hosszú futás,heti hosszú

Kihagytad a heti hosszúdat? 3 módszer, amivel bepótolhatod

Forrás: getty images
Mindenkivel előfordult már, hogy az élet közbeszólt és ki kellett hagynia a heti hosszú futását, amit utána elég nehéz bepótolni. Nem kell pánikolnod, ugyanis mutatunk néhány megoldást, amit ilyenkor bevethetsz!

A legfontosabb, hogy emiatt ne növeld meg a következő heti hosszú futásod távját, hiszen így sokkal könnyebben lesérülhetsz. A következő három módszer viszont szuper arra, hogy bepótold a hosszú futásodat.

1. Oszd részekre!

Ha valamennyit sikerült teljesítened a hosszú futásodból, akor egyszerűen oszd két részre és másnap fusd le a táv második felét 12 órán belül. Kutatások szerint ekkor hasonló hatásokkal számolhatsz, mint amikor egyben futod le az egész távot.

2. Pótold be hét közepén!

Elég nagy kihívást jelenthet, hogy hétköznap iktasd be a hosszú futásodat. Az azonban jó megoldás, ha a legkeményebb edzésedet (emelkedő, tempós futás, intervallok) a hosszúra cseréled. Ha például félmaratonra készülsz, akkor érdemesebb a hosszú futásaidra koncentrálni.

3. Versenyezz egyet!

A legtöbb edzéstervben szerepel a verseny előtti felkészítő verseny. Jó megoldás, ha indulsz egy hosszabb távú versenyen, amit lazább tempóban teljesítesz. Ha nagyon neccesen fér bele a távba, akkor a verseny előtt fuss egy bemelegítő rövidet, és utána is plusz 2-4 kilométert. Így két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen nem marad ki a hosszú futásod és közben a főversenyre is gyűjtesz egy kis tapasztalatot. A jó hangulatban pedig biztos, hogy könnyebben repülnek azok a kilométerek!

Olvasnál még a témában?