„Életem legnagyobb kihívása és élménye volt a Spartathlon”

Maráz Zsuzsanna idén debütált a Spartathlonon. Szorgalma, tehetsége és a sikeres edzői felkészítés rögtön a dobogó harmadik fokára repítette. S hogy mindezt hogyan élte meg, kiderül a vele készült beszélgetésből.

Maráz Zsuzsanna idén debütált a Spartathlonon. Szorgalma, tehetsége és a sikeres edzői felkészítés rögtön a dobogó harmadik fokára repítette. S hogy mindezt hogyan élte meg, kiderül a vele készült beszélgetésből.

Hogyan élted meg az első Spartathlon teljesítésedet?

A Spartathlont olyan élménynek szerettem volna megélni, mint az első maratont, vagy az első UB-t. Nagyon vártam, nagyon akartam. Így 4 nap elteltével érzem, hogy mindent megkaptam úgy, ahogyan azt megálmodtam.

Mesélj az útról, mik voltak a benyomásaid?

Nincs még nagy tapasztalatom a 200 km feletti távokon. Csak 3 éve kezdtem bele az ultrafutásba. Ez volt az eddigi leghosszabb versenyem. Vakon indultam el. Nem nézegettem az útvonalat, nem böngésztem a térképet, hogy milyen városokat, településeket fogunk érinteni. Nem akartam időket tervezni és azon görcsölni, hogy azokat tartani tudom-e, vagy sem. Csak szépen, örömből, élvezve minden lépést, érzésből akartam futni.

Mikor az elején láttam, hogy milyen jól van jelölve az útvonal megnyugodtam. Az egyetlen dolog, amitől szorongtam az az eltévedés volt, hiszen eddig szinte minden versenyemen eltévedtem.

A másik számomra félelmetes dolog a kutyák voltak. Görögországban nincsenek kiskutyák. Csak hatalmas nagy kutyák élnek, melyek falkába verődre hozzák a frászt a fáradt futókra. Háromszor volt afférom kutyákkal a 246 km-en. Szerencsére megúsztam.

Ez a verseny az eddigi versenyekhez nem hasonlítható. Kíváncsian vártam, hogy mit ad a Spartathlon, milyen érzéseket, miért indulnak el újra és újra a futók, mi az, ami idevonzza őket?

Kép
forrás: Szász Norbert

Sokáig nagyon egyenletesen mentél, mi történt a hegy lábánál?

125 km-ig ragyogóan éreztem magam. A legnehezebb a verseny során a hegy volt. Utáltam. Örültem, hogy felértem. Aztán mikor megmutatták, hogy merre kell lemenni és láttam, hogy ugyanaz a köves, morzsalékos, sziklás talaj, nagyon elkeseredtem, de mentem tovább.

Sokan panaszkodtak a melegre, illetve megemlítették az éjszakai hideget is. Te hogyan élted ezt meg?

A melegre nem panaszkodtam. Nem éltem meg nehezen. Számítottam rá, jéggel hűtöttem magam és ennyi. 125 km-nél kezdett a gyomrom rendetlenkedni. Ez pontosan 12 óránál volt. Addig nagyon élveztem a futást. Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy onnantól is élvezetes volt. Ám, ha szenvedünk is, akkor is van valami "jó" ebben az ultrafutásban. Valami megmagyarázhatatlan.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

Hogyan hidaltad át a gyomorproblémák miatti nehéz órákat?

A hegy után már kimaradnak dolgok. Csak mentem előre. A lámpám fényét és a nyilakat követve. Egy percig sem inogtam meg fejben. Sokat gondoltam az otthoniakra. A csapatom addig futott, amíg én. Voltak nehézségeim, fájt a gyomrom, nem tudtam enni, ettől gyengébb lettem, lassabban tudtam csak haladni, álmos voltam, nagyon küzdöttem az elalvás ellen, de ezt nem nevezném holtpontnak. Ez csak egy állapot. Csak akkor álltam meg, mikor a frissítőpontokon állva bekaptam valamit. Örültem a reggelnek, végre láttam, hogy milyen gyönyörű a táj Spárta felé. Igyekeztem csak a szép dolgokat észlelni. A frissítőpontokon nagyon kedvesek és segítőkészek voltak az emberek. Tényleg szívvel, lélekkel rendezik ezt a versenyt.

Kép
forrás: Szász Norbert

Harmadik nőként értél célba, verseny előtt volt valami előzetes elképzelésed?

Tudtam, hogy a harmadik helyen állok. Azt is tudtam Katától (Nagy Katalin, női 1. helyezett, a szerk.), hogy Pam (az amerikai Pam Smith, női 2. helyezett, a szerk.) nagyon erős futó, így nem próbálkoztam azzal, hogy versenyezzek vele a 2. helyért. Folyamatosan figyeltek a kísérői, hogy hogyan haladok, nem láttam értelmét egy ritmusváltásnak, egy versenyzésnek. Inkább tartottam a pozícióm. A párom, Attila mindig tájékoztatott, hogy csak nyugodtan haladjak, ahogy tudok, mert több mint egy órányira van mögöttem a következő lány. Jó volt ezt hallani. Nyugodt voltam. Életem legnagyobb kihívása volt ez a verseny és cserébe a legnagyobb élményt kaptam. Felejthetetlen volt az első Spartathlonom. Pontosan erre vágytam.

Kép
forrás: Szász Norbert
Kép
forrás: Szász Norbert

Ki segített a felkészülésedben?

A versenyre Lőrincz Olivér készített fel. Nagyon élveztem a közös munkát. Erősebbnek, edzettebbnek éreztem magam, mint amilyen tavasszal voltam.

És végül...vissza akarsz menni?

Hogy lesz-e legközelebb? Még erre nem válaszolnék.

Kép
forrás: Szász Norbert
Zsuzsi a rajt előtt, a párjával, aki egyben a kísérője volt a versenyen
forrás: Szász Norbert
Zsuzsi a rajt előtt, a párjával, aki egyben a kísérője volt a versenyen
Az 5 legkönnyebb gyakorlat hasizomra

A core izmok erősítik és stabilizálják a gerinced és medencéd, ezért az első lépés ezeknek az izmoknak az erősítése, ha golyóálló testre vágysz.

Tedd helyre a kapcsolatodat a kajával!

Előfordult már, hogy diétáztál, és szerettél volna megszabadulni pár kilótól? Vagy másokhoz hasonlítgattad a tested? Ha igen, olvass tovább!

NO POST NO RUN

No post no run - mondják futóberkeken belül viccesen, vagyis, ha nem posztolsz a futásodról – például fotót – akkor az a futás nem is számít. Lássuk hát, melyek a jó futós fotók alapjai.

Hol kapható a Fuss&Főzz könyv?

Nem tudtad még beszerezni a Fuss&Főzz című könyvünket?

Melegedj fel a hideg futások után ezzel a smoothie-val!

Ez a smoothie felmelegít, ráadásul ellát fehérjével és szénhidrátokkal, szóval tökéletes egy zod, téli futás után.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft