Borítókép: Ezért fájhat a karod egy kemény futás után

Ezért fájhat a karod egy kemény futás után

Forrás: Matthew LeJune / unsplash
A lefelé futást követően nem csak a combjaid sajoghatnak, hanem a karod is.

Egy új kutatás szerint a lejtős futások során a térdfeszítő izom sérülése ugyanis kihat a könyöknyújtó izmokra.

A kutatásban 6 futó vett részt, mellettük pedig 6 olyan ember, akik nem folytattak aktív életmódot. Arra jöttek rá, hogy egyórányi lefelé futást követően az aktív csoport térdfeszítőjének ereje csökkent. Azonban az is kiderült, hogy ugyanez volt megfigyelhető a könyöküknél lévő izmoknál is - a hatás pedig 48 órán át tartott. Ennek hatására pedig izomláz és fájdalom jelentkezett a végtagjaikban.

A helytelen futómozgáson és a gravitációs erő hatásán kívül azonban a központi idegrendszer is felelős lehet a jelenségért a szakértők szerint.

Amikor ugyanis az izomrostok sportolás közben szakadoznak, a fehérvérsejtek aktivizálódnak, ami viszont kihat az izomerőre. A kutatók viszont nem biztosak abban, hogy a fenti esetben az immunrendszer tehető-e felelőssé, vagy inkább az idegrendszer (ami eléggé elfárad a kemény edzés során).

Mi a lényeg? Annak ellenére, hogy a kutatásban kevesen vettek részt, az eredményeket érdemes szélesebb körben is megvizsgálni. A szakértők szerint az extrém edzések (futás, HIIT, bringázás, vagy bármi, ami megterheli a lábakat) után érdemes a következő napokban kevésbé megerőltető gyakorlatokat végezned (jóga, úszás), hogy megfelelően tudjon regenerálódni a szervezeted.

A következő gyakorlatok abban segítenek, hogy megküzdj a lábfájdalommal: