Borítókép: Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!

Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!

Forrás: getty images
A lisztről valószínűleg nem a koffein jut eszedbe. Nyugi, nem vagy egyedül. A kávéliszt viszont egyre népszerűbb, sokan pedig tápanyagokkal teli csodaként tekintenek rá. De tényleg annyira szuper, vagy csak felhájpolták?

Amúgy is, egyáltalán mi az a kávéliszt?

“A kávélisztet zöld kávészemekből állítják elő, ezeket pedig alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik, mint a hagyományos kávébabot (148 fokon), aztán porrá őrölik.”
mondja Keri Gans, dietetikus.

Értelemszerűen arra használják, amire a búzalisztet is, tehát süteményeket, palacsintát, kenyeret sütnek belőle. (Egyébként nem lehet érezni a kávé ízét a sütikben, ha ebből az anyagból készülnek). Ezen kívül levesek, szószok sűrítéséhez is lehet alkalmazni őket, az állaga nagyjából a kakaóporéhoz hasonlít.

Miért ennyire népszerű? Mert gluténmentes, így lisztérzékenyeknek tökéletes lehet, különösen akkor, ha valamiért az amarántot vagy a mandulalisztet is kerülniük kell. A kávéliszt egyébként teljes kiőrlésű, így stabilizálja a vércukrot. Egy evőkanálnyi csak 34 kalóriát tartalmaz és több mint 5 gramm rostot, szóval csökkenti a koleszterinszintet is. Mivel ennyire gazdag rostban, érdemes lehet más liszttel keverve használni.

Ezen kívül antioxidánsokat is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert. A kávélisztben ráadásul több ilyen immunerősítő anyagot találni, mivel alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik. Szerencsére (vagy a kávéimádóknak inkább sajnos) nincs benne annyi koffein, mint egy csésze feketében, szóval azt ne várd, hogy a muffin elfogyasztását követően éberebb leszel.

A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.

Olvasnál még a témában?