zaklatás,Makai Viktória

“A tanulság számomra nem a félelem, hanem körültekintés, hogy mindig tudja valaki, hogy hol vagyok” - Makai Viktória ultrafutó történetéből sokan tanulhatnak

Forrás: Facebook/ Makai Viktória
Futni azért járunk, hogy levezessük a bennünk felgyülemlett feszültséget, nem pedig azért, hogy még stresszesebbek legyünk. Ám sajnos történhetnek olyan váratlan és felfoghatatatlan események, amikre hétköznapi emberként nem készülünk fel, mondván: “Velem ez úgysem történhet meg.”

Makai Viktória ultrafutó ma reggel posztolta ki megrázó történetét a Facebookra, azóta már rengetegen megoszották, hogy minél több emberhez eljusson.

“A tanulság számomra nem a félelem, hanem körültekintés, hogy mindig tudja valaki, hogy hol vagyok” - Makai Viktória ultrafutó történetéből sokan tanulhatnak

"Mindig foglalkoztatott, hogy egy 50 kilós nőnek milyen esélyei vannak, ha megtámadják. Részben megnyugtató válasz volt számomra a futás. Mindeddig."
kezdte a posztját a futónő
Vasárnap este az otthonunktól néhány száz méterre megtámadott egy férfi, és szexuális cselekedetre készerített. Mivel kiabálni és menekülni próbáltam, ezért megvert. Jelenleg kórházban vagyok, a körülményekhez képest jól. Az arcom elég halloween-kompatibilis, a szemem körüli hematómán ma látok ki először. Köszönöm a férjemnek, hogy elindult elém, Istennek, hogy megmutatta, merre menjen, hogy odaért egy erőszakos közösülés előtt, és megmentette az életemet.
folytatta
Forrás: Makai Viki Facebook
A tanulság számomra nem a félelem, hanem a körültekintés, a szervezettség, hogy mindig tudja valaki, hogy hol vagyok, kockázat minimalizálás, a váratlan helyzetben való lehető legtudatosabb jelenlét...
A reménység, a bizalom és a hit úgy érzem, csorbát szenvedett bennem, miközben úgyanazen területeken csodát éltem át a helyzet végkimenetele tekintetében. Ezt kell most mélyen rendbe raknom magamban.

A teljes posztot itt tudod elolvasni:

Mindig foglalkoztatott, hogy egy 50 kilós nőnek milyen esélyei vannak, ha megtámadják. Részben megnyugtató válasz volt...

Posted by Makai Viktória on Monday, October 15, 2018

Erőt és kitartást kívánunk Vikinek, hogy minél előbb fel tudja dolgozni a történteket és fizikailag is rendbejöjjön!

Az ügy kapcsán megkértünk Tóth István karateoktatót, hogy adjon néhány jótanácsot hasonló esetekre.

“A támadásokra adott reakciónak van fizikai és mentális része is. A legfontosabb ilyenkor, hogy megpróbáld elkerülni a fizikai kontaktust és kizökkentsd a támadót.”
mondta.

A támadót leginkább egy olyan reakcióval lehet kizökkenteni, amire nem készült fel. Például egy szatír esetében ilyen lehet az, ha kinevetik, hiszen ő vélhetőleg arra számít, hogy megijed és bepánikol az áldozata. Ezen kívül a határozott fellépés is fontos az ilyen esetekben - bár ezeket tényleg be kell gyakorolni.

Ha ez nem sikerül, akkor érdemes megpróbálni elszaladni, ha pedig ez sem válik be, akkor az ágyékot, térdet, torkot, szemet kell támadni, hiszen itt lehet a legnagyobb fájdalmat okozni.

Amennyiben valaki el szeretne vonszolni, akkor ne kapálózz és ne is próbálj ellentartani, hanem engedd el magadat teljesen, így sokkal nehezebb mozgatni és közben erőt is gyűjthetsz.

A szakértő is elmondta azokat az alapvető tippeket, amiket rengeteg hasonló témájú cikkben el lehet olvasni, vagyis:

  • kerüld a sötét, kivilágítatlan, elhagyott helyeket
  • ha kutyával tudsz futni, az is remek
  • érdemes egy követőalkalmazást telepíteni a mobilodra, így a családod láthatja, éppen merre jársz
  • mielőtt elindulnál futni mondd el az útvonaladat és a futásod tervezett időtartamát a párodnak, vagy a veled együtt élőknek
  • a paprikaspray is jól jöhet ilyen esetekben

Emellett érdemes lehet elmenni egy-két önvédelmi órára is, hiszen az ott tanultakkal valamennyire fel tudsz készülni az esetleges támadásokra is.

Olvasnál még a témában?