A világ legrövidebb "maratonja"

Minden évben, július 4-én rendezik meg a világ legrövidebb "maratonját". Mindössze 5 km hosszú, de a szintemelkedés 922 méter.

Minden évben, július 4-én rendezik meg a világ legrövidebb "maratonját". Mindössze 5 km hosszú, de a szintemelkedés 922 méter.

A Mount Marathon Race rajtja és célja az alaszkai Seward városában található és a féltáv a Mount Marathon tetején van. A legfrissebb pályarekordot 2015-ben állították fel. A férfiak között Kilian Jornet-nek 41 perc 47 másodperc kellett a táv leküzdéséhez (a csúcsra 31.27 alatt ért fel), a nők között Emelie Forsberg 47 perc 48 másodperc alatt diadalmaskodott (a féltávnál 36.17-nél járt).

A verseny története 1915-re nyúlik vissza, s egy kocsmai fogadásként kezdődött. Egy csapat helybéli azt latolgatta, vajon fel lehet-e jutni a 922 méter magas Marathon hegy tetejére egy órán belül. A győztes végül elveszítette a fogadást, ugyanis 62 perc alatt jutott fel a csúcsra.

Kép
forrás: http://mmr.seward.com/for-racer/course/

A nem éppen szokványos verseny élő közvetítése hétfőn este itt megtekinthető.

Itt pedig a tavalyi eseményről készült videó látható:

Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Ez történik a testeddel, ha lecseréled a kávét matcha teára

A matcha tea nemcsak a kávéimádóknak jó alternatíva, de azok számára is szuper, akik nem szeretik a kávé ízét, de olykor jól jönne egy kis energialöket!

Segít vagy árt a futás, ha megfáztál?

A Futásról Nőknek Magazin cikkéből kiderül, hogy vajon jobb pihenni ilyenkor, vagy nyugodtan futhatsz megfázva is:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft