Borítókép: Izomgörcseid vannak futás után? Tedd ezt!

Izomgörcseid vannak futás után? Tedd ezt!

Nagyon kellemetlen, ha futás után begörcsöl a talpad vagy a lábujjaid. Megmutatjuk, mi okozza a görcsöket és mit tehetsz ellenük.


Az izomgörcsöt dehidratáció vagy az elektrolitok hiánya is okozhatja, de manapság inkább az izmok fáradását tartják a leggyakoribb kiváltó oknak.
Ha az izom elfárad, nem képes megfelelően kommunikálni az aggyal, mely összehúzódást eredményez, de sajnos ezután nem ernyed el , ennek köszönhető a görcs.
A dehidratáció, a túledzés és a rossz vérkeringés is okozhat ilyen problémát. Mindig pótold az edzés során elvesztett vizet, fogyassz sportitalokat, melyek elektrolitokkal is feltöltenek.
Ha nem megfelelően emeled a távot vagy a sebességet, akkor is begörcsölhet a lábad. Maximum 10%-kal fuss többet hetente.
Meglepő, de a cipőd - mind a futócipőd, mind pedig az utcai - szintén okozhat görcsöket. Válassz olyan lábbeliket, amik nem szorítják el a lábad és nem gátolják a megfelelő vérkeringést. Futócipőt olyan boltban vegyél, ahol az eladók tudnak segíteni a lábadhoz leginkább passzoló modell kiválasztásában. 1000 kilométerenként pedig cseréld le a régi futócipőd.
Az utolsó tanácsunk, figyelj a megfelelő vérkeringés fenntartására. Nyújts futás után, menj el masszázsra (vagy akár te is megmasszírozhatod a lábad), használj szivacshengert, hogy fokozd a vérkeringést.
Ha a görcsök rendszeressé válnak és egyre fájdalmasabbak, fordulj szakemberhez, mert lehet, hogy nem a fenti okok állnak a háttérben.