Borítókép: Mennyit érdemes futni a maraton előtti héten?

Mennyit érdemes futni a maraton előtti héten?

Forrás: getty images
A felkészülési időszak végén különösen érdemes odafigyelned, hogy mennyit futsz!

Ha az utolsó héten túl sokat futsz, sokkal fáradtabb leszel, nem regenerálódik megfelelően a szervezeted, így a versenyen a sok-sok edzés pozitív hatását kevésbé érzed.

Azonban valamennyit mégis futni kell, aminek mennyisége leginkább attól függ, mennyit szoktál futni átlagosan. Általános szabály, hogy az átlagos mennyiség harmadát tedd meg.

Egyébként többféle hozzállás létezik, a profi futók közül sokna kihagynak 1-2 napot a maratonjuk előtt, míg mások előző nap letolnak egy nagyon laza 4km-t. Ha van korábbi tapasztalatod, érdemes azokra hagyatkozni, azokat beépíteni.

A következő segédlet azoknak szól, akik a hét nagyobb részében edzenek, 1-2 pihenőnapjuk van.

Tegyük fel, hogy a maratont vasárnap futod. A hosszabb futást érdemes előző vasárnapra időzíteni (14-19 km legyen). Hétfőn fuss egy rövidet (8km) laza tempóban, vagy pihenj. Kedden vagy szerdán ismét jöhet egy laza futás, vagy mini intervall edzés, amit a versenytempódnál gyorsabban kell megtenned. Például fuss 6x75 másodpercet, vagy 4-5x 2 percet, a résztávok között pedig tarts másfél perc pihenőt. Csütörtökön fuss 5-6 km-t. Pénteken pihenj, vagy fuss 2-3 km-t. Szombaton is pihenj, vagy fuss 2-3 km-t.

Edzés után pedig szánj egy kis időt a mentális regenerációra is, hogy magabiztosan állj majd a versenyen a rajthoz!