demencia,fittség

A futás még idősebb korban elkezdve is megvéd a demencia ellen!

Forrás: getty images
Egy új kutatás szerint a rendszeres edző középkorú nők kisebb eséllyel küzdenek meg később demenciával. Mutatjuk, miért van ez így!

Az állóképességed - vagyis a képességed, hogy fenntartsd a fizikai és mentális erőbedobást egy adott táv alatt - bizony hatással van a demencia kialakulásának esélyére is.

A Medical Journal of Neurology című folyóiratban megjelent 44 évig tartó tanulmány pontosan ezt a következtetést vonta le. Az eredmények szerint azok a középkorú nők, akiknek a kardiovaszkuláris fittségük magas szinten áll, kisebb eséllyel küzdenek később időskori elbutulással.

A kutatásban 191 svéd nő vett részt, életkoruk 38-60 év között mozgott. A kutatók már 1968-tól megkezdték a vizsgálatokat. Ekkor a résztvevőknek egy fittségüket felmérő feladatot kellett teljesíteniük, vagyis addig kellett biciklizniük, amíg csak bírtak. (Nyugi, a futás is remekül fejleszti az állóképességet és a fittséget!) Ezt követően 3 csoportra osztották a résztvevőket:

  1. kevésbé fittek
  2. közepesen fittek
  3. nagyon fittek

44 évvel később pedig bebizonyosodott, hogy a fittségüket felmérő feladatra kapott értékelésükből megjósolható volt, hogy mekkora eséllyel diagnosztizálnak a nőknél demenciát.

A legnagyobb arányban azoknál fordult elő a betegség, akik nem tudták teljesíteni a feladatot, 45%-uk lett később demens. A fitt nők csoportjánál ez az arány mindössze 5 százalék volt.

A szakértők szerint az eredmények remélhetőleg nagy motivációlöketet adnak mindenkinek, hogy elkerüljék az időskori demenciát és más betegségeket - hiszen a futás nem csak az agynak, de a szívnek és a csontoknak is jót tesz!

Olvasnál még a témában?