, ami futás közben jelentkezik, rengeteg fiziológiai reakciót vált ki a szervezetből, a sejtekben. Azonban mindenkinél máskor jön el az idő, amikor változtatni kell az edzésterven. Vannak, akiknek például elég 4-6 hét ahhoz, hogy megszokjanak egy edzéstervet, másoknak ehhez 4-6 hónapra van szükségük. Amint a szervezet hozzászokik valamelyest az új mozgásformához, könnyebbé válik a futás.

Az edzéstervben a futások gyakorisága, intenzitása és időtartama bizonyos fiziológiai reakciókat vált ki a szervezetedből - ez így van az elit és a kezdő futóknál is. A sikeres edzésterv kialakításának a kulcsa, hogy megtaláljuk, hogyan változnak egymáshoz képest a fenti arányok. Természetesen arra is figyelni kell, hogy hétről hétre fokozatosan emelkedjen a táv, vagy gyorsuljon a futó. Ha a terhelés túl nagy, az sérüléshez vezet, ha viszont megfelelő, az egyenes út a fejlődéshez.

Ha a tested hozzászokik a megadott edzéshez, egy idő után megakad a fejlődésed. Ha az a célod, hogy tovább fejlődj, olyan változtatásokra van szükséged, melyek passzolnak a képességeidhez. Kérj segítséget egy edzőtől, aki pontosan fel tudja mérni, milyen szinten állsz és mi a fejlődésed leghatékonyabb módja.

Ha legközelebb te is ilyen helyzetbe kerülnél, legyél büszke magadra, hiszen sikeresen teljesítetted az előírtakat!

Olvasnál még a témában?