futás,kezdők,kezdő futók,futó tanácsok

Így segíts a kezdő futókon tapasztaltabb sportolóként

Forrás: Getty Images
Ha már jó ideje futsz, biztosan kért már tőled segítséget olyan, aki épp csak elhatározta, hogy szeretne ő is futni. Hiszen sok olyan infó van, ami számodra teljesen evidens, neki viszont nagyon is fontos és hasznos információk.

Nem tudod, hogyan segíts neki, és mik legyenek a legfőbb tanácsok, amit megosztasz? Ezek:

  1. Mindenképpen fokozatosan vágjon bele, és bár egyszerűnek tűnhet a futás kívülről nézve, először a séta-futás kombót válassza. Mondjuk fél óra alatt sétáljon 5 perceket és közte 1 percet fusson. Aztán, ahogy fejlődik, egyre növelje a futás időtartamát, és csökkentse a sétáét, mígnem a fél óra egyben lemegy futva!

  2. Nem kellenek csilli-villi, meg übermenő futócuccok már az elején, de egy jó, a lábára való cipellőt mindenképpen szerezzen be szakember segítségével. Örökre elveheti a kedvét egy sérülés, amit a nem megfelelő cipő okoz, ráadásul motivációban sem utolsó, ha kényelmes a lábbeli!

  3. Biztosan megkérdezi majd, hogy hűvösebb időben hogy érdemes felöltözni, ezt mondd neki: mindig fázzon egy kicsit induláskor, hiszen nem a rajthoz öltözünk, hanem a célhoz. Futás közben a test hőt termel, és akkor már nem fog fázni. Kb. úgy kell felöltözni, mintha 10 fokkal melegebb lenne annál, ami van!

  4. Mutasd meg neki a legjobb bemelegítő és nyújtó gyakorlatokat, és kösd a lelkére, hogy legalább 5-10 percig végezze ezeket minden futás előtt és után is!

  5. Azt is tudnia kell, hogy amint elkezd rendszeresen, mondjuk heti három alkalommal futni, azokon a napokon több szénhidrátra lesz szüksége, de ezeket ne fehér lisztből készült termékekkel, hanem teljes értékű változatokkal juttassa be!

  6. Amikor valaki belelendül, könnyen elkapja a gépszíj. A saját hibáddal illusztrálva (biztosan van, mindenkinek van) magyarázd el neki, miért nem szabad túlzásba vinni, miért fontosak a pihenőnapok, és hogyan működik a regeneráció!