Hetedszer a Mont Blanc körül

UTMB: már le sem kell írni-e mozaikszó jelentését, sőt már az esemény honlapján sincs leírva, hogy mit is takar-e 4 betű. Annyi bizonyosan elmondható, Chamonix augusztus utolsó napjaiban a terepfutók éves világtalálkozójának ad otthont, melyen sok magyar sporttársunk, köztük Sperka Tamás idén is – ahogyan az elmúlt 6 évben mindig – ott volt.

UTMB: már le sem kell írni-e mozaikszó jelentését, sőt már az esemény honlapján sincs leírva, hogy mit is takar-e 4 betű. Annyi bizonyosan elmondható, Chamonix augusztus utolsó napjaiban a terepfutók éves világtalálkozójának ad otthont, melyen sok magyar sporttársunk, köztük Sperka Tamás idén is – ahogyan az elmúlt 6 évben mindig – ott volt.

Tamást Spero-ként ismeri a terepfutók szűk közössége. Szimpatikus, közvetlen, mindig mosolygós futó, aki az elmúlt években komoly tapasztalatot halmozott fel az ultra terepfutás terén. Az összes jelentős hazai terepfutó rendezvényen állt már dobogós helyen. Eddig hétszer futott az UTMB különböző távjain, s mind a hétszer sikeresen célba is ért. 2014-ben pedig ő lett az év terepfutója. Spero idén a TDS-en indult (119km / 7250m pozitív szintemelkedés), mely olyannyira jól sikerült számára, hogy majd másfél órával hamarabb célba ért, mint tavaly ugyanezen a távon. Vele beszélgettem az idei megmérettetés hátteréről, versenyzésről, magáról az UTMB jelenségről és az oda vezető kemény, céltudatos útról.

Kép
forrás: Spero

Ez volt a hetedik célba érkezésed Chamonixban. Mi motivál évről évre, hogy ismét nekivágj ennek a nagy útnak?

Igen, valóban ez volt a hetedik sikeres versenyem Chamonixban, a terepfutás fellegvárában. Az UTMB rendezvény keretein belül teljesítettem már 3-szor a CCC-t, ami egy kb. 100km-es verseny (évente az engedélyek/időjárás függvényében változhatnak a pályák), nagyjából 6000D+ szintemelkedéssel. 2-szer az UTMB-t, ami 168km/10000D+ és 2-szer a TDS-t ami 119km és 7200D+ szintet tartalmaz.
Ezen rendezvények évente nagyjából 10 000 embert vonzanak a városba és a környező régiókba, akiknek a többsége versenyző. Megjelenik a világ elit futóinak a többsége is. Egy hétre ellepik a várost a terep-ultrások, színes kavalkád ez, hiszen a világ közel 90 országából érkeznek a teljesíteni vágyó sportolók. A helyszín tökéletes, a Mont Blanc tömbje magasodik a városka fölé, mintegy demonstrálva milyen aprók is vagyunk valójában. Ilyen környezetben futni a világ legjobbjaival, azt hiszem elég motiváló.

Idén tudatosan a TDS-re neveztél, mi volt ennek az oka?

A gyönyörű útvonal, a rendkívül kemény pálya és a biztos versenyindulás lehetősége. Az UTMB versenyeire sokszoros túljelentkezés van, az egyre szigorodó kvalifikációs pontrendszer ellenére. Ahhoz hogy valaki egyáltalán nevezni tudjon, különböző regisztrált versenyeken kvalifikációs pontokat kell gyűjtenie. A nevezés után sorsolás dönti el, ki indulhat el és ki nem. A nemzetek legjobbjainak, szintén egy elég bonyolult pontrendszer alapján, viszont megadják a biztos indulás lehetőségét. Egy ilyen felajánlott lehetőséget kihasználva neveztem be a TDS-re. Tavaly is ezen a versenyen futottam, de éreztem, hogy bőven maradt még lehetőség a javításra! :-) Akkor sokat hibáztam és ezeket szerettem volna kijavítani.

Kép
forrás: Spero

Majd másfél órával mentél jobb időt, mint tavaly. Szerinted mi volt ennek az oka?

A tudatos felkészülés, a tapasztalat és persze némi szerencse is kellett. A tavalyi évem a családé volt elsősorban, egyedül készültem a versenyekre. Nekem új volt a pálya, először futottam rajta, sok problémám volt és hibáztam is. Idén viszont edzőmmel, Lőrincz Olivérrel készültem újra, aki amellett, hogy kiváló versenyző, igen kitűnő referenciákkal rendelkező edző is, valamint a TDS pálya igen jó ismerője, 2x-es teljesítő lévén. Nekem a család és a munka mellett fontos hogy a futásra fordított időt maximálisan ki tudjam használni és az elvégzett munka a leghatékonyabb legyen. Ez edző nélkül nekem nem megy. Irányított felkészülés folyt tehát az év fő versenyére. Minden egyéb rendezvényt/versenyt ennek rendeltünk alá ebben az évben. A tavalyi tapasztalatokat hibákat megbeszéltük, kielemeztük a pálya különböző szakaszait, frissítési tervet készítettünk és próbáltuk a legtöbb dolgot átbeszélni, ami egy ilyen versenyen előfordulhat. Verseny közben ezek az információk, tapasztalatok aranyat érnek. Készen voltak a problémamegoldások, nem kellett kitalálni semmit szinte, csak alkalmazni. Persze ez sem könnyű, mert nincs két egyforma helyzet, mindenre nem lehet felkészülni. Most sikerült olyat húzni a kalapból, ami bevált. :-)

Kép
forrás: Spero
Kép
forrás: Spero

Mi volt a verseny legemlékezetesebb pillanata?

Talán a rajt… Ott álltunk 1600-an a rajtban, szólt a hangosbemondó, a szpíker hergelte a futókat és a közönséget. Felcsendült a ZENE, azért ilyen csupa nagybetűvel, mert itt minden távnak külön állandó rajtzenéje van, nekünk a TDS-en a Karib-tenger kalózai főcímdala biztosítja a megfelelő hangulatot és a talpalávalót. 10 hónap munkája kerül most terítékre, kiderül, hogy milyen munkát végeztünk. Elég volt-e a kilométer, a szintemelkedés, az edzésre szánt idő valóban hasznosult-e? Mindez persze egy pillanat alatt játszódik le bennem, aztán ahogy elkezdődik a visszaszámlálás hirtelen megnyugszom, tudom, hogy felkészültem.
Vagy talán a célba érkezést is mondhatnám… Amikor elhagytam az utolsó ellenőrzőpontot Les Houches-ban. Még 8km volt a célig. Tudtam, hogy megcsináltam, innen már biztosan célba érek. Ismerem ezt a szakaszt, szinte minden méterét. Talán ezek a táv legmagányosabb kilométerei, közel van, de mégis nagyon távol. Csak futsz, csinálod a dolgod, amit eddig tízen-húszon órán át tettél és tudod, hogy nem hagyhatod abba, mert még nincs vége…és most nem a futásra gondolok, hanem a figyelemre, a koncentrálásra, ami lehetővé tette, hogy idáig eljuss. A felszabadult adrenalin hajtana, hiszen oly közel a cél, de a tudat nem engedi még mindig… aztán az utolsó 2 km-en megváltozik minden, felszabadulsz és elengedsz minden gondolatot…célba érsz… A sétálóutca a barátokkal, a tényleges célegyenes már csak hab a tortán..

Mi volt a verseny legnehezebb pillanata?

74 kilométernél a La Gitte pontnál nem töltöttem meg azt a kulacsomat vízzel, amiből locsoltam magam addig a melegben, mert úgy éreztem hűlt annyit az idő, hogy már nem lesz szükség rá és a szél is elkezdett fújni. Nem akartam „feleslegesen” cipelni, valamint az elgondolás az volt, hogy így akkor megszáradok estig és nem kell az átöltözéssel időt tölteni. Tévedtem, kicsit feljebb elállt a szél és hirtelen nagyon meleg lett, tudtam, hogy gáz van, illetve lesz, ha nem tudom megoldani ezt a problémát. Nem vagyok egy meleg tűrő versenyző, jobban kedvelem és bírom az esőt, a hideget. Szóval hűtés kellett megint valahogy. Azt gondoltam, ha a nálam lévő izót hűtésre használom, nem lesz elég a következő pontig, ha nem hűtöm magam túlhevülök és felborul az eddig jól kezelt egyensúly. Aztán döntöttem, hűtöttem magam az izóval, a sapkám simlijét mindig forgattam a nap felé, kicsit visszavettem a tempóból és reménykedtem, hogy útközben lesz valamilyen vízvételi lehetőség, amiből a további hűtést meg tudom oldani. A gerincre való felérés előtt volt egy kis csörgedező ér, amiből sikerült kis vizet gyűjtsek a kulacsba és így a következő frissítőig kihúztam valahogy.

Kép
forrás: Spero

Volt depós segítőd? Ha igen, hasznos számodra, ha valaki a segítségedre van, amikor versenyzel?

Nem, most nem volt segítségem. Ez a verseny talán a legnehezebben kísérhető az UTMB-s rendezvények közül a távolságok miatt. Az első pont ahol a versenyző külső segítséget vehet igénybe, nagyjából 120 kilométerre van Chamonixtól, ami a szerpentinek, útviszonyok miatt 2-2 és félóra autóút csak oda. A kint lévő barátok, ismerősök közül most senki nem tudott segíteni. A verseny szervezői rendkívül jól kitalálták ugyan ezt a dolgot is, buszokat biztosítanak előzetes regisztráció és persze némi euró fejében a hozzátartozóknak. A rajtszám felvételekor a rajtcsomagban lévő rajtszámmal ellátott kártyácskával lehet az adott ellenőrzőponton lévő frissítőzónába belépni a kísérőnek. Versenyzőnként csak egy ember segíthet és max. 30 literes táskát vihet be a zónába. A zónán kívül szigorúan tilos bármilyen segítséget igénybe venni.
Egyébként nagy előny, ha van az embernek segítője egy ilyen szintű versenyen. Az ellenőrzőpontra beérve csak saját magammal kell törődni, azzal hogy egyek, igyak, átgondoljam a következő szakaszt, amíg én ezzel foglalkozom, a kísérőm megtölti a kulacsokat, feltölti a zsák megfelelő zsebeit kajával, átöltöztet, ha szükséges, elemet cserél a lámpába, gondolkodik helyettem is, hogy nehogy valami kimaradjon. Nagyon sok időt lehet egy-egy ponton spórolni, ha van jó kísérője a versenyzőnek.

Kép
forrás: Spero

Versenyeztél a CCC-n, az UTMB-n és a TDS-n is, mindegyik pályán többször (igaz voltak módosulások olykor). Melyik a hozzád leginkább passzoló versenytáv és szint és miért?

Úgy gondolom, hogy a TDS pálya fekszik nekem a legjobban. Nagyon technikás, sok benne a szintkülönbség és ha távban nem is annyira, de időben már hosszúnak mondható. Szeretem azokat a pályákat ahol nem elég futni, hanem gondolkodni is kell. Például egy egy hosszú, technikás lejtőn nem mindegy milyen iramban robog lefelé az ember, ha nem megfelelő a sebesség könnyen visszaüthet a következő lapos szakaszon, ahol a combok már nem bírják a terhelést és lassulás lesz a vége. Egy ilyen pályán folyton sakkozni kell, figyelni önmagadat, érzékelni a test szinte összes rezdülését és előre gondolkodni. Mindezt persze úgy, hogy futsz közben a kövek között, frissítened kell, fáradt vagy és nyűgös. Szóval nem unatkozom közben és ez jó. :-)

A verseny szervezői szerint a TDS nehezebb, mint akár az UTMB, akár a CCC. Egyetértesz ezzel?

Igen, szerintem is így van, bár kicsit másképpen fogalmaznék. Másként nehéz. Az UTMB a maga 170 kilométerével és 10000 méteres szintkülönbségével könnyűnek semmiképpen nem nevezhető. Itt szerintem a távolság adja a nehézséget, ami igazán a pályán eltöltött időben jelentkezik. A pálya nagy része jól futható single track, a táv hosszához viszonyítva kevés benne a technikás lejtő, az emelkedők hossza még pont tervezhető. A mezőny nagy része 40 óra körül teljesíti a távot, ami így 2 éjszakát foglal magában. Ez adja a táv fő nehézségét.
A CCC nagyjából az UTMB utolsó 100 kilométere, ezért erre külön most nem térnék ki.
A TDS pálya viszont elég hosszú, 119km, már időben is 27-30 óra körül van a mezőny nagy részének, a távhoz képest nagy a szintkülönbség, 7200m. Folyamatosan nehéz a terep, technikás, köves. Hosszú lejtőkön kell ésszel futni, sokáig van a versenyző 2000 méter fölött és 51 kilométer után indul egy 11 km-es,1900 méter szintkülönbséget tartalmazó emelkedő. Ezen a szakaszon adja fel a versenyzők nagy része. Idén a TDS-t az 1600 indulóból alig 900-an tudták befejezni.

Kép
forrás: Spero

Mennyi időt tudsz az edzésekre szánni a család és a munka mellett?

Nagyságrendileg a heti 5 edzés alatt, 8-10 órát tudok edzésre fordítani, ami nem tűnik soknak, viszont ez az idő az edzés hatékonysága miatt pont elegendő nekem. Ennek a hatékonyságnak az eléréséhez van szükségem edzőre. Az edző szerepe ilyenkor nem merül ki az edzésterv megírásában, neki figyelembe kell venni egyéb egyéni dolgokat is. A család és a munka mellett nincs sok szabadidőm, 3 gyermekünk van, az ő életre nevelésük, mindennapjaink irányítása kitölti a napot, bár ezt a szervezést szerencsére a párom megoldja. Családi vállalkozásban, főállásban, könyvkötőként dolgozom, ami szintén igen sok kreativitást igényel. A több edzés már az amúgy is kevés regenerációs/pihenés időszakot érintené, aminek a csökkenése gátat szab a fejlődésnek. Sokat kell sakkozni, hogy minden beleférjen.

Milyen terveid vannak az év hátralévő részére?

Idén a TDS volt a legfontosabb versenyem, de kaptam egy verseny meghívást Lengyelországba, a Lemkowyna Ultra Trail-re aminek még szeretnék eleget tenni. Ez egy 150 kilométeres verseny a Beskid hegységben, csodás útvonalon. Nagyon várom már!

Mész jövőre ismét Chamonixba, ha igen, melyik távra mennél?

Igen szeretnék újra ott állni a rajtvonalon jövőre is, de még nem gondolkoztam, hogy melyik távon. Ezt még az anyagi lehetőségeink fogják meghatározni. Nagyon szívesen futnék újra az UTMB pályán, két TDS után jó egy kis változatosság. Viszont a TDS pálya keménysége, a táj szépsége továbbra is vonzó számomra. Így azt hiszem, még gondolkodom. :-)

Kép
forrás: Spero

Spero-t családja, barátai, munkatársai mellett, edzője, Lőrincz Olivér segíti a felkészülések során. Mellettük sok támogatást kap a Sarkcsillag Sportbolt munkatársaitól (technikai ruházat, Suunto óra), a Compressport-tól (kompressziós ruházat és felszerelés). A frissítések során a HIGH5 termékeit használja. Spero azt mondja, igazi csapatmunka egy-egy ilyen megmérettetés, még akkor is, ha futni neki kellett!

Amikor először futhattak nők maratont az Olimpián: ünnepeljük meg a pillanatot!

Sokáig úgy gondolták, hogy a női test nem képes még olyan távok lefutására sem, mint 1500 méter (!!!), ezért is volt hatalmas és különleges pillanat, amikor először, 1984-ben már hölgyek is indulhattak az Olimpián a maratonon.

Az ősz kedvence: a sütötők 5 pozitív hatása

A sütőtök rengeteg tápanyagot tartalmaz és annyi pozitív hatással rendelkezik az egészségedre, hogy meg fogsz lepődni!

10 futópillanat, amit érdemes megünnepelni

Minden fejlődést érdemes megörökítened az utókornak és magadnak is. A kemény munka után pedig megérdemled az ünneplést.

5 igazság a futás és kávé kapcsolatáról

A legfontosabb kérdésekre kerestük a választ a futással és kávéval kapcsolatban. Íme az eredmények:

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft