Grand Trail - a (terep)futók bibliája

Tavaly egy fotós és egy terepfutó-riporter testvérpár végigjárta a világ 13 legszebb ultra-terepfutó versenyét, melyek egyben az Ultra Trail World Tour állomásai. Alexis Berg készített egy csomó nagyon szép fotót, Frédéric pedig arról írt, hogy milyenek ezek a versenyek.

Tavaly egy fotós és egy terepfutó-riporter testvérpár végigjárta a világ 13 legszebb ultra-terepfutó versenyét, melyek egyben az Ultra Trail World Tour állomásai. Alexis Berg készített egy csomó nagyon szép fotót, Frédéric pedig arról írt, hogy milyenek ezek a versenyek.

Az alapadatokon túl hangulatokat, látványokat, élményeket ragadott meg. Ezen túlmenően elkészítette 16 klasszis terepfutó szöveges portréját, s még 13 különböző tematika mentén írt az ultra-terepfutással kapcsolatos tudnivalókról, érdekességekről, legyen szó-e sportág történetéről vagy arról, vajon hogyan érdemes táplálkozni, vagy mi történik a szervezetben az ultrafutás során.

Az ultra-terepfutás nem az a típusú sportág, amely sportkedvelők millióit vonzaná. Hiába hódít világszerte egyre nagyobb számban az atlétika eme speciális ága (erre bizonyíték számtalan újabb és újabb, a túljelentkezések miatt sorsolásos nevezési rendszerű verseny), csupán néhány tízezer ember van a világon, akik-e sportágnak a művelői, kedvelői. Én is közéjük tartozom. Egy kívülállónak talán nehéz elképzelni, de akárcsak egy Forma 1-es közvetítést, vagy focit, az ultra-terepfutást is jó nézni.

Kép

Legutóbb az Ultra Trail Hungary céljában ácsorogtam néhány órát és áhítattal néztem a sáros, megfáradt befutókat. Kifejezetten élveztem és csak azért indultam haza, mert a velem lévő két gyermekemet egy idő után képtelen voltam lekötni. Kissé elkalandoztam talán az eredeti témától, de tulajdonképpen, amit ebből szeretnék kihozni az az, hogy számomra élvezet és ajándék egy ilyen könyv, melyben kedvemre nézegethetem a futókat, az arcokat, a tájakat és egy-egy olyan remekül elkapott pillanatot, amelyet olykor magam is megélek, amikor éppen a pályán vagyok futóként.

Kép

A még mindig a 20-as éveit taposó Kilian Jornet-tel indul a kötet, ő az a klasszis futó, aki már szinte mindent megnyert, amit lehetett ebben a körben, ezzel örökre beírta a nevét az ultraterepfutás történetébe. Egy másik kedvencem a kanadai Ultra Trail Hurricana kapcsán készült verseny előtti és utáni portré-sorozat. Nagyon beszédesek az arcok, a 125 km és a 4000 méternyi szint nem pusztán a futóműveket viseli meg.

Ez a könyv, nem olyan, amelyet bedobok a táskámba, a fodrászat előtt. Ez egy nehéz, vaskos album, amelynek helye az éjjeli szekrényen van, s esténként elalvás előtt egy-egy fejezetet átlapozok, átolvasok, elmélyedek az arcok, tájak fotóiban. Majd másnap, vagy hetekkel, esetleg hónapokkal később, ott folytatom, ahol a legutóbb abbahagytam.

Kép

Nem tudom, hogy hiánypótló-e ez a kötet, nem tudom, hogy volt-e valaha hasonló album ebben a témában, azt azonban tudom, hogy nekem ez az egyik legklasszabb ajándék, amelyet a közelmúltban volt szülinapomra kaptam.

Megvásárolni csak interneten lehet, az alábbi linken keresztül: Grand Trail

A 4 legegyszerűbb superfood, ami szuperegészségesen tart

Nem csak a matcha, a maca, a chia mag és a quinoa szuperkaja. Hanem pár könnyen fellelhető alapélelmiszer is!

Ezért kerüld a hosszú, forró fürdőket télen

Egy hasznos tanács a téli időszakra: ints búcsút a száraz bőrtől és hajtól, ha szép akarsz lenni karácsonyra.

3 táplálkozási szabály, amit nyugodtan megszeghetsz az ünnepek alatt

Ha egész évben odafigyeltél arra, mit eszel, karácsonykor nyugodtan lazíts egy kicsit, hogy kiélvezd az ünnep minden részét.

5 ok, amiért fájhat a mellkasod futás közben

Több dolog is okozhat mellkasi fájdalmat, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Bár a tünetek ijesztőek, gyakran elég banális dolgok állhatnak a háttérben.

3 hack, amitől minden futás sokkal, de sokkal kényelmesebb lesz

Olyan apróságokról van szó, amik elsőre semmiségnek tűnnek, ám ha kipróbálod, sokkal komfortosabbak lesznek az edzéseid!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft