óraátállítás,futás

4 tipp, hogy az óraátállítás ne hasson negatívan a futásra

Forrás: pexels.com
Ne hagyd, hogy az óraátállítás miatt romoljon a teljesítményed! Bár a 60 perc nem számít soknak, akár napokig is negatívan hathat a futóteljesítményedre. Mutatjuk, mit érdemes tenni, hogy ez ne borítsa fel az edzéseidet!

A következő tanácsok pedig segítenek abban, hogy ne viseljen meg annyira az óraátállítás.

1. Fuss előző este

A testmozgás segít abban, hogy pihentetőbb alvásban legyen részed, így jó ötlet az óraátállítás előtti estére időzíteni a futásodat. Napközben pedig figyelj rá, hogy kevesebb koffeint és alkoholt fogyassz, ezek ugyanis megzavarják az alvási ritmusodat.

2. Változtass az alvási rutinodon

Szombaton feküdj le 30 perccel előbb és aludj ugyanennyivel többet vasránap reggel. Nagyjából 1 napra van szüksége a belső ritmusodnak ahhoz, hogy alkalmazkodjon az óraátállításhoz, ezzel a módszerrel viszont kevésbé leszel fáradt.

3. Várd meg, amíg felkel a nap

Megeshet, hogy az átállítást követő napokban sokkal fáradtabb vagy reggelente, és futás közben könnyebben elfáradsz, mivel az összezavarodott belső ritmusod arra is kihat, mennyire érzed keménynek az edzést. Ilyenkor érdemesebb napkelte után futni, hiszen a fény leállítja a melatonintermelést, így éberebb lehetsz.

4. Ne az ágy mellett tartsd az ébresztődet

Egyszerű, de hatékony megoldás, ha nem magad mellett tartod a telefonodat vagy ébresztődet, hiszen így mindenképp fel kell kelned ahhoz, hogy kinyomd.

Bármennyire is nehéz, ezt a néhány napot ezekkel a tanácsokkal egy kicsit könnyebben is át tudod majd vészelni!

Olvasnál még a témában?