Borítókép: Jót tesz-e a testeddel, ha a szilveszteri buli után futni mész?

Jót tesz-e a testeddel, ha a szilveszteri buli után futni mész?

Forrás: getty images
A szilveszter a bulizásról szól. Mielőtt észbe tudnál kapni, máris sokat ittál és lehet, hogy az új évet másnapossággal fogod indítani. De mi a jobb: ha ilyenkor sem hagyod ki az edzést, vagy a pihenő többet segít? Ennek jártunk utána.

Dr. Robert Ziltzer, maratonfutó és orvos szerint másnaposan is lehet futni, azonban néhány dologra érdemes figyelni. Kezdjük azzal, hogy ekkor biztos, hogy nem fogsz rekordot dönteni, inkább lassulsz - ez a kellemetlen mellékhatás pedig szakértők szerint akár 3 napig is eltarthat.

Egy kutatás pedig azt bizonyította, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás több mint 11%-kal ront a teljesítményen. Ezen kívül dehidratáltabbá válhatsz, csökken a vércukorszinted, szóval alig bírsz felkelni.

A pezsgőzés hátrányait viszont egy kellemes edzés is enyhíteni tudja, hiszen futás közben felpörög a vérkeringés, így a méreganyagok könnyebben távoznak. Arra viszont muszáj figyelned, hogy lassú, kellemes tempójú, laza futást tervezz erre a napra és csak akkor sportolj, ha viszonylag jól vagy. 30 perc bőven elég ahhoz, hogy kikúráld magadat valamennyire.

Mielőtt viszont elindulnál, muszáj, hogy hidratálj és az elvesztett elektrolitokat is pótold. Ha extra fáradtnak érzed magad, igyál sportitalt vagy kókuszvizet, hogy több energiád legyen.

Arra sem árt ügyelni, hogy reggelire szénhidrátban, káliumban és sóban gazdag ételt válassz. A banán, zabkása, friss gyümölcsök, a teljes kiőrlésű pirítós egy kis mogyoróvajjal például szuper. A zsíros ételeket viszont kerüld, mert ezek nem tesznek jót a gyomrodnak.

Természetesen ha hányingered van és szédülsz, akkor inkább maradj otthon és tedd át a futást egy másik napra.

Olvasnál még a témában?