A 3 legnagyobb kezdő hiba, amit 10K-nál elkövethetsz

Futni könnyű - mondják sokan. Kezdőként azonban ennél nehezebb a dolgod, hiszen annyi információt találsz, hogy nehéz közülük kiválasztani azt, amelyik hatékony lehet számodra.

Futni könnyű - mondják sokan. Kezdőként azonban ennél nehezebb a dolgod, hiszen annyi információt találsz, hogy nehéz közülük kiválasztani azt, amelyik hatékony lehet számodra.


Épp ezért szedtünk össze 3 olyan hibát, amit gyakran követnek el a kezdő futók.
1. Keveset készülsz
A 10K-s versenyhez sokkal több felkészülésre van szükség, mint egy 5 kilométeresre azért, hogy sérülés nélkül teljesítsd. Sokan túl gyorsan növelik a távot, vagy a tempót, ami egyenes út a sérülésekhez. Ugyanakkor olyanok is vannak, akik kihagyják a hosszabb futásokat, így az állóképességük nem lesz megfelelő a versenyen.
2. Túl sokat készülsz
Ha hiszed, ha nem, túledzheted magad. A túlzott mennyiségű interval edzés, vagy a túl tempós futás is sérüléshez vezethet. A kulcs itt is az, hogy fokozatosan, lassan emeld a tempód vagy a távot, ugyanakkor legyen változatos az edzésterved.
3. Nem változatos az edzésterved
Érdemes úgy összeállítanod a heti edzésterved, hogy legyen benne egy interval, egy tempós futás és egy hosszú is. Mindhárom variáció másra készít fel, hiszen fontos, hogy az erőnléted, állóképességed erősítsd, de figyelned kell az időre is.

Amikor először futhattak nők maratont az Olimpián: ünnepeljük meg a pillanatot!

Sokáig úgy gondolták, hogy a női test nem képes még olyan távok lefutására sem, mint 1500 méter (!!!), ezért is volt hatalmas és különleges pillanat, amikor először, 1984-ben már hölgyek is indulhattak az Olimpián a maratonon.

Az ősz kedvence: a sütötők 5 pozitív hatása

A sütőtök rengeteg tápanyagot tartalmaz és annyi pozitív hatással rendelkezik az egészségedre, hogy meg fogsz lepődni!

10 futópillanat, amit érdemes megünnepelni

Minden fejlődést érdemes megörökítened az utókornak és magadnak is. A kemény munka után pedig megérdemled az ünneplést.

5 igazság a futás és kávé kapcsolatáról

A legfontosabb kérdésekre kerestük a választ a futással és kávéval kapcsolatban. Íme az eredmények:

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft