inkontinencia,inkontinencia okai,inkontinencia futás

Inkontinencia és futás: Tedd ezt a kellemetlenségek ellen!

Forrás: getty images
Nőként biztos te is elgondolkodtál már azon, hogy hányszor van nehezebb dolgunk az anatómiai adottságaid miatt, mint a férfiaknak. És ez a futás során is így van.

Oké, a férfi futók is küzdenek kidörzsölődéssel, leeső lábujjkörmökkel és vízhólyagokkal, azonban a nők nagy részének van egy ezeknél kellemetlenebb problémája: az inkontinencia.

Annak ellenére, hogy az inkontinencia gyakori jelenség a sportoló nők körében (különösen azoknál fordul elő, akiknek már gyermekük is van), sokan nem mernek róla beszélni. Egyébként 3-ból 1 30 év feletti nő szenved ettől a problémától. Pedig ez a kellemetlenség a futóteljesítményre is negatívan hathat.

Mi az inkontinencia oka?

A futás közben fellépő szivárgásért legtöbbszőr a stresszinkontinencia felelhet - ez annyit tesz, hogy ha nagyobb nyomás nehezedik a szervezetedre (például, mert sportolsz), akkor találkozol a kellemetlen jelenséggel. Szülést követően, vagy a menopauza során tapasztalják ezt meg a legtöbben.

Ezen kívül persze több típusa is ismert a vizeletvisszatartási nehézségeknek:

  1. késztetéses inkontinencia: hirtelen jelentkezik a vizelési inger
  2. túlfolyásos inkontinencia: akaratlanul, kevés vizelet szivárog ki
  3. funkcionális inkontinencia: amikor valamiért soha nem tudod időben elérni a mellékhelyiséget, ennek általában más betegség az oka
  4. kevert inkontinencia: ebben az esetben több típus jellemzői keverednek össze

Nem a húgyhólyag a hibás az inkontinenciáért.

A húgycsövet olyan izomrostok veszik körbe, amik normális esetben zárva tartják. Az erős medence környéki izmok szintén abban segítenek, hogy a vizelet ne kerüljön ki onnan idő előtt. Azonban például a stressz okozta inkontinencia miatt a húgycső nem tud zárva maradni.

Mit lehet tenni a szivárgás ellen?

  1. Az első, és legfontosabb, hogy megerősítsd a medencéd környéki izmokat. A Kegel-gyakorlatok például szuperek erre a célra, hiszen pont az inkontinencia elkerüléséhez szükséges izmokat dolgoztatják meg.
  2. Emellett sokak szerint a túrázás is remek lehet a panaszok csökkentésére, hiszen ennek során megerősödnek a csípőizmaid és farizmaid. A futással ellentétben viszont lassan haladsz, így nem lesz akkora problémád a szivárgással.
  3. Ezen kívül nem árt felkeresni egy orvost is, aki további megoldásokat nyújthat az inkontinencia kezelésére. Legsúlyosabb esetben akár műtéti úton is orvosolható ez a probléma.
  4. Érdemes futás előtt elmenned mosdóba, még akkor is, ha nem kell pisilned.
  5. Ha hosszút futsz, olyan útvonalon tedd, ahol van lehetőséged elszaladni WC-re.
  6. Ha betétet használsz a szivárgás ellen, viszont ettől nem érzed magabiztosnak magadat, vegyél egy futószoknyát, ami egy plusz rétegben takar.
  7. Érdemes lehet követni a ciklusodat és megjegyezned, van-e olyan időpont, amikor javul vagy romlik a helyzet, aztán ezeknek megfelelően állítsd össze az edzéstervedet.

Olvasnál még a témában?