Miért szeretsz futni? Gondolatok futóktól, kollégáinktól, szakértőinktől és olvasóinktól a Futás világnapja alkalmából

Miért szeretsz futni? Gondolatok futóktól, kollégáinktól, szakértőinktől és olvasóinktól a Futás világnapja alkalmából
Forrás: getty Images

Szerdán volt a Futás világnapja, amit valószínűleg te is egy kiadós kilométergyűjtéssel ünnepeltél. Mi pedig készítettünk egy összeállítást, amiben szakértőink, futók, szerkesztőink és olvasóink mondták el, miért szeretnek futni.

Bár a kérdés nagyon egyszerű, a válasz általában eléggé összetett. Hiszen a futás nem csak egyetlen dolgot ad a legtöbb futónak, hanem rengeteget. Új élményeket, barátokat, bátroságot, büszkeséget. A futás tanít, élményt ad, megnyugtat, felpörget, elfáraszt és még sorolhatnánk. De nem is húzzuk tovább a szót, beszéljenek helyettünk inkább szerkesztőink, szakértőink, olvasóink inspiráló válaszai!

Szerkesztőink, szakértőink:

A futás, és támogató közösség erejével bizonyítottam be magamnak igazán, hogy nincs kifogás és nincs lehetetlen.

- Alberti Petra, digitális főszerkesztőnk

Őszintén szólva nem tudom mindig a választ, és olyan is van, amikor futás közben arra gondolok, hogy "mi a francnak kell ez nekem?" Általában ezután szoktam benevezni a következő versenyre, mert annyira beszippantott és az életem része lett, hogy nem tudok nélküle meglenni. Szeretem, hogy folyamatosan új célokért küzdhetek, az érzést egy hosszabb táv lefutása után, vagy a reggeleket az erdőben indítani, kitoltam a határaimat, és többre vagyok képes, mint hittem. Na meg a sok barátot, amit ennek a sportnak köszönhetek!

- Birta Brigi, vezető online szerkesztőnk

18 évvel ezelőtt kezdtem futni, 24 éves koromban. Nagy életmódváltásban voltam és kapóra jött, hogy egy barátnőm elhívott futni. Nem mondom, hogy rögtön ráéreztem az ízére, de azért szépen lassan elkezdtek gyűlni a kilométerek. Csak 4 évvel később jutottam el az első futóversenyre és onnan változott meg minden a fejemben.
Szeretem, hogy szabadon űzhető, nincs helyhez, időhöz kötve, hogy hol és mikor futok. Amióta terepen (is) futok és amióta anya lettem, ennek a két szempontnak még nagyobb lett a jelentősége. Kilépek az otthonomból és indulok is. Nincs utazással töltött idő, nincs olyan, hogy lekésem az edzést. Tudok menni hajnalban, vagy akár késő este is.
A futás segítségével rendszeresen el tudok szabadulni az anyaság kötelékéből, ami számomra nagyon fontos. Kell az én idő, az eltávolodás és az, hogy ebből a helyzetből jobban rá tudok látni azokra a dolgokra, amelyek foglalkoztatnak.
Kifejezetten szeretem benne, hogy egyedül lehetek (máskülönben szinte mindig társaságban vagyok, 1-2 gyerek mindig van körülöttem). Futás közben nem kell beszélnem, nem kell visszacsatolni senkinek semmit, csak magamra figyelhetek vagy bármire, ami foglalkoztat. Például ezt is szeretem benne, nem kell kifejezetten a futásra figyelnem, ha futok, tudok ide-oda kalandozni fejben (már ha persze nem figyelős feladatos futásom van és nem technikás, nehéz terepen futok).
Szóval szeretem a futás adta szabadságot, teret, számtalan lehetőséget ad(erdőt, aszfaltot, pályát, futópadot, kinek mit).
A futásnak köszönhetően csodaszép helyekre juthattam el és remélem, még fogok is. Olyan hágókon, hegycsúcsokon jártam, ahová valószínű máskülönben nem mentem volna.
Egy komplett életmód, amely meghatározza a heteket, hónapokat, éveket számomra és valamennyire a családom számára is.
Szeretem benne, hogy fizikálisan és mentálisan egyaránt rendben tart.
Szeretem benne, hogy oly mértékben beférkőzött az életünkbe, hogy már észre sem vesszük, automatikus, menetrendszerű, olyan, mint a lélegzés.
Szeretem benne, hogy egy plusz kapocs, ami a társam és köztem megtalálható.

- Tóth-Varga Judit, állandó szerzőnk

Már amikor húzom a futócipőm, izgatottság fog el: "hurrá futás", a nap egyik fénypontja következik. Nagyon sok érzést éltem át már futás közben. Mérhetetlen szabadságot ad, vigaszt nyújt, felpörget, magabiztosságot ad azáltal, ahogy leküzdöm a határaim, és persze tanít is, hiszen kinek ne lett volna még rosszul sikerült versenye. Egy igazi önismereti tréner!
A futásnak nagyon sok mindent köszönhetek. Többek közt a munkámat. Szerencsésnek érzem magam, mert a hobbim a munkám. Mást nem tudnék ilyen szívvel-lélekkel csinálni. Az egyik legjobb érzés a sportolóim öröme, amikor elérik a kitűzött célt. Szoktam is nekik mondani, hogy kicsit önző vagyok, mert az ő örömük az én örömöm is. És persze egy a kudarccal is így van.
Ezen felül, amit még kaptam a futástól, az egyik legértékesebb a közösség, a barátok. Ezért nagyon hálás vagyok!

- Sipos Fanni, a runnersworld.hu szakértője, futóklubunk edzője

7 éves korom óta futok. Akkoriban talán még a rengeteg energiám levezetése volt ezzel a cél. Felnőttként, főleg mióta anya vagyok, a futás számomra a minőségi "Én-idő"-t testesíti meg. Elindulok zavaros, kavargó gondolatokkal a fejemben a madárcsicsergéstől hangos erdőben, és 1 óra múlva azt veszem észre, hogy a gondolataim letisztultak, a pulzusom és a légzésem szabályos, a kreatív énem pedig szárnyal. Képes vagyok a világot megváltani futás közben.

- MacPherson Éva, a runners world.hu szakértője

A futás nálam hobbi és szerelem, de edzőként 'szakmai' szempontból sem hagy hidegen.
A futás számomra nem 'csak' testmozgás és kihívás, hanem egyfajta terápia is. Feltölt, olykor már csak a tájak látványa is, amiken suhanok, vagy a közösség, akikkel épp együtt kocogok.
Futás közben megszűnik a világ, vagy épp előbukkannak a belőlem kreatív ötletek, "megoldások", felüdítő gondolatok.

- Pulay Szilvi, a runnersworld.hu szakértője

Az életem csupa móka és kocogás. Viccet félretéve, a mindennapjaim szerves része: ha jó kedvem van, ha rossz, ha mérges vagyok, ha szomorú, egy kis futás után mindig rózsaszínebb a világ. És a legjobb benne emellett az, hogy rengeteg új barátot köszönhetek neki.

- Fit.Love.Réka

A Runner's World Ébredj! reggeli futók közösségének tagjai:

Egyéni futás esetén a mozgás öröme miatt, közösségi futás tekintetében pedig a csapat miatt. Hálás vagyok, hogy futhatok, hogy erőt és kedvet kaptam hozzá!

- Péter Tóth

Én nem szeretek. A futás következményeit szeretem. :D

- Ivdy Anta

Mindennapi stressz levezetéséhez tökéletes. Menet közben kikapcsol, szellemileg feltölt és erőt ad.

- Tamas Uracs

Kezdőként arra jöttem rá, hogy a futással nagyon intenzív testformálás, és amikor a fülhallgatóval futok, amellett, hogy az edzési paramétereim a fülemre mondja a karpánt, full a külvilágtól mentes leszek, mint az ásványvíz, mentálisan feltölt, na és nem utolsó sorban akár minden évszakos futásomhoz kreatívkodhatok technikai polókat magamnak.

- Hamza Gergely

A futás által ismertem csak meg magamat igazán. Több lettem, mint előtte voltam. Egyszerűen az egész lényem igényli. A világ legegészségesebb drogja számomra.

- Attila Túri

Célok kitűzése és elérésük “gyakorlása”, mely átültethető az élet minden területére.

- Balázs Üveges

A futás tanított meg igazán arra, hogyan kell küzdeni egy kitűzött célért, és arra, hogy tartsak ki és soha ne adjam fel. Na és persze nem utolsó az az érzés sem, ami a letudott edzés után jön.

- Anna Hegedüs

Ez a legjobb terep számomra, ahol ki tudom engedni a feszkót. Semmi flancolás, csak felhúzom a futócipőmet és megyek is! Kikapcsol, feltölt energiával, vagy éppen motivációt ad egy versenyfelkészükéshez. Na meg persze remek közösségteremtő.

- Nágel Ágnes

Kikapcsol, jó feszültséglevezető, és a lefutott kilométerek után azt érzem, bármire képes vagyok!

- Virág Véber

Olvasóink válaszai:

Szabadság, erő, küzdelem, hinni magamban…kb. ezeket adja nekem.

- Sportolok, tehát vagyok

Futok a jövőm elől! Futok,mert olyankor szabad vagyok! Csak én és a küzdelem! Győzni akarok!

- Szalai Ildikó

Felszabadít, elgondolkodtat, felemel, szabadságot ad, öröm, küzdelem önmagaddal, győzelem, kitartás, erősebbé tesz, boldogság! Hát ezért szeretem.

- Zita Csereklye

Nehéz megfogalmazni. Elmúltam 50, amikor a lányom megszerettette velem. Igaz, fogyni is akartam, s csak úgy olvadtak le a kilók rólam - ez is motivált jócskán. Kikapcsol, ellazít, boldogság tölt el, hogy ezt is meg tudom csinálni. Egyszerűen imádom!

- Kelemen Károlyné

Én azt szeretem benne,hogy eltereli a gondolataimat, felfrissít és érzem,hogy mindig többre vagyok képes....újra és újra örülök,hogy ismét megcsináltam.

- Balázs Maja

Egy szakítás után futok. Ha valami igazságtalanság ér, amiben tehetetlen vagyok -futok. Ha felidegesítenek, futok. Ha depis vagyok, futok, ha szárnyalok a boldogságtól, futok. Ha sok édességet ettem és lelkiismeret-furdalásom van, futok, ha jól akarok kinézni nyáron a bikinimben, vagy egy bulin egy kis miniben, futok...Egyszerűen mindig segít!

- Maurer Anita

Szabadságot ad. Mikor 154 kg voltam, a testem börtönében voltam. Mikor lefogytam 134-re, be tudtam kötni a cipőm, de nem voltam képes 2 kilométert lesétálni. 126kg-nál elkezdtem kocogni (300 méter ment). Lesérültem szinte folyamatosan. Ma nem úgy futok, hogy az útvonaltervezővel utcákat adok meg, hanem városokat!

- Péter KertŐr Balogh

Több mint 10 éve futok. Mindenre jó! Bánatra, örömre. Jó gondolatok ‘megszülésére’, a lényeges dolgok ‘meglátására’. Nekem az erdő a legjobb terep. Mindegy, milyen évszakban, mindig élvezem. De talán a tavaszi-nyári-koraőszi hajnalok a legszebbek. Ezer szín, illat (milliónyi fűszer), a felkelő nap fénye! A látvány, amikor az ébredő falura nézek az utolsó kilométeren: bizonyosság, hogy a legszebb helyre születtem! Aztán az, hogy minden hajnalban benne van egy csodálatos nap ígérete! Csak az első perc nagyon nehéz, az, amikor kikelek a meleg ágyból! Utána már minden megy magától! Ez bizony több, mint sport! Szenvedély lélekmasszázzsal átitatva!

- Rita Kókai

Imádom! Bárcsak mindig azt érezhetném, mint amit futáskor érzek. Sosem lennék szomorú. Mindig felpörgött lennék és boldog.

- Brigitta Gáll

Imádom és gyűlölöm...Volt, hogy nem tudtam, de megtanultam, gyáva voltam bátor lettem, nem akartam, mégis megtettem. Felkelek hajnalban forgolódva, gondolatba burkololózva...Megyek...és megyek, mert mennem kell. Az agyam tétován a párnához tűzve, de lábaim készen-ujjaim a cipőt fűzve. Kimegyek az udvarra, az udvarról az aszfalton végtelen köröket róva. És felébredve napfelkeltét lesve. Ez lettem én. Nincs mit szépíteni, futóbolond! 4 évszakban szakadatlanul az úton…

- Kissné Egresi Irma

Nem. Én akkor sem futok, ha habzó szájú kutyák kergetnek... Ezt mondtam régen. Most azt, hogy hülye aki fut! De ebben a világban ki akar okos lenni?! Minden nap elmegyek legalább egy 10-esre.”

- Kiss Ottó

És te, miért szeretsz futni?


Jöhet még egy kis motiváció?

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Maratoni motivációs idézetek
Ilyen csodás hatással van rád a hajnali napfény

A hajnali napfényben található meg legnagyobb mértékben a kék fény, ami az egészségedre és hangulatodra is remek hatással bír.

A futás többe kerül a nőknek - és nem csak a sportmelltartó miatt

Amellett, hogy neked legalább egy darabbal több futócuccra van szükséged (vagyis egy jó sportmelltartóra), a szépségápolási termékek miatt is van félnivalód.

Mennyit kell mozognod, hogy mentálisan egészséges maradj?

Azt már mindenki tudja, hogy a futás - és úgy általában a sportolás - szuper hatással van a testre és szellemre egyaránt. Azonban az nem tisztázott, hogy pontosan mennyi mozgás kell ahhoz, hogy kiélvezhesd a mentális hatásokat is.

4 tipp, ami ultratávok után is segít regenerálódni

Ha egy számodra nehéz megmérettetés, esetleg ultrafutóversenyen vagy túl, az alábbi tanácsok segítenek könnyebben regenerálódni.

4 bizarr ok, amiért állandóan kimerültnek érezheted magadat

Az biztos, hogy egy átmulatott éjszaka után másnap hullafáradt leszel, ahogy egy kiadós túlórázást követően is. Vannak azonban sokkal kevésbé nyilvánvaló dolgok, amik fáradtságot okozhatnak. Ezeket gyűjtöttük össze.

Miért szeretik a szúnyogok annyira a futókat?

Ha te is futsz, téged is jobban szeretnek a szúnyogok, mint másokat. Lehet, hogy a barátaiddal épp a medence partján ülsz, de csak te vakarózol. Mutatjuk, mi ennek a furcsa jelenségnek az oka!

4 dolog, amit az edzések mellett érdemes megtenned, hogy a versenyszezonra csúcsformába kerülj

Az edzések közötti tevékenységeknek legalább akkora szerepe van a jó teljesítmény elérésében, mint magának az edzésnek. Te tudod mire kell figyelned?

Mindent a növényi tejekről: Mutatjuk, melyik, miért jó!

Felhagytál a tejivással, vagy csak kísérletező típus vagy? Erre figyelj, ha növényi tejet innál!

Magas az átlagpulzusod futás közben? Fogadd meg szakértőnk tippjet!

Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

Mire figyelj, ha a hőségben mész versenyezni?

Ez a nagy meleg rengeteget kivesz belőlünk, nehezebben alszunk, és persze nehezebben megy a futás is.

Ez 7 legfontosabb vitamin és tápanyag futók számára

Multivitamin helyett, lehet, hogy jobban jársz, ha külön-külön, lehetőleg természetes úton viszed be zeket.

5 tipp, hogy mindig legyen időd futni

Úgy érzed, hogy nem marad időd az edzésre? Próbáld ki a következő tippeket.

10 alapanyag, ami jót tesz a bélflórádnak

A bélrendszer fontos szerepet játszik abban, hogy egészséges maradj és a lehető legjobban fel tudja használni a szervezeted a bevitt tápanyagokat.

SMR-hengerezés: ettől olyan fájdalmasan jó!

Biztos, hogy neked is ismerős a helyzet, amikor egyszerűen nem tudod abbahagyni a hengerezést, még akkor sem, ha fáj. De vajon mi okozza ezt a kettősséget?

Mi a legjobb verseny előtti kaja? - Olvasóink és szakértőink tippjei

Ha valaki szeretné kihozni magából a maximumot, a verseny előtt nagyon fontos, hogy milyen tápanyagokat juttat be. Viszont nem biztos, hogy már megtaláltad a tökéleteset! Ha nem, nézd meg, mire esküsznek olvasóink és szakértőink:

Futás térdproblémával? Szakértőnk elmondja, mire figyelj!

Olvasónk esete sokak kérdésére választ adhat. A következő problémával fordult szakértőnkhöz:

Unod az étrendedet? Dobd fel ezekkel a tápanyagdús grillköretekkel!

Ha unalmasnak tartod a diétádat, érdemes kicsit változtatnod a hagyományos köreteken. A következő zöldségeket dobd a grillre, amik amellett, hogy ellátnak tápanyagokkal, nagyon finomak is!

5 vizsgálat, amit akkor is érdemes elvégeztetni, ha kicsattansz az egészségtől

A következő vizsgálatok értékei pontos képet adnak az egészségről – és a táplálkozási szokásokról is.

A gyártelep, amiről minden futó álmodik

A RW művészeti vezetője meglátogatta Berlinben az adidas futó- és fitneszbázisát, a Runbase-t. "Annyira kúl (és persze hasznos), hogy önkormányzatilag kötelezővé tennék egy ilyen létesítményt minden városban."

3 tulajdonság, amivel minden jó ultrafutó rendelkezik

Népszerűbb az ultrafutás, mint valaha, és egyre többen szeretnék kipróbálni magukat a maratonnál nagyobb távokon is.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3570 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem