Futva 24 órán át – 1. rész

Egyetlen nap, 24 óra. Én ez alatt az idő alatt folyamatosan két gyermekemet ellátom, közben magamat is, kicsit a páromat is, gondom van a háztartásunkra, dolgozom egy cseppet és még futni is szoktam. Április 23-án délelőtt 10 órától másnap délelőtt 10 óráig Makai Viktória és Rudolf Tamás, sok más futótársukkal egyetemben, nem csinált egyebet csak futott. 24 órán keresztül.

Egyetlen nap, 24 óra. Én ez alatt az idő alatt folyamatosan két gyermekemet ellátom, közben magamat is, kicsit a páromat is, gondom van a háztartásunkra, dolgozom egy cseppet és még futni is szoktam. Április 23-án délelőtt 10 órától másnap délelőtt 10 óráig Makai Viktória és Rudolf Tamás, sok más futótársukkal egyetemben, nem csinált egyebet csak futott. 24 órán keresztül.

És nem is akárhogyan. Minden idők legjobb eredményei születtek ezen a napon a sárvári Nádasdy-vár 1030,73 méteres körén. A magam részéről nehéz ésszel felfogni ezt az elfoglaltságot, pedig futó vagyok és futottam, jobban mondva meneteltem már 24 órán át, de A-ból B-be és nem egyetlen kicsinyke körön, végig koncentráltan, folyamatos feszített iramban, tűző napon, kánikulában, esőben, szélben, viharban. Hogyan lehetséges ez az emberfeletti teljesítmény? A két győztes, egyben 24 órás Országos Bajnok talán segít megérteni. Először a tavalyi bajnoki címvédővel, Makai Viktóriával készült interjút olvashatjátok.

Viki a 2015-ös év ultrafutója. 7-szeres magyar bajnok, 2-szeres ultrafutó kupa győztes, 3-szoros Ultrabalaton dobogós, 2-szeres magyar válogatott és 2-szeres anya. Idén a sárvári 24 óráson egyéni csúcsot futott.
Hogyan készültél erre a futásra, mennyivel tettél bele több vagy más edzésmunkát, a korábbi évekhez viszonyítva?
A saját edzettségemhez és a családi állapotunk tekintetében ez volt a következő lépcsőfok. Idén Árcsi 2 éves lett, Kinga 5. Hetente kb. 15-25 km edzésmunkával többet tudtam belecsempészni a családi életünkbe, mint tavaly, azaz heti kb. 130 km-t. Anyaként a család mindig is az első helyen áll számomra, az évem a futásé: a GYES évét a családtól kaptam „ugródeszkának”…

Kép


Olvastam a 100-as OB-s beszámolódat, amelyből kiderült, hogy futás közben figyeled a versenytársaidat, a sárvári futáson is figyelted a lányokat vagy csak befelé, csak magadra koncentráltál?
A 100 km és a 24 óra teljesen más műfaj. Más iram, más frissítés, más stratégia. A koncepcióm az volt, hogy kizárólag magamra figyelek. 220 km-t szerettem volna teljesíteni, ennyire készültünk – egyelőre – edzőmmel, Márton Attilával. Tudtam, ha ezt tudom teljesíteni, nagy valószínűséggel jó helyen leszek a mezőnyben, de ami most még fontosabb volt, hogy az elmúlt két év 24 órás női eredményei közt a 4 legjobban lehessek a kvalifikációban az októberi Európa Bajnokságon való részvétel feltételeként. Ez volt az elmélet. :-) A gyakorlat pedig az, hogy az első pillanattól az utolsóig fennálló szoros verseny belevitt bizonyos nem tervezett szituációkba, de mindvégig sikerült azon a határon belül mozognom, amit elbírtam.
Mikor vetted át a vezetést?
Kb. a 14. órában.
A második helyezett Vágó Boglárka és közted kb. 2 km a különbség, mennyire esett nehezedre tartani az első helyet?
A vezetést átvettem egyszer a 14. óra környékén Szilvitől – Bogi mindvégig 2 körrel mögöttem volt, majd egy 4 órája szakadó, viharos esőben való átöltözéskor a pálya szélén pillanatok alatt úgy kihűltem, hogy teljes testemben görcsöltem és remegtem. Alig tudtam elbotorkálni a szállásunkig, ahol a férjem vitt fel a lépcsőn, vetkőztetett le és tett be a zuhany alá, olyan rossz állapotba kerültem. A fél órás forró zuhany után két paplanba csavarva ültem, míg a remegés abba nem maradt. Laci (Makai László, Viki férje, a szerk.) bár borzasztóan aggódott értem, segített a döntésemben: felöltözöm száraz ruhába, lemegyek és meglátjuk mi lesz… Ez egy 1 óra és 3 perces „kör” volt. Mikor lementem Bogi vezetett 5 körrel előttem, Szilvi 2-vel. Az első helyet ismét kb. a verseny 22 és feledik órájában vettem át, innen már nem esett nehezemre megtartani.
Mennyiben nehezítette meg a változékony időjárás számodra a futást?
A felkészülésemben fontos szerepet játszik a „természet erőivel való edzés”. Ebben Attila az edzőm nagyon tudatos – futópadon sosem edzettem – de ez más okból változik majd. Sokat segített, hogy volt egy jó minőségű vízhatlan futós esőkabátom, ez fontos, kevés emberen láttam spéci cuccot, sajnos olykor verseny múlhat a megfelelő ruházaton. Összességében jó hatású volt a szélsőséges időjárás, mert míg az elemekkel küzdöttem az állapotomból fakadó nehézségek teljesen a háttérbe szorultak – szerintem ennek a fajta „ösztönnek” köszönhető a sok feladás is persze, de az új férfi pályacsúcs, és a 6 dobogós helyből 5 „A” szintű eredmény is.
Jól sikerült a frissítésed?
Igen. Ebben nagy szerepe volt férjemnek, akivel előre átbeszéltük a tervet, amitől aztán ő a számomra kedvező irányba tért el a „mindegy csak adj valamit, hogy erőm legyen” vagy „kéne valami savanyú” előre nem kiszámítható, de fajsúlyos felszólításokra. (Kiválóan megoldotta.)
Meghatározott időközönként veszel magadhoz ilyenkor folyadékot és egyéb táplálékot, vagy amikor szükségét érzed ennek?
Ameddig lehet, addig tervszerűen haladunk, kisebb rugalmasság teljesen belefér – ha melegebb van, többet iszom, ha jól esik, többet kortyolok a turmixomból… Minél több idő, km eltelik, annál inkább az a törekvés, hogy be tudjam vinni az energiát, s ilyenkor nálam egyre nagyobb szerepet kap, hogy mi esik jól, mit eszem meg szívesen.
Hogyan regenerálódsz egy ekkora futás után?
Fizikai regenerálódásban jó vagyok. A gyerekek családba érkezése okozta „kényszerpihenő” viszont megtanított arra, hogy a pihenés mennyire fontos része a felkészülésnek és az eredményességnek. Igyekszem az edzéstervemnek ezen részét is „hatékonyan” csinálni. Tehát nagyon pihenek, a pihenő napokon nagyon megélem magam az élet más területein, és igyekszem imádni a nem futást. Ilyenkor felüdítenek más gondolatok, más tevékenységek, a hosszú futás alatti hosszú koncentráció után a gondolatok és a lélek regenerálódását is fontosnak tartom.
Kisgyermekes anyaként, hogyan élted meg ezt a 24 órát, csak a futásra koncentrálsz vagy időnként érdeklődsz a gyermekeid után?
A szerep-összeegyeztetés híve vagyok, és jónak látom, ha egy ember életében a szerepek okozta viselkedés különbség minimális, és legkevésbé sem ellentmondásos. Így próbáltam a pályán mindvégig futó anya lenni. Tavaly próbáltuk az „együtt megyünk” verziót. Voltak előnyei, de mivel – talán a gyerekek életkora miatt is – értékrendem szerint fontosabb szerepet töltök be anyaként, mint futóként, ahányszor találkoztunk anya lettem, aki megáll puszit ad, fut egy kicsit a gyerekekkel, kifújja az orrukat, megigazítja a ruhájukat. Mégis úgy éreztem erősebben élik meg azt, hogy minden körben elmegyek, mint azt, hogy újra és újra megérkezem hozzájuk. A szívem tavaly mindvégig a pályán kívül volt… Idén már nagyobbak voltak, vannak a családban más erős kötödéseik, így miután péntek este lefektettük őket, éjfél körül megérkezhettünk Sárvárra és én érezhettem magam „jó”, de most a futásra figyelő anyukának. Laci tartotta telefonon velük a kapcsolatot és én az optimista, „butított” verzióját kaptam a pályán a híreknek, pl: „szuper délelőttjük volt, most alszanak”. Az esti hír, mikor Laci hosszabban próbálta elmondani, hogy Kinga hogyan imádkozott értünk, az már sok volt. Teljesen elérzékenyített és áthelyezte a figyelmem. Kértem csak a tényeket, a részleteket holnap. Idén így volt jó.

Kép


Mik a következő futócélok?
Október 22-23-án a 24 órás Európa Bajnokság, melyre a legjobb magyar női idővel sikerült kvalifikálnom, és decemberben egy 12 órás futópados Guinness rekordot szeretnék felállítani. Ez a két célverseny, de emellett szeretnék elindulni a 12 órás és a 6 órás Országos Bajnokságon is.

Ha szívesen figyelemmel kísérnéd Makai Viktória sportolói „munkásságát”, Facebook oldalát itt tudod követni.

Fotók: Lesi Tamás, Optivita Ultrafutó Kupa Facebook oldal

Futva leszek 42

Futóbaráti körökben bevett szokás, hogy a születésnapot jellemzően már nem valami hatalmas alkoholmámoros party keretében bonyolítjuk le, hanem közös futással. Ami biztos: az évek múlásával a feladat egyre bonyolódik.

Milyen étrendkiegészítőket érdemes használni?

Ez a kérdés érkezett szakértőnkhöz, Janota Zoltánhoz, és íme a válasza:

Leesik az állad a legőrületesebb fekvőtámasz variációktól: melyiket mered kipróbálni?

A fekvőtámasz egy olyan gyakorlat, amit mindenkinek érdemes rendszeresen végeznie, és mindenki ismeri, de vajon mit szólsz ezekhez a vagány változatokhoz?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

7 évente az összes sejted lecserélődik. Abból épül fel a tested, amit megeszel. Nem mindegy, mi kerül a tányérra. Ebben segítek!

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft