Borítókép: 6 ok, hogy beszerezd az idei első számunkat

6 ok, hogy beszerezd az idei első számunkat

Megjelent az idei első Runner's World! Címlapon szakértőnk, Sipos Fanni szerepel, a magazinban pedig írtunk a flow-élményről, megmutatjuk, hogyan kerülhetitek el a sérüléseket, de szó lesz az Ultra című filmről is!

A futás számokban

Címlapmodellünkre, Sipos Fannira nem igaz a mondás, hogy aki nem tudja, az tanítja, mert ő aztán „kívülről-belülről” ismeri a futást. Maga amatőrként űzi (nem is rosszul), miközben egy teljesítménydiagnosztikával foglalkozó cég laborvezetője, edző, humánkineziológus és a Runner’s World szakértője.

„Most a májusi genfi félmaratonra készülök, ahol szeretnék 100 perc alatt teljesíteni. Hosszú távon pedig valószínűleg nem úszom meg a triatlont, hiszen egy igen sportos cégnél dolgozom."

Add át magad az áralmatnak

A flow, azaz áramlat fogalmát Csíkszentmihályi Mihály, az Amerikai Egyesült Államokban élő és kutató magyar pszichológus írta le több mint 40 évvel ezelőtt. Kutatásai fókuszába egy, a mindennapi tudatállapotunktól elkülöníthető tapasztalás került, a flow, melyet eleinte jellemzően művészek és sportolók esetében figyelt meg. A flow teljes bevonódás az adott tevékenységbe, örömérzet, kiteljesedés, fejlődés. Annak megélése, hogy erőfeszítés nélkül, teljesen elmerülve az adott feladatban vagy tevékenységben, a tőled telhető legjobbat nyújtod, magabiztosan és automatikusan cselekedve. Ez az élmény pedig futással könnyen elérhető, ami valószínűleg komoly szerepet játszik abban, hogy napjainkban ilyen népszerű a sportág.

Épp itt, pont most

Induljunk ki abból, ahol ebben a pillanatban tartasz. Teszteld magad, és használd az eredményeket, hogy könnyebben elérd az idei futószezonra kitűzött céljaidat.

Valami régi, valami új

A múlt század úttörő futói és a napjaink versenyein a startvonalnál sorakozó sportolók közt kevés a hasonlóság, kivéve talán a sport iránti szeretetüket. Ha alkalmazod a „legjobb módszereket”, hatékonyabban fogsz edzeni, bölcsebben étkezni és jobban futni, mint eddig bármikor.

Nincs több fájdalom?

A sportorvoslás rengeteget fejlődött a hatvanas évek óta, amikor a Runner’s World először megjelent. Akkoriban az izom- vagy ízületi sérüléssel küszködő futóknak a pihenés, jegelés, szorítás, emelés (angol betűszóval a RICE) módszert írták elő – és ezzel mindent le is tudtak. Röntgennel kimutatták a töréseket, ami után a futó általában hetekre gipszbe került és mozdulatlanságra kárhoztatott. Ma már több diagnosztikai és kezelési lehetőség közül választhatunk. A sportorvosoknak a csontszkentől az MRI-ig, a biomechanikai videoelemzéstől a járáskorrekcióig, az izomstimulációtól a kineziológiai tapaszig minden korábbinál több eszköz áll a rendelkezésére, hogy meggyógyítsák a futókat és segítsenek nekik megőrizni az egészségüket. Ám ez még csupán a kezdet. A kutatók folyamatosan egyre fejlettebb gyógymódok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek hatékonyabbak, és nem műtéti megoldást kínálnak a makacs sérüléstől szenvedő futóknak.

Ultra

Az Ultra rendezője és egyik szereplője, Simonyi Balázs a 2015-ös forgatáson maga is lefutotta a Spartathlont, akkor már egyébként harmadszor, és azóta negyedszer is. Az HBO produkciójában készült film várhatóan jóval szélesebb nézőréteghez eljut, mint korábban bármelyik hasonló témájú mozi. Lehet belőle akár közönségfilm is, mert nem kell futónak lenni ahhoz, hogy az ember megértse, 246 kilométert egyhuzamban legyűrni olyan, mint maga az élet. Néha euforikus, gyakran pokoli fájdalmas, nem is mindenkinek sikerül, de mindig kell belőle egy újabb adag.