Borítókép: Hogy öltözz fel a hidegben?

Hogy öltözz fel a hidegben?

A futásban az az egyik legjobb dolog, hogy egész évben csinálhatod. Ha esik, ha fúj. Persze nem árt felkészülni a hidegebb napokra, főleg, ami az öltözködést illeti.


Az, hogy hogyan öltöztél fel, sikeressé teheti, vagy tönkre is teheti a futásodat. Nem az a jó megoldás, hogy a hidegre való tekintettel magadra veszel minden lehetséges ruhadarabot, hogy ne fázz. Könnyen fennáll a túlöltözöttség veszélye, ami azt eredményezi, hogy szakadni fog rólad a víz és kényelmetlenül érzed magad.
Íme a helyes öltözködés 4 alapszabálya:

1. Öltözz rétegesen!


Ha vékony rétegeket viselsz egymáson, az fog történni, hogy a meleg levegő bent reked a rétegek között, amitől sokkal inkább melegen maradsz, mintha egy darab vastag réteget viselnél. Ez a zoknira is vonatkozik. Ha két pár polipropilén zoknit viselsz egy pár vastag helyett, melegebben és szárazabban tartod a lábad.

2. Jó anyagokat válassz!


Van néhány dolog, ami miatt jobb most futni, mint 30-40 évvel ezelőtt, és a tecnikai anyagok sokasága ilyen. A polipropilén, a capilene, némelyik gyapjú és szintetikus anyag távol tartja a bőrtől a nedvességet, és melegen tart, amennyire csak lehetséges. Felejtsd el a pamutot, ugyanis ez nem képes elvezetni a nedvességet a bőrödtől, és szinte teljesen alkalmatlan a szigetelésre, így nedves és hideg érzést ad.

3. Legyen rajtad egy védőréteg!


Nagyon fontos, hogy legyen rajtad egy vízálló réteg, ami megvéd a széltől és a csapadéktól. A Gore-Tex kiváló anyag, ugyanis elvezeti a bőrtől a nedvességet, miközben nem engedi be a kívülről érkező vizet. A nylon szintén jó választás, és az ára sem olyan borsos.

4. Minél kevesebb bőr maradjon szabadon!


A sapka és a kesztyű szinte kötelező, ha közeledik a tél. Minden olyan felületen, ami szabadon van, hőt ad le a szervezet, ami nem jó, amikor hidegben futsz. Ha farkasordító hideg van, nyugodtan kend be az arcodat vazelinnel, így meggátolhatod az esetleges fagyásokat.