Borítókép: Tedd és ne tedd: a jegelés helyes alkalmazása

Tedd és ne tedd: a jegelés helyes alkalmazása

Forrás: getty images
A legtöbb sérülésre jó megoldás lehet a jegelés. Azonban ezt sem árt megfelelően megtanulni alkalmazni.

A futók valószínűleg a legtöbb sérülés kezeléséhez azt az utasítást kapják, hogy jegelniük kell. Sérült térd? Jeget rá! Fájó sípcsont körüli izmok? Jeget rá! Ez tényleg egy hasznos tanács, viszont ha rosszul alkalmazod, megsértheted a környező izomszöveteket és többet ártasz vele, mint amennyit használna a módszer. A következő tippeket érdemes betartanod, ha jegeléssel próbálod csökkenteni a tüneteket:

Tedd ezt:

  1. Alkalmazd a jegelést futás után azonnal!
    Mindegy, hogy akut vagy krónikus problémáról van szó, azonnal kezdd el jegelni a fájó területet, amint végzel a futással, hiszen így csökken az esetleges duzzanat és elkezdődik a gyógyulás.
  2. Hagyd magadon elég ideig!
    10 perc kevés, mert csak a bőrödet hűti le a jég, a mélyebben fekvő szövetekre nincs annyira látványos hatással.
  3. Naponta többször jegelj!
    Érdemes napi 3-5-ször jeges pakolást tenni a fájó pontra, köztük pedig tarts legalább 45 perc szünetet. Így a szövetek hőmérséklete jobban le tud hűlni és minimalizálódik a gyulladás.

Ne tedd:

  1. Ne tedd közvetlenül a bőrödre!
    Érdemes egy törölközőt alátenned, hogy ne érintkezzen a jégakku vagy a gél közvetlenül a bőröddel. Az Achillesed és lábfejed jegelésére szuper módszer, ha felhúzol egy vékony, hosszú zoknit és arra teszed az akkut.
  2. Ne hagyd magadon túl sokáig!
    Maximum 20 percig jegeld az érintett területet, különben fagyási sérülésekkel kell számolnod. Ha már érzéketlenné vált a fájó rész, akkor érdemes levenni a jeget.
  3. Ne csak egy napig alkalmazd!
    Az összes sérülésnek már az egyszeri jegelés is jót tesz, azonban érdemes több napon keresztül alkalmazni a módszert. Ha ettől sem szűnik a panaszod, fordulj orvoshoz!

Olvasnál még a témában?