10 érv az első maraton mellett és 5 ellene

Az első maratonod előtt állsz? Netán még csak ízlelgeted, hogy mi lenne, ha lefutnád? Lássuk, mi szól mellette és ellene.

Az első maratonod előtt állsz? Netán még csak ízlelgeted, hogy mi lenne, ha lefutnád? Lássuk, mi szól mellette és ellene.

Mellette

 1. Egy jól beállított befutófotóval a Facebook-on akár 150 lájkot is elérhetsz, ami alap esetben csak esküvővel, kutyával, vagy gyerekkel lehetséges. Akárhogy is nézzük, a másik kettőhöz képest ez egyéni teljesítmény, szóval duplán számít.
 2. Ez már mindig a tiéd lesz, évente csak 1298588 ember futja le az egész világon, ha a profi ligát nem számítjuk. Lássuk be, ez egy elit kör, aminek így te is a tagja lehetsz, örökre.
 3. Megismerheted önmagadat, vagy akár egy másik oldaladat. Mind a felkészülés, mind maga a maraton akadályok elé fog állítani, így az biztos, hogy új magasságokat és mélységeket tapasztalhatsz meg.
 4. Új embereket ismerhetsz meg. Ez már nem a szigetkör kategória, ahogy haladsz előre egyre több fórumban és futóklubban leszel aktív, mivel a lehető legtöbb információt kell begyűjtened. A folyamat során pedig rájössz majd, hogy mennyi klassz futó barátod lett!
 5. Miután lefutottad, automatikusan a futóguruk közé emelkedsz. Addig teljesen ismeretlen vagy közömbös emberek is gratulálnak majd, előre engednek a liftben és a futóbolond kategóriából egyértelműen átlépsz a tiszteletet parancsoló futóistenség csoportba.
 6. Ha nem lenne elég siker, hogy lefutottad, a gratulációk mellett sokan meghívnak egy italra, enni, beszélgetni, sőt még ajándékokat is kapsz a hódolóktól, családtól elismerésük jeléül.
 7. Magadat is megjutalmazhatod a verseny után, mert a dicsőségen és érmen túl jól esik egy kis saját ajándék is, például egy új futópóló, amit még jó, hogy megérdemelsz.
 8. Verseny után bármit megehetsz, nincs az a kalória- vagy csoki mennyiség, amit ne bocsáthatnál meg magadnak, hiszen megcsináltad a MARATONT!
 9. Ha ezen túl vagy, mindent másképp fogsz látni, ahogy barátnőm fogalmazott, neki a maraton volt a harmadik szülése, én pedig azt mondom, hogy ezután már minden munkahelyi stressz csak egy karcolás.
 10. Lefutottad a maratont, a maratont, érted? A MARATONT! Mindenre képes vagy!

Ellene

 1. A felkészülési időszakban felejtsd el a programokat. Persze minden megoldható, tudjuk, hogy arra van időd, amire akarod, hogy legyen, de amikor kimozdulsz, akkor is arra gondolsz, hogy mikor kell ágyba kerülnöd és mennyit ihatsz ahhoz, hogy holnap jót tudj futni.
 2. A nem futó barátaid / családtagok / kollégák futóbolondnak tartanak, mert nekik úgy tűnik, hogy az életed egy Strava hírfolyam a Facebookon és ha nem erről posztolsz épp, akkor csak erről beszélsz. Te pedig nem érted a rosszalló tekinteteket, mert teljesen egyértelmű, hogy te normális vagy és az ultrafutók az ufók.
 3. Fájni fog, rossz lesz, vagy nagyon rossz, valami beüt közben, vagy akár előtte is lesérülhetsz. Sőt, az is lehet, hogy nem futsz be a célba. Ezekkel számolni kell fejben.
 4. Drága lesz. A futás olcsó sport, mint mondják, csak egy jó cipő kell hozzá. Nos, a maraton már nem csak egy szigetkör, a felkészülés során jól jönnek a táplálék kiegészítők, az edző, a bemelegítő és lazító krémek, a masszázs, a sportorvos és a lista nagyon hosszú.
 5. Híres leszel. Készülj fel, hogy ezentúl minden ismerősöd, aki fut, de kevesebbet, mint te, hozzád fog tanácsért fordulni. Ezt tűrnöd kell, hisz futó vagy, de ember is, ezért kutya kötelességed segíteni kevésbé tapasztalt társaidat.

Szöveg: Gaál Melinda amatőr futó, maratonista

Fotó: Szász Norbert

Két futó segített a 73 éves, sérült férfinak, hogy átérjen a célvonalon

John Wilkie a Rock’n’ Roll Arizona félmaratonon indult, ám néhány méterrel a cél előtt elesett.

Egy hónapon keresztül minden nap megcsináltam 10 fekvőtámaszt. Íme az eredmény

Azt mondják, az apró változtatások hatalmas eredményhez vezethetnek. A Women’s Health egyik szerzője, Kristen Domonell kíváncsi volt, mi történik akkor, ha átalakítja a hagyományos edzéstervét és egy hónapon keresztül minden egyes nap megcsinál 10 fekvőtámaszt. Íme, az eredmény.

Egy újabb ok arra, hogy otthon hagyd a fülhallgatód

Létezik egy kifejezés, amit azokra az emberekre használnak, akik nem tudnak a telefonjuk nélkül élni: nomofóbia.

6 étel, amitől megnyugszol

Megkértük dr. Drew Ramseyt, a Columbia University pszichiáterét, hogy adjon pár tippet, mit érdemes enned, ha stresszes vagy. Így biztos lehetsz benne, hogy nem hízol el.

Készíts fűszeres mandulát!

Ha nassolsz, tedd egészségesen. Hagyd a csipszet, perecet és a kekszet, inkább dobd össze ezt a fűszeres mandulát.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft