gázlóizom

A gázlóizom fájdalma sokakat hátráltat - Így küzdj meg vele!

Forrás: getty images
Ha gyakran futsz hosszú távokat, lehet, hogy már neked is volt problémád a gázlóizmoddal, ami a nagyobb vádliizmok alatt helyezkedik el. Mutatjuk, hogyan őrizheted meg az egészségét.

Pontosan mi a gázlóizom?

Egy palacsintához hasonló izom, a három vádliizom egyike, ami az Achilles-íntól a térded hátuljáig ér. A gázlóizom felel a lábfejed hajlításáért, vagyis azért, amikor futás közben lefelé néznek a lábujjaid, ennek segítségével lököd el magadat a talajról.

Ez a mozdulat pedig igazán fontos. Míg a vádli külső részén lévő izom gyors rostjai a robbanékony sprintelőerőért felelnek, a mélyebben fekvő, lassú izomrostokból álló gázlóizom a hosszabb, lassabb tempójú futásokban játszik szerepet. Nem véletlen, hogy sokaknak megfájdul, akik rendszeresen hosszú távokat teljesítenek.

Egyébként sokan a második szívnek is nevezik, hiszen vért pumpál az alsó lábszárba - éppen ezért, ha nem elég erős, vagy begörcsöl, nem jut elég vér a lábfejedhez, bokádhoz.

Miért fonots odafigyelni rá?

Annak ellenére, hogy a gázlóizom-sérülések ritkák, a fájdalma már annál gyakoribb. Az egyik probléma, hogy sokan megfeledkeznek arról, hogy a fékezésben, a leérkezés erejének csillapításában is szerepet játszik - ez az utolsó izom, ami elnyeli a sokkot, viszont nem erősítik. A másik gyakori hiba, ha a talpad elülső részén futsz, hiszen így könnyen meghúzódhat a gázlóizmod - ez akkor is előfordulhat, ha túl puha cipőben edzel, hiszen így automatikusan az előbbi leérkezés lesz rád jellemző, ez pedig túlmozgatja a gázlóizmot.

Hogyan erősítheted meg a gázlóizmodat?

A falnál ülés például tökéletes erre a célra:

Helyezkedj el egy fal mellett úgy, mint ha egy láthatatlan széken ülnél. A térdedet hajlítsd be 90 fokban, a combod legyen párhuzamos a talajjal. Tegyél egy súlyzót a combodra. Emelkedj az elöl lévő talppárnáidra, állj meg egy pillanatra, majd tedd le az egész talpadat. Végezz 10-10 ismétlést úgy, hogy előre, kifelé és befelé néznek a lábujjaid.

Emellett az is segíthet, ha a futásaid egy részét futópadon teljesíted, hiszen ebben az esetben nem mozogsz oldalirányba és nem kell átugranod a pocsolyákat, faágakat, ráadásul a pad felülete puhább, mint az aszfalt, vagy a beton, így nem terheli meg annyira a testedet.

Olvasnál még a témában?