10 érv az első maraton mellett és 5 ellene

Az első maratonod előtt állsz? Netán még csak ízlelgeted, hogy mi lenne, ha lefutnád? Lássuk, mi szól mellette és ellene.

Az első maratonod előtt állsz? Netán még csak ízlelgeted, hogy mi lenne, ha lefutnád? Lássuk, mi szól mellette és ellene.

Mellette

 1. Egy jól beállított befutófotóval a Facebook-on akár 150 lájkot is elérhetsz, ami alap esetben csak esküvővel, kutyával, vagy gyerekkel lehetséges. Akárhogy is nézzük, a másik kettőhöz képest ez egyéni teljesítmény, szóval duplán számít.
 2. Ez már mindig a tiéd lesz, évente csak 1298588 ember futja le az egész világon, ha a profi ligát nem számítjuk. Lássuk be, ez egy elit kör, aminek így te is a tagja lehetsz, örökre.
 3. Megismerheted önmagadat, vagy akár egy másik oldaladat. Mind a felkészülés, mind maga a maraton akadályok elé fog állítani, így az biztos, hogy új magasságokat és mélységeket tapasztalhatsz meg.
 4. Új embereket ismerhetsz meg. Ez már nem a szigetkör kategória, ahogy haladsz előre egyre több fórumban és futóklubban leszel aktív, mivel a lehető legtöbb információt kell begyűjtened. A folyamat során pedig rájössz majd, hogy mennyi klassz futó barátod lett!
 5. Miután lefutottad, automatikusan a futóguruk közé emelkedsz. Addig teljesen ismeretlen vagy közömbös emberek is gratulálnak majd, előre engednek a liftben és a futóbolond kategóriából egyértelműen átlépsz a tiszteletet parancsoló futóistenség csoportba.
 6. Ha nem lenne elég siker, hogy lefutottad, a gratulációk mellett sokan meghívnak egy italra, enni, beszélgetni, sőt még ajándékokat is kapsz a hódolóktól, családtól elismerésük jeléül.
 7. Magadat is megjutalmazhatod a verseny után, mert a dicsőségen és érmen túl jól esik egy kis saját ajándék is, például egy új futópóló, amit még jó, hogy megérdemelsz.
 8. Verseny után bármit megehetsz, nincs az a kalória- vagy csoki mennyiség, amit ne bocsáthatnál meg magadnak, hiszen megcsináltad a MARATONT!
 9. Ha ezen túl vagy, mindent másképp fogsz látni, ahogy barátnőm fogalmazott, neki a maraton volt a harmadik szülése, én pedig azt mondom, hogy ezután már minden munkahelyi stressz csak egy karcolás.
 10. Lefutottad a maratont, a maratont, érted? A MARATONT! Mindenre képes vagy!

Ellene

 1. A felkészülési időszakban felejtsd el a programokat. Persze minden megoldható, tudjuk, hogy arra van időd, amire akarod, hogy legyen, de amikor kimozdulsz, akkor is arra gondolsz, hogy mikor kell ágyba kerülnöd és mennyit ihatsz ahhoz, hogy holnap jót tudj futni.
 2. A nem futó barátaid / családtagok / kollégák futóbolondnak tartanak, mert nekik úgy tűnik, hogy az életed egy Strava hírfolyam a Facebookon és ha nem erről posztolsz épp, akkor csak erről beszélsz. Te pedig nem érted a rosszalló tekinteteket, mert teljesen egyértelmű, hogy te normális vagy és az ultrafutók az ufók.
 3. Fájni fog, rossz lesz, vagy nagyon rossz, valami beüt közben, vagy akár előtte is lesérülhetsz. Sőt, az is lehet, hogy nem futsz be a célba. Ezekkel számolni kell fejben.
 4. Drága lesz. A futás olcsó sport, mint mondják, csak egy jó cipő kell hozzá. Nos, a maraton már nem csak egy szigetkör, a felkészülés során jól jönnek a táplálék kiegészítők, az edző, a bemelegítő és lazító krémek, a masszázs, a sportorvos és a lista nagyon hosszú.
 5. Híres leszel. Készülj fel, hogy ezentúl minden ismerősöd, aki fut, de kevesebbet, mint te, hozzád fog tanácsért fordulni. Ezt tűrnöd kell, hisz futó vagy, de ember is, ezért kutya kötelességed segíteni kevésbé tapasztalt társaidat.

Szöveg: Gaál Melinda amatőr futó, maratonista

Fotó: Szász Norbert

3 mítosz a futásról, amit már ideje elfelejteni

„Futsz? De az nem rossz a térdednek?” Mindannyian hallottuk már a kérdést nem futó barátainktól. Vágj vissza nekik!

Ezért veszek ki egy kis szabadságot a futásból

Na jó: szögezzük le, hogy ez a szabadság nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is futok, hanem azt, hogy egy verseny után kevesebbet, rövidebben futok, és akkor amikor én akarom!

6 érdekes és aranyos tény a kutyás futásról

Kutya egy világ ez - mi pedig itt és így futunk a legjobb négylábú barátainkkal.

Így szenved az agyad, amikor nem futsz

Ki kell hagynod néhány hetet? Részvétünk. Sajnos az agyad sem lesz hálás érte.

Amikor először futhattak nők maratont az Olimpián: ünnepeljük meg a pillanatot!

Sokáig úgy gondolták, hogy a női test nem képes még olyan távok lefutására sem, mint 1500 méter (!!!), ezért is volt hatalmas és különleges pillanat, amikor először, 1984-ben már hölgyek is indulhattak az Olimpián a maratonon.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft