Borítókép: Ha nem akarsz lemaradni az év legjobb hegyifilmjeiről, vedd meg a mozijegyed a Banff Hegyifilm Fesztiválra!

Ha nem akarsz lemaradni az év legjobb hegyifilmjeiről, vedd meg a mozijegyed a Banff Hegyifilm Fesztiválra!

Kiemelt filmek/ filmajánlók a fesztiválról:

Az év legizgalmasabb hegyifilmjeit láthatjuk a mozivásznon a 42. kanadai Banff Hegyifilm Fesztivál világ körüli turnéjának budapesti állomásán.

A kanadai Banff Mountain Film Festival a világ legkiválóbb fesztiválja a maga műfajában. Évről évre itt mutatkoznak be a legújabb hegyi témájú dokumentumfilmek, legyen szó hegyisportokról, felfedezésről, kalandról vagy éppen hegyi kultúrákról és környezetvédelemről.
A legjobb filmek a kanadai fesztivált követően világ körüli turnéra indulnak. Japántól Dél-Afrikáig, a hegymászóktól az egyetemi diákokig évente közel 500 000 néző kíváncsi világszerte az elmúlt év legizgalmasabb hegyifilmjeire.

A budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál idei műsorán 13 film szerepel. Közel 200 percnyi székbe szögező látvány és izgalom április 11-12-13-án esténként a Corvin focipályányi mozivásznán.

Filmajánlók:

1. A 42. kanadai Banff Hegyifilm Fesztivál díjnyertes filmalkotása „Hegyi kultúra” kategóriában: The Last Honey Hunter

Saadi, Nepál eldugott vidéke. Maule Dhan Rai az falujában, akit álmában felkeresett a dühös erdőszellem, Rongkemi. Ha nem lesz más, akit meglátogat, akkor kihalhat egy generációról-generációra szálló hagyomány.

Megkapó történet, gyönyörű operatőri munka, remekül összerakott film. Briliáns és megragadó történet a nepáli kultúráról. Igazi műalkotás.

2. Safety Third A legtöbb mászónak a biztonság az első. De Brad Godbright nem olyan, mint a legtöbb mászó. Néhány tegnapi fánkkal a gyomrában, rettegést nem ismerve vág neki félelmetes trad utaknak és izzasztó free szólóknak.

3. A 42. kanadai Banff Hegyifilm és Könyv Fesztivál egyik legtöbb közönségszavazatot kapott filmje: Loved By All: The Story of Apa Sherpa

Apa Sherpa 21 alkalommal mászta meg a Mount Everestet, mégse irigyelje tőle senki ezt az életet. Nepál isten háta mögötti régiójában, Khumbuban nőtt fel és már 12 évesen arra kényszerült, hogy otthagyja az iskolát és teherhordónak álljon. Nepálban a teherhordással megszerezhető jövedelem és a tanulással elérhető jobb élet utáni vágy komoly konfliktusban áll egymással.

Gyönyörű képek, elgondolkodtató üzenet és egy lenyűgöző élettörténet. Szívhez szóló, őszinte és aktuális. Magával ragadó képi világ és operatőri munka, ezt látni kell!

4. A 42. kanadai Banff Hegyifilm és Könyv Fesztivál egyik legtöbb közönségszavazatot kapott filmje: My Irnik

A Montrealból származó Conor beleszeretett az északba és persze egy nőbe a kanadai sarkvidéken. Az ifjú apuka előtt most nagy feladat áll: át kell fiának mindazt az ősi tudást és örökséget, amit még neki is tanulnia kell.

5. A 42. kanadai Banff Hegyifilm és Könyv Fesztivál egyik legtöbb közönségszavazatot kapott filmje: Denali’s Raven

Leighan Falley mászó, síző és túravezető. Az alaszkai vadon hívó szava soha nem hagyja nyugodni. Ahhoz, hogy összeegyeztesse kalandvágyó természetét az anyasággal, meg kell tanulnia repülni.