Borítókép: Hasznos tanácsok, ha életed első maratonjára készülsz

Hasznos tanácsok, ha életed első maratonjára készülsz

Forrás: getty images
Biztos, hogy a nagy izgalom mellett rengeteg kérdés megfogalmazódik a fejedben a nagy nap előtt, ha először futsz 42K-t. Szakértőnk elmondja, mi az, amire feltétlenül érdemes figyelned a verseny előtt és közben.

Életem első maratonjára készülök, mi a legjobb tanácsod, amit a versenyhez adnál?

Szakértőnk, Gadányi Bálint válasza:

A legfontosabb a felkészülés. Az edzéseken fokozatosan juss el legalább 30km-es távhoz. Itt kezd igazán izgalmassá vállni a helyzet, jobb, ha nem versenyen tapasztalod meg előszőr azt az érzést.

A verseny előtti napokban fordíts még nagyobb figyelmet a folyadékbevitelre. Fontos a szénhidrát raktárak feltöltése is, szóval a tésztával sem kell spórolni. A kalcium és magnézium raktárakat is törekedj már a verseny előtt feltölteni.

A nagy napon: a reggeli nélkülözhetetlen, bármennyire is izgul az ember. Könnyen emészthető ételt kell választani, pl. lekváros kenyeret. Fontos, hogy legalább a rajt előtt egy órával egyél, de inkább kettővel, hogy ne legyenek gyomorproblémák.

Többször menj el wc-re, de vigyázz, mert a rajt előtt fél órával már kilométeres sorok lehetnek.

Ne öltözz fel túl melegen! Az a jó, ha a rajtnál állva kicsit fázol, a végére biztos nem fogsz. Jobban szeretem a feszülős nadrágokat, mert a lobogós változatoknál könnyen előfordulhat, hogy véresre dörzsölődik a comb belseje. A vazelin segíthet a problémán, és hónaljnál is érdemes magad bekenni. Férfiaknak pedig a mellbimbójukat is célszerű leragasztani, ha nem szeretnék pirosra festeni a pólójukat.

Óvatosan kell kezdeni. Az első 5km-en vissza kell fogni magad, hiába tudnál gyorsabban menni. Addigra nagyjából felveszed az utazótempót, rendeződnek a sorok, nem kell egymást kerülgetni.

Bízz az iramfutókban és kövesd őket! Ha nincs a tempódnak megfelelő, én azt figyeltem meg, hogy külföldi futókra érdemes tapadni, valószínűleg sokadik maratonjuk lesz már és tapasztaltak.

Ne nagyon váltogasd a tempót! Ha van emelkedő, akkor azt csak lazán, ne menjen fel a pulzus.

Az első frissítőtől kezdve vegyél folyadékot magadhoz! Ha már csak a szádat kiöblíted, az is sokat számít. Mindenhol egy kicsit igyál inkább, mint egyszer sokat. Gélre vagy szilárd táplálékra vizet igyál, ne izotóniás italt. Ne versenyen próbálj ki új frissítőt! Az elsőnél ne az időre menjél! Ha muszáj, el kell engedni és visszavenni a tempóból.

Pozitív gondolkodás: Közeli célokat tűzz ki és csak azokra figyelj, ne azt nézd, hogy hol a vége. Biztasd magad, mert ha negatív gondolataid vannak, a küzdelmet sem fogod olyan jól viselni.

Neked is van kérdésed, amit feltennél Bálintnak? Itt megteheted! Ha pedig más témában kérdeznél, vagy szeretnél megismerkedni szakértőinkkel, kattints ide!