Felkészülés a Generali Runner’s World Runra: kövesd végig 3 induló útját a rajtvonalig!

A Generali a Biztonságért Alapítvány fontosnak tartja a sportot, ezért is lettek ők Runner’s World Run főtámogatói, ráadásul a Generali csoport munkatársai közül két futó, Juhász-Horváth Judit és Szabó Gellért is rajthoz áll majd a balatonfüredi versenyen.  A futásnak egyébként is komoly múltja van a vállalatnál, hiszen az ott dolgozók rendszeresen indulnak csapatban versenyeken.

A Generali a Biztonságért Alapítvány fontosnak tartja a sportot, ezért is lettek ők Runner’s World Run főtámogatói, ráadásul a Generali csoport munkatársai közül két futó, Juhász-Horváth Judit és Szabó Gellért is rajthoz áll majd a balatonfüredi versenyen. A futásnak egyébként is komoly múltja van a vállalatnál, hiszen az ott dolgozók rendszeresen indulnak csapatban versenyeken.

Judit 10.5 kilométeres távon, Gellért pedig félmaratonon indul majd. Rajtuk kívül még egy harmadik indulóval bővül majd a csapat, aki kezdőként fogja teljesíteni a 6.2 km-t. Felkészülésükben segítségükre lesz Markocsán Sándor, futóedző és MacPherson Éva dietetikus is.

Ismerkedjetek meg Judittal és Gellérttel!

Judit panaszkezelési csoportvezetőként dolgozik a cégnél. 4 évvel ezelőtt, 35 évesen kezdett futni, a férje inspirálására. Korábban egyáltalán nem sportolt, ám könnyen megszerette a futást, mivel teljesen kikapcsolja, maximálisan össze tudja szedni a gondolatait közben. Általában hetente többször fut, 8-10 kilométeres távokat. Eddig két félmaratonon indult, mindkettőt tavaly teljesítette - az egyiket tavasszal, a másodikat pedig ősszel.

„Mindkettő hihetetlen, de nagyon különböző élmény volt. Az őszi félmaraton azért különleges számomra, mert jóval 35 fok feletti hőmérsékletben kellett teljesíteni. Nagyon embertpróbáló feladatnak bizonyult, de a végén csodálatos érzés volt, hogy végig tudtam csinálni.”

- nyilatkozta.

Érdekes, hogy a futók nagy rémálmával, a hírhedt fallal eddig még nem találkozott és szerencsére mélyebb holtpontja sem volt a futásai során. Versenyeken a kollégáival együtt fut, valószínűleg ez ennek is köszönhető, hiszen hihetetlen többletet ad neki az, hogy ők is vele vannak és együtt teljesítik a kitűzött célt. Hétközben nem futnak együtt, ám folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot a közösségi hálón, és beszámolnak egymásnak az elért eredményeikről.

A legnagyobb motivációt számára az jelenti, hogy a kisfia lássa sportolni, hiszen elmondása szerint ez mindig hiányzott az életéből, a szülei nem sportoltak.

„Így szeretnék neki példát mutatni és megszerettetni vele a mozgást.”

- mondta.

Judit azt is elárulta, hogy szeretne még félmaratont futni, de a bakancslistáján a maraton teljesítése is szerepel.

„Az első félmaratonomon nagyon tapasztalatlanul indultam el. Mivel eléggé melegem lett, de a pulcsimat a sok kütyü miatt nem tudtam levenni, az egyik kollégám futott oda hozzám, hogy segítsen. Annyira jó volt, hogy pont akkor ott volt egy ismerős. Ha nem lett volna, szerintem hosszú perceket veszítek, biztos, hogy megállok.”

- mesélte el egyik legjobb futással kapcsolatos élményét.

Gellért kiemelt rendszerszervezőként erősíti az Informatikai Osztály csapatát. 2012-ben kezdett futni, akkor viszont még 500 méter teljesítése is nehezen ment neki. Aktívabban egy évvel később kezdte el űzni a sportot, ekkor már a hosszabb távok sem jelentettek neki problémát. Elsősorban azért kezdett futni, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegétől, de aztán beleszeretett. Azóta pedig annyit fut, amennyit csak tud: egy héten általában két-háromszor húzza fel a futócipőt, alkalmanként 10-12 kilométert szokott teljesíteni. Eddig már 4 félmaratonon és több kisebb, 7-8 km-es versenyen van túl.

A legjobb élménye, ami a versenyzéshez köthető:

„Novemberben indultam egy félmaratonon Siófokon. Óriási élmény volt, hogy ősz végén, rövidnadrágban és pólóban teljesítettem a magamhoz mért addigi legjobb időeredményemet.”

Versenyeken mindig motiválja a cél, ám a hétköznapi futásoknál előfordul, hogy nincs sok kedve hozzá, főleg akkor, ha esik. (Most őszintén, ezzel sokan vagyunk még így…)

„Amit nagyon szeretek a futásban, az, hogy kikapcsol, közben tudok gondolkodni. Rengeteg jó ötlet jut eszembe ilyenkor.”

- tette hozzá.

