futás,futás télen,téli depresszió,szezonális affektív zavar

A futás is segít a téli depresszió ellen – mutatjuk, hogyan vedd fel a harcot!

Forrás: Getty Images
Amikor már régóta tart a hideg és sötétek a napok, nem csoda, hogy mindenkinek rosszabb a kedve. A szezonális affektív zavart nagyon sok ember megtapasztalja évről-évre, ezért fontos beszélni róla.
Te is lehangolt vagy telente?
Igen, ismerem az érzést
Még sosem voltam

Viszont van pár trükk, amivel javíthatsz a helyzeten és akár el is kerülheted ezt a negatív érzést.

Ne hagyd ki a sportot!

Bármennyire is nehezedre esik futni menni, legalább heti három alkalommal tedd meg, ugyanis már ennyi is elég ahhoz, hogy a sport hangulatjavító hatása teljesüljön. Nem feltétlen kell hosszú és kemény edzésekre gondolni, csak az a lényeg, hogy megmozdulj!

Kell a D-vitamin!

Ez a vitamin nem csak abban segít, hogy az immunrendszered megfelelően fel legyen vértezve a betegségekkel szemben, de a hangulatodat is javítja. Nyáron a napsütésből és ételekből szerzett D-vitamin mennyiség épp elég, de ilyenkor egyáltalán nem. Amellett, hogy odafigyelsz arra, hogy rendszeresen fogyassz D-vitamin-tartalmú ételeket, érdemes táplálék-kiegészítőt is szedned.

Maradj egyensúlyban!

Amellett, hogy fontos a rendszeres mozgás, ne terheld túl magad. Hiszen túledzésnél a szervezetedben megnő a kortizol-termelődés (ami ugyebár a stresszhormon), és ez még jobban lenyomhatja a hangulatodat. A pihenésre, feltöltődésre ugyanúgy időt kell szakítani!

Szervezd újra az edzéseket!

Kicsit rázd fel a megszokott rutint, menj kinti futás helyett egyszer edzőterembe vagy épp úszni, amit egy jó szaunázással is egybeköthetsz. De a hétvégi hegyi túrák vagy korcsolyázások is szuper kikapcsolódást jelentenek, és a kedvedet is feldobják.