Sárköpülés a szekszárdi Bodri Trailen

Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy abszolút kezdő vagyok futásban. Úgymond előző életemben, még gimnazista koromban volt néhány tájfutó próbálkozásom, aminek egy szalagszakadás és bokaműtét vetett véget. Azóta amatőr szinten versenyző biciklista lettem, és inkább kényszerből kezdtem csak el pár hónapja futni. Telente rendszeres esemény szokott lenni nálam, hogy esek egy akkorát, amit még a nyár eleji versenyeken is megszenvedek. Ezért úgy döntöttem, hogy a jeges időben inkább futásra adom a fejemet, hátha jobban jövök ki vele tavaszra.

Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy abszolút kezdő vagyok futásban. Úgymond előző életemben, még gimnazista koromban volt néhány tájfutó próbálkozásom, aminek egy szalagszakadás és bokaműtét vetett véget. Azóta amatőr szinten versenyző biciklista lettem, és inkább kényszerből kezdtem csak el pár hónapja futni. Telente rendszeres esemény szokott lenni nálam, hogy esek egy akkorát, amit még a nyár eleji versenyeken is megszenvedek. Ezért úgy döntöttem, hogy a jeges időben inkább futásra adom a fejemet, hátha jobban jövök ki vele tavaszra.

Ahogy biciklin is, a futásban is az erdei magányos utakat kedvelem a leginkább. Kezdeti 5-10km-es kocogásaimat tudatosan lassan a félmaratoni távra nyújtottam. Közben sokat olvastam mit-hogyan, és a ruhatáramat is kiegészítettem „fenszi” dolgokkal, mint kompressziós szár, futó kamásli és futóóra. Inkább a távra próbáltam rágyúrni, mert a sebességem nem igazán akart javulni.

Még decemberben találtam rá a szekszárdi rendezésű Bodri Trail terepfutó versenyre, mely február 26-án volt. Azt egyből tudtam, hogy a rövidtávhoz túl lassú vagyok, de sokáig ingadoztam a hosszú 30km-es és a közepes 23km-es távok között. Végül a szintadatok meggyőztek, hogy bőven sok lesz a középtáv is az én képességeimnek. Pláne, hogy ekkor még csak síkon próbáltam ki magamat ilyen távon.

Közben aztán fel-feljártam a Hármashatár-hegyre, gyakorolni az emelkedőket, aztán február elejére edzésen meg is futottam a Bodrin megpályázott adatoknak megfelelő távot és szintet. És akkor még azt hittem, hogy a budai sáros-jeges terep még nehezebb is volt a versenyen várhatóhoz képest…

Két nappal az esemény előtt Szekszárdon óriási eső volt, amiről én csak másnap értesültem. Szerencsére, az autóba befér alapon, elvittem a vízálló cipőmet is a kamáslival. Jó tudni, hogy errefelé agyagos-löszös a talaj, vagyis minden eső után a korongozó fazekasok álmává, mindenki másnak meg túlélő, vendégmarasztaló dagonyává változnak az erdei utak. Most már tudtam, hogy a legkeményebb futó élményem fog következni.

Kép

A szekszárdi rendezők minden versenye nagyon népszerű országszerte. Most is már januárban betelt az összes nevezési lista. Jöttek sporttársak egészen távolról is. Az is látszott ki az, aki nem ismeri a helyi viszonyokat. Habkönnyű, inkább pályára való cipőkben álltak be a rajthoz.

Nem tolakodtam sem a rajtnál, sem az első kilométereken. Belőttem egy tempót magamnak, amit az órámon is folyamatosan ellenőriztem. Elsődleges cél a teljesítés. Másodikként a két és fél órás célba érést szerettem volna megcsinálni. Némi aszfaltos felvezető után kaptunk pár meredek kaptatót a szőlők között. Itt hamar kialakult, hogy kinek hol a helye a mezőnyben, pedig csak ezután az erdőben kezdődtek az igazi megpróbáltatások. Egykori szekszárdiként szerencsére tudtam, hogy hol lesznek az igazán problémás részek. Bokáig érő ragadós, pocsolyás erdei utakon kellett haladnunk. Sokszor kikerülhetetlennek bizonyultak ezek a részek, és legjobb megoldásnak a vaddisznó módra való átgázolás bizonyult. Itt a legkönnyebb topánka is hamar sárbakanccsá nehezedett. Egyeseken látszott, hogy volt közelebbi kapcsolatuk is a talajjal. Mindezért cserébe a táj gyönyörű, a pálya vonalvezetése a legszebb panorámás részeken vezetett keresztül.

Kép

A frissítőpontokon a névadó szponzor jóvoltából borral is kínálták a szomjas sporikat, de ez ezen a környéken - lévén híres borvidék, egyáltalán nem lepett meg senkit.Majdnem hiába volt minden óvatoskodásom, mert így is nagyon elkészültem az erőmmel a táv végére. Csak az tartotta bennem a lelket, hogy tudtam, hogy hamarosan már csak lefelé kell majd futni. Majdnem meglett a kitűzött idő, de egyáltalán nem bánkódtam a pár perces plusz miatt. Ha előre tudtam volna, hogy mekkora sár lesz, biztos inkább többre számítok.Nagyon nagy élmény volt a verseny, és bár most visszanyergelek a biciklimre, biztos vagyok benne, hogy nem hagyom abba a terepfutásokat.

Ha kedvet kaptatok a tájhoz, vagy a versenyhez, lesz még idén bőven futó rendezvény Szekszárdon. Bővebb információt a www.fut.as oldalon találhattok.

Az eseményen készült fotókért pedig nézzétek meg a galériát!

Nézd meg a galériánkat> 30 kép
„Nincs időm futni!” - ha te is mindig ezzel jössz, ez a cikk neked szól!

Ha a kifogások embere vagy, és úgy érzed, egyszerűen képtelen vagy beépíteni a mindennapjaidba a futást, az alábbi tanácsok segítségedre lehetnek.

Két nap futás a semmiben sivatagi forróságban

Lubics Szilvia az ország legismertebb és egyik legsikeresebb ultrafutója. Számos eredményes ultratávú megmérettetés után idén, nagy fába vágta a fejszéjét: benevezett az amerikai Badwater Ultramaratonra. A 135 mérföld (217 km) hosszú verseny nem elsősorban azért nehéz, mert extrém hosszú, hanem mert extrém meleg van akkortájt arrafelé. Szilvivel Szász Norbert többek között arról beszélgetett, hogyan lehet futóként felkészülni a hétköznapi ember számára szinte elviselhetetlen forróságra. Szilvi július 10-én rajtol a Badwater Ultramaratonon.

A kidörzsölődés ellen ezzel az egyszerű megoldással védekezhetsz

Ultrafutó szakértőnk elárulta a legegyszerűbb megoldást...

Ételek, amik lassítják az emésztésed - kerüld őket, ha fogyni szeretnél!

Ne szabotáld a fogyókúrád azzal, hogy rosszul választasz!

Soha ne lógj be egy versenyre se! Azt is elmondjuk, miért

A betlizés és a rajtszámcsere nem engedélyezett, ez van.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft