Borítókép: Jobban szeretnél futni? Egyél chia magot!

Jobban szeretnél futni? Egyél chia magot!

Mindegy, hogy évente több maratont futsz, vagy még csak most próbálkozol az 5K-val, szeretnél jobban teljesíteni, fogyassz rendszeresen chia magot!


A chia mag az utóbbi években hihetetlenül népszerű lett az egészségesen étkezők körében, és ez természetesen nem véletlen! Már évszázadokkal ezelőtt felfedezték az indiánok, hogy citromos vízzel keverve milyen fantasztikus energialöketet ad.
De miért is ajánlott futóként a fogyasztása?
Tele van rosttal, proteinnel, omega 3 zsírsavval és antioxidánsokkal. Ezenkívül a tizenhatszorosát képes megtartani víz formájában, ezzel sokáig hidratáltan tart (például egy kimerítő edzés vagy hosszú verseny alatt). A benne lévő rostok lassítják a a cukor felszívódást a testben, így segít abban, hogy folyamatosan kapd meg az energiát a bevitt ételből, az omega pedig 3 fitten tartja a szívedet és az izmaidat.
Futóként különösen oda kell figyelned az étrendedre, hogy megfelelő mennyiség jusson be a fontos tápanyagokból, feltöltsd a szervezeted, és pótold az energiát. Ha viszont minden nap hozzáadsz 15g-ot a menüdhöz, mondjuk a turmixodhoz vagy a salátádhoz, esetleg rizottódhoz, jelentősen megkönnyíted a saját dolgodat, és ez a teljesítményeden is meglátszik majd!
És, ha már itt tartunk, íme egy gyors recept:
Fél deci tejet keverj össze 2 tojással alaposan, szórj bele egy teáskanál chia magot, egy kis csilit, sót, borsot, és bébispenótot, majd tedd olívaolajjal kikent serpenyőbe, süsd meg, és kész is a csúcsszuper reggelid. Jó étvágyat!