Kerüld el ezt, hogy ne sérülj le!

Ne fuss ész nélkül! Főleg akkor, ha kezdő vagy!

Ne fuss ész nélkül! Főleg akkor, ha kezdő vagy!

Egy dán kutatás kezdő futók teljesítménéyét vizsgálta. A részt vevőknek legalább hetente kétszer kellett elmenniük futni és GPS-szel mérték a megtett távot. Az 58 futóból 13 sérült le. Miért? Mert összesen 31 százalékkal növelték az előző hetihez képest a távot. Az ok: túlságosan gyorsan változtatták a távot.

A tapasztaltabb futókhoz képest a kezdők gyakran nincsenek tisztában a képességeikkel és úgy gondolják, simán teljesítik a hirtelen megnövelt távot. Ami igaz is lehet, csak sajnos ezzel együtt nő az esély a sérülések kialakulására is.

Hetente maximum 10 százalékkal érdemes növelni a megtett távot. Ha az izomszöveteknek nincs elég ideje ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az edzéshez, ezért utána fájdalmas élményben lehet részed. Érdemes az első időben mérned a futás mennyiségét, hogy tudd, mennyivel növelheted. Ha pedig nagyon elfáradsz, vagy megfájdul valamid, vegyél vissza kicsit a távból és a tempóból!

Olvasd el ezt is!
Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Ez történik a testeddel, ha lecseréled a kávét matcha teára

A matcha tea nemcsak a kávéimádóknak jó alternatíva, de azok számára is szuper, akik nem szeretik a kávé ízét, de olykor jól jönne egy kis energialöket!

Segít vagy árt a futás, ha megfáztál?

A Futásról Nőknek Magazin cikkéből kiderül, hogy vajon jobb pihenni ilyenkor, vagy nyugodtan futhatsz megfázva is:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft