futás,agy

6 ok, amiért a futás jót tesz az agyadnak

Forrás: getty images
Ha kellene egy kis motiváció, nézd meg, miért tesz jót a rendszeres futás a szürkeállományodnak.

Azt tudod, hogy a futás szuper hatással van az egészségre, de nézd meg, pontosan miért jó az agynak:

Okosabbá válsz

Amerikai kutatók szerint 30 perc futás képes arra, hogy kreatívabb legyél, jobban érvelj és összességében javuljanak a kognitív képességeid. Ha lesz egy fontos meetinged, érdemes előtte elmenned futni egyet.

A híres runner’s high

Ha még az első ténytől nem lett jobb kedved, akkor a futás közben megtapasztalt eufória segíthet ebben. Szakértők szerint ennek eléréséhez tempófutásra van szükség, ami kellemesen megemeli az endorfin szintjét a szervezetedben.

Erősebb leszel fejben

Amerikai kutatók szerint a futás segíthet, hogy megküzdj a függőségeiddel. Akár a dohányzásról szeretnél leszokni, vagy épp fogyókúrázol, jó ötlet rendszeresen futni, mert sokkal erősebb leszel tőle fejben.

A memóriának is jó

Japán szakértők jöttek rá arra, hogy a futás jó hatással van a memóriára is, ráadásul a demenciát is képes megelőzni.

Agyban nagy

Nem csak abban segít ez a sport, hogy olajozottan pörögjenek a fogaskerekek a szürkeállományodban, hanem az agyszövet növekedésében is szerepe van. A mozgás hatására új idegsejtek és erek képződnek, amik megnövelik az agyszövet méretét. Ez azért is jó, mert 20 éves kor után az agyszövet mérete elkezd fokozatosan csökkenni.

Véd a betegségek ellen

Ahogy a demencia kialakulásának esélye csökken a futással, úgy az Alzheimer-kór kezelésében is segíthet, mivel mérsékli a betegség pszichiátriai tüneteit.

Jól jönne még egy kis motiváció?