Borítókép: Mikor állj le és mikor folytasd inkább az edzést?

Mikor állj le és mikor folytasd inkább az edzést?

Forrás: getty images
Még a legnagyobb sportolók is sokat gondolkoznak azon, mikor érdemes abbahagyni egy rossz edzést és mikor érdemes hajtaniuk. Derek Clayton, korábbi maraton csúcstartó inkább folytatja az edzést, John Walker (1975-ben döntött rekordot, 3:50-es idővel futott le egy mérföldet) viszont inkább megáll, ha nem megy jól neki a futás.

Viszont, itt sem minden feket vagy fehér! A következő jelek segíthetnek abban, hogy eldöntsd, melyik edzést hagyd abba és mikor folytasd, akkor is, ha nem megy jól.

Állj meg: ha érzed, hogy le fogsz sérülni. Persze ez nem mindig könnyű, de ha érzed, hogy meg kell változtatnod a futómozgásod, inkább állj meg. Az akut fájdalom a csontokban, ízületeknél és izmoknál szintén piros lámpa.

A fáradtság és a rossz időeredmény ennél kicsit összetettebb probléma. Nem mindig sikerül minden - és ilyenkor általában nem az a megoldás, ha kihagyod az edzést. Ha viszont legalább egy hete nem érzékelsz javulást, és az edzéseiden sem produkálsz jó eredményt, akármennyire is erőlködsz, nyugodtan pihenj több napot, amíg frissebbnek érzed magad!

Óvatosan folytasd: ha lassabban futsz, mint szoktál, pedig úgy érzed, gyorsan mész. Ez a jelenség általában a hosszabb távok vagy kemény résztávok lefutása után jelentkezhet, vagyis amikor nagyon kihajtod magad. Ha egyébként jól vagy és nem fáj semmid, kicsit könnyíts az edzésterveden. Rövidítsd le, vagy fuss lassabban!

Csináld végig: a legtöbb futó akkor követ el hibát, amikor nem áll meg, ha kellene. De azért nem kell mindig megállni, ha valami nem oké. Vannak helyzetek, amikor nyugodtan folytathatod. Az egyik ilyen helyzet, ha elfutod a táv elejét, a másik, ha rossz tempót választasz, és például a résztávokat is gyorsabban teljesíted az előírtnál. és ezért fulladsz ki.