Az ország legmeredekebb futótúrája

"Mint szappanos hal egy vödör takonyban": utalt egy barátom a sárra, amikor megérkeztem a Galyatetői Turistacentrumba és kérdeztem a már úton levő versenyzőket a Galyavár teljesítménytúra pályaviszonyairól.

"Mint szappanos hal egy vödör takonyban": utalt egy barátom a sárra, amikor megérkeztem a Galyatetői Turistacentrumba és kérdeztem a már úton levő versenyzőket a Galyavár teljesítménytúra pályaviszonyairól.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Galyavár túrákat (Galyavár Minimaraton, Félmaraton, Maraton, 60 km, 80 km 110 km 140 km és 110 mérföld). Persze a túrán futni is lehet. Az indulók egy 7,4 km-es útvonalon körözgetnek. A legrövidebb táv 1 kör, a leghosszabb 24 kör. A távon túl a további nehézséget az adja, hogy 1 körbe elrejtettek mintegy 480 m szintet is.

Mindössze egy röpke félmaratonnyi távra jelentkeztem, azaz 3 db kört kellett teljesítenem. Barátságos nevezési díj, könnyen tervezhető frissítés, csak egy lejtő Mátraalmásra és egy emelkedő Galyatetőre.

A túra útvonala
A túra útvonala
A 3 körös félmaraton szintrajza
A 3 körös félmaraton szintrajza

Vajon a körözés jó egy versenyen vagy A pontból B pontba eljutni?

Ami előny egy körözős versenyen:
- a frissítés tervezhető,
- tervezhető az útvonal idő, könnyebb összehasonlítani a köridőket,
- mivel az adott pályán mindig ugyanazok vannak, így nem érezzük magunkat egyedül,
- családias a hangulat,
- kevesebb a gond a tájékozódással.

Ami hátrány:
- könnyebb a feladás/kiszállás,
- nem túl inger gazdag (egy bizonyos körön túl),
- kell „fej” a monotonitás elviseléséhez.

A hosszú távon 24-en indultak, és 10 feladó volt, azaz pontosan 14-en értek célba. A leggyorsabb Sára Péter volt 31 óra 45 perc alatt teljesítette, a nők között elsőként Papp Tünde küzdötte le az embertelen távot, ehhez 40 óra 19 percre volt szüksége.

Személy szerint remekül éreztem magam. Kiváló hétvégét lehet eltölteni a pályaszálláson, azaz a Galyatető Turistacentrumban.

Aki pedig csak próbára szeretné magát tenni versenyen kívül, annak kiváló edzőpálya lehet eme rövidke köröcske bármikor.

Pár fotó az eseményről:

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Nyitókép: Szabó Áron

Tíz furcsa tény a futókról

Különös fajta a futó, az biztos. Sebtapaszt teszünk a mellbimbónkra, nyíltan beszélünk arról, sikerült-e már aznap wc-re mennünk, és önszántunkból kimegyünk a hőségbe vagy a fagyba, hogy fussunk egy csomó kilométert.

Curry-s édesburgonyaleves

Mutatunk egy receptet, ami garantáltan felmelegít egy hosszú futás után!

Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft