Borítókép: Hogyan válassz külföldi versenyt?

Hogyan válassz külföldi versenyt?

Forrás: Getty Images
Sok futó kacérkodik azzal a gondolattal, hogy az itthon már nagy hagyományokkal bíró versenyeken kívül külföldön is megméresse magát. Akivel igen, annak most szakértőnk, Sanyosz ad néhány tippet!

Aki először fut félmaratont, vagy maratont, annak azt ajánlom, hogy ezt itthon tegye meg, itt tud osztozni az eufóriában a családtagokkal és sokkal több ismerős is szurkolhat nekik az utak mentén, mint mondjuk Berlinben.

De ha külföld, mi alapján és hogyan válasszunk versenyt?

Sanyosz különösen kedveli a berlini maratont például!

Maraton vagy félmaraton?

Ezt neked kell eldöntened az edződdel (ha van), hogy milyen szinten tartotok, érdemes-e már maratont futni, vagy egyelőre a félmaraton a te távod. Az is lehet, hogy tavasszal egy félmaraton, és utána ősszel egy maraton.

Mikor?

A maratonok, félmaratonok zömében tavasszal és ősszel vannak, hiszen ekkor ideális a hőmérséklet. Vannak üdítő kivételek, pl. Helsinki, Izland vagy a déli félteke augusztusban, de inkább maradjuk az öreg kontinensen.

Hova?

Ha Európában maradunk, akkor olyan versenyt érdemes nézni mindkét évszakban, ahol még nem jártál. Ilyenkor össze elehet kapcsolni a futást egy hosszú hétvégével, városnézéssel (már amennyiben a lábaid ezt jóváhagyják verseny után:) ). Ha több napra mész, akkor érdemes a verseny utánra beiktatni a plusz napokat, ne előtte járd le a lábadat. Ha messzire mész, akkor igyekezzolyan várost választani, ami fapadossal elérhető.

Meghatározza a kiválasztandó versenyt az is, hogy mi a célod. Ha csak élvezni akaroda futást, akkor olyan versenyt válassz, ami szép környezetben van: pl. Lisszabon, Nizza. Ha jó időt akarsz futni, akkor az időjáráson kívül nézzük meg a pálya karakterét, hogy mennyi szint van benne, milyen idővel szokták nyerni a versenyt. Ezek alapján lehet látni, hogy az adott pálya gyors-e vagy sem. A Németországi versenyek zöme ilyen (Frankfurt, Berlin, Hamburg, stb.), de mondjuk Párizsban és Valenciában is könnyű a pálya.

Mennyibe kerül?

A versenyek nevezési díjai 50-100 euro között mozognak, távtól, befizetés időszakától, verseny nagyságától függően. Ezekre jöhetnek még olyan plusz költségek, mint éremgravírozás, eseménypóló, chip-bérlés, lemondás biztosítás, stb. Ha idejében kinézed a versenyt, akkor érdemes mielőbb benevezned, hogy még kedvezőbb sávba kerülj. Vannak olyan európai maratonok, ahova nehéz bejutni a többszörös túljelentkezés miatt, ilyen London, Berlin, ahol vagy kilottóznak vagy csak charity-vel (össze kell gyűjtened bizonyos összegben adományt) tudsz kijutni. Ha időben nevezel, nem drágább a verseny nevezése, mint egy itthoni versenyen, az biztos.

Mivel menj?

1000km távolság felett érdemes repülővel menni, a közelebbieket autóval is elérheted, ráadásul, ha többen megyünk, költséghatékonyabb is és szabadabban tudunk mozogni vele.

Sok sikert kívánok a versenyzéshez!

Ha kérdeznél Sanyosztól valamit a futással kapcsolatban, ide kattintva megteheted!