Gellért a Generali a Biztonságért Alapítvány bemutatja: Runner's World Run versenyén félmaratonon indul majd, mert szerinte ez az a távolság, ami elérhető, de mégis kihívásnak számít. A célja pedig az lesz, hogy a tavalyi időeredményét meg tudja ismételni.

„Az a tervem a jövőre nézve, hogy minél több helyre eljussak és minél több városban induljak valamilyen versenyen.”

- nyilatkozta.

Egyelőre nem gondolkozott még ennél hosszabb táv teljesítésén. Októberben a kollégáival együtt indul a müncheni maratonon is, ahol szintén a 21,1km táv teljesítése a cél.

„Érdeklődve várom, hogy milyen lesz a felkészülés profi edzővel és segítséggel, milyen lesz így átfutni majd a célvonalon.”

- tette hozzá.
Kép

A héten már el is kezdődött a felkészülésük. A futók első útja a Maratonman Laborba vezetett, ahol mindketten állapotfelmérésen vettek részt Gál Tibor vezetésével. A vizsgálat során 2-3 percet kellett laza tempóban futniuk, közben végig felvételek készültek a mozgásukról, amiből többek között az is kiderül, milyen stabilitású cipőt érdemes használniuk és milyen gyakorlatokra, változtatásokra van szükség ahhoz, hogy futás közben optimális maradjon a testtartásuk.

Kép

A részletes elemzést megtaláljátok lent az erről készült videónkban, azonban néhány fontos problémára már most is fény derült. Judit például a talajfogásnál visszafeszíti a lábfejét, ami felesleges munkának számít, különösen a sípcsont két oldalán elhelyezkedő izomcsoportokat nézve. Később emiatt a köröm és a körömágy is sérülhet. Ezen azért is fontos változtatni, mert futás közben mindig előre haladunk, ezért a lényeg, hogy csak olyan munkát végezzünk, ami ebben segít. Ez könnyen orvosolható egy erősen párnázott cipővel. A combok és a farizom helyzete viszont abszolút jó, ez hatalmas pozitívum. A másik dolog, amin változtatni kellene, hogy Judit csípője kicsit csavarodik futás közben, ami szintén felesleges izommunkához vezet, ráadásul a gerincoszlopra sincs jó hatással Tibor szerint.

Gellértnél is hasonló a helyzet, ám neki majd azon kell változtatnia, hogy a lépéseknél ne váljon annyira instabillá a bokája, mert ennek során a combizom és a karizom is többet dolgozik a kelleténél. Erre az a legjobb megoldás, ha kicsit jobban előredől futás közben. Mivel kicsit erősebben lép el a talajtól, az ellépőerejéből többet kellene szentelnie a testtartásának javítására, de például a gyorsításhoz is fel tudja majd a plusz energiát használni. Jellemző volt még, hogy a hát-, és mellizom is felesleges munkát végez, ennek eredménye pedig az, hogy kevesebb oxigénje maradj, így könnyebben elfogy a levegője, tette hozzá Tibi.

A futók felkészülését oldalunkon tudjátok majd folyamatosan követni. Legközelebb pedig a harmadik induló is csatlakozik a csapathoz.

Az állapotfelmérés részletes kiértékelése és az edzésterv összeállítása után el is kezdődik a közös edzés - jövő héten ott folytatjuk, ahol most abbahagytuk!

„2 héten keresztül napi 60 kitörést csináltam - ez lett az eredménye"

Nicolette Richardson, a Women’s Health amerikai szerzője izgalmas kihívásra vállalkozott. Bízott abban, hogy a napi 60 kitörés sokat javít majd a futóeredményén. Beszámolójából kiderül, sikerült-e fejlődnie.

Mit tegyél és ne tegyél a futópályán?

Nem bonyolultak a következő szabályok, de kezdőként érdemes tisztában lenned velük!

Mi történik a testeddel, ha egy időre absztinenciát fogadsz?

Egy-egy feszítettebb felkészülésben talán veled is előfordul, hogy azon kapod magad, hogy egyáltalán, vagy alig fogyasztasz alkoholt, mert különben nem tudnád kivitelezni a kemény edzéseket.

Ha jön a kalapácsos ember...

… Bizonyára hallottál már erről a mondásról, persze lehet, hogy páran át is éltétek az érzést. Ilyenkor elnehezedik a láb, elnehezedik a mozgás, a lépéshossz lerövidül, az erő elfogy, leggyakrabban pedig sétára vált a futó. Hosszabb távokon futók (pl. 30 kili vagy akár maraton) számára ismerős az érzés. A futás dinamikája egyértelműen romlik, de ettől még haladásra képes a futó. Magam is jól ismerem ezt az érzést, hisz jó párszor átéltem már a futásaim során.

6 szendvics-hack, amivel fogyókúrássá teheted ezt az ételt

A szendvics egy hatalmas kedvenc, hiszen könnyen elkészíthető, elviheted bárhová – azonban a diétázók messzire elkerülik, pedig nem kellene!

Speciális lehetőség: 3 havi előfizetés 50% kedvezménnyel + benne a JOY-kuponos lapszámmal!
Borító
Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft