Borítókép: A futás hatása a termékenységre - érdemes visszavenni a családtervezés előtt?

A futás hatása a termékenységre - érdemes visszavenni a családtervezés előtt?

Forrás: getty images
Ha szeretnél családot alapítani, akkor valószínűleg azon is elgondolkodtál már, hogyan hat a futás a termékenységre. Elmondjuk, mikor érdemes visszavenni kicsit a heti futásaid mennyiségéből és mikor nincs szükség semmilyen változtatásra.

szükség van bármilyen változtatásra?

Nincsenek pontosan megadott kilométerszámok a családtervezés előtt álló nők számára, mert mindenki teljesen más. Vannak, akiknek a maratoni felkészülésük során derül ki, hogy gyermeket várnak, míg mások félnek hosszabb távokat megtenni, amikor gyermeket szeretnének.

A legfontosabb szabály ebben az esetben az, hogy amíg biztosra ki nem derül az, hogy tényleg várandós vagy-e, úgy teszel, mint ha az lennél. Ha például rendszeres a menstruációd, nem szükséges változtatni a megszokott rutinodon. Ez minden, 35 év alatti nőre igaz. (Az orvosok szerint ugyanis az életkor sokkal többet számít a fogantatás szempontjából, mint az edzésterv. Mivel a megtermékenyülés esélye idővel csökken, a 35-40 év feletti nőknek érdemes felkeresniük egy szakértőt, ha fél év próbálkozás után sem fogan meg a baba).

A piros zászlók

Abban az esetben, ha rendszertelen a menstruációd, érdemes sokkal jobban odafigyelned magadra. A hormonális fogamzásgátlók használatának abbahagyása után akár 3 hónap is kellhet ahhoz, hogy a ciklusod normalizálódjon. (Egy 18-35 év közötti nő ciklusa általában 22-33 napig tart). Ha ennyi idő elteltével sem történik változás, érdemes megvizsgálnod a sportolási és táplálkozási szokásaidat is. Ahhoz, hogy sikerüljön megtermékenyülni, a testednek azt kell éreznie, hogy minden adott a babaváráshoz. Ehhez pedig hozzátartozik az elfogyasztott kalóriák mennyisége is - mondja dr. Alice Domar, orvos. Ha a BMI-d az egészséges szint alján helyezkedik el, érdemes néhány kilót felszedned a családalapítás előtt. Ha pedig túlsúlyos vagy, érdemes néhány kilótól megszabadulnod.

Egy másik lehetséges komplikáció, ha túlságosan hosszú a ciklusod. Ebben az esetben, még ha a normál tartományba esik is a BMI-d, érdemes kicsit visszavenni a futások távjából a siker érdekében.

Ha rendszeres a ciklusod

Ha ennek ellenére sem leszel állapotos, akkor tényleg van rá némi esély (de szakértők szerint nagyon kevés), hogy a futás okozza a problémát. A rendszeresen sportoló nők szervezetében ugyanis alacsonyabb a progeszteron szintje az ovulációt követő fázisban, emiatt lehet, hogy problémák léphetnek fel. Érdemes ilyenkor beszerezni egy ovulációs tesztet, amiből pontosabb képet kaphatsz arról, mikor a legnagyobb a teherbeesés esélye.

Hogyan küzdj meg azzal, ha csökkentened kell a futás mennyiségét?

Ahogy már feljebb is írtük, a legtöbb nő esetében, aki nem profiként űzi ezt a sportot, nincs szükség az edzések számának csökkentésére. Azonban ha mégis ezt írja elő az orvos, akkor sem kell kétségbe esni. Egyrészt, a jóga és a keresztedzés segíthet abban, hogy megszabadulj a stressztől. Másrészt pedig jusson eszedbe, hogy a futás mennyiségét csak ideiglenesen kell csökkentened. Sok szakember például a megtermékenyülés után is ugyanúgy javasolja a sportlást. Ebben az esetben érdemes figyelned a tested jelzéseire és annyit futnod, amennyi jól esik.

Olvasnál még a témában?