Borítókép: 65 év felett mennyit lehet javítani a futóteljesítményen? Szakértőnk elmondja!

65 év felett mennyit lehet javítani a futóteljesítményen? Szakértőnk elmondja!

Forrás: getty images
A következő kérdés érkezett szakértőnkhöz, Fülöp Tiborhoz:

Kedves Tibor,

66 éves vagyok. Rendszeresen futok kb. 10 éve, hetente 3x. Sajnos a teljesítményem nem javul, akárhogy is próbálok rajta csiszolni. Van még remény? Milyen terhelést végezhetek?

Köszönöm!

Szakértőnk, Fülöp Tibor válasza:

Kedves Futótárs!

Az életkor előrehaladtával csökkennek a kondícionális képességek alapjául szolgáló fizikai lehetőségek, mint például az oxigénfelvevő-képesség, a pulzusszám, az izomtömeg. Éppen ezért a rendszeres sportolás szükségszerű, hogy ezt a természetes csökkenő tendenciát lassítsuk. Ha teljesen egészséges, és semmilyen kardiológiai vagy mozgásszervi probléma nem áll fenn, akkor az edzésnek semmi akadálya. Ha esetleg bármely területen eltérés mutatkozik, akkor az orvos által előírt mennyiségben és intenzitáson végezhető sporttevékenység, mely sok panaszra jótékony hatású, néhány megkötés betartása mellett.

A heti háromszori edzés a minimum, amelyet szisztematikusan rendszerbe lehet foglalni, de az előbbiekben leírtak alapján jelentős fejlődés nem garantálható, az aktuális szint megtartása már jó eredménynek számít. A keringést javító edzések mellett érdemes az izomtömeget megtartó erőfejlesztő edzéseket is az edzésprogramba iktatni, valamint a hajlékonyságot, ízületi mozgékonyságot javító gyakorlatokat végrehajtani.

A Magyar Életmód Orvostani Társaság ajánlása szerint heti 150 perc közepes intenzitású kardiómozgás, valamint a heti 2-3x végzett rezisztencia (erőfejlesztő) edzés szükséges. Ezen kívül, 40 év felett ajánlott a rendszeres egyensúlyjavító edzés, valamint a nyújtás is.

Jó sportolást, jó egészséget kívánok!

Fülöp Tibor

Neked is van kérdésed Tiborhoz? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig az alábbi linkre kattintva ismerkedhetsz meg!