Borítókép: A szénhidrátok nem ellenségek! Ha bedőlsz a következő mítoszoknak, sikertelen lesz a fogyókúrád

A szénhidrátok nem ellenségek! Ha bedőlsz a következő mítoszoknak, sikertelen lesz a fogyókúrád

Forrás: getty images
Szénhidrátot fogyókúra alatt is kell enni? Sokakban felmerül a kérdés, hiszen a legtöbb diéta azt írja elő, hogy ebből a tápanyagból keveset fogyassz. Pedig ez nem így van.

Stefanie Mendez, dietetikus szerint a legfontosabb, hogy minden tápanyagból megfelelő arányban vigyél be, különösen akkor, ha futsz. Minden egészsgées étrend elengedhetetlen elemei a fehérjék, szénhidrátok és zsírok, csak meg kell találni azt az arányt, ami elősegíti a súlycsökkenést. Nézzük, mik azok a népszerű feltételezések a szénhidrátokkal kapcsolatban, amiknek elég kicsi a valóságalapja.

Elhízhatsz tőlük

Ha valaki szénhidrátcsökkentett étrenddel szeretne fogyni, azért is lesz sikeres a diéta, mert így egy csomó kalóriával kevesebbet visz be. Azonban ekkor vizet veszítesz, nem pedig zsírt, hosszútávon pedig nehezen fenntarthatóak ezek az étrendek.

Arra kell figyelni, hogy naponta 295-425 grammot vigyél be ebből a tápanyagból (egy szelet kenyér pl. 15-28 grammot tartalmaz). Fontos, hogy olyan alapanyagokkal kombináld, melyek nem dobják meg a vércukorszintedet, például a tányérod felére karfiolt, brokkolit, paprikát, gombát, spenótot szedj, a tányérod negyedén kapjon helyet a fehérje és negyedén a szénhidrátok. Így sokkal laktatóbbnak érzed majd a menüt.

A kenyér és a tészta maga az ördög

Nem, nem ellenségek, pusztán az adagra és a minőségre kell figyelni. Ha például tésztát vagy rizst ennél ebédre, ne egyél előételnek kenyeret és szedj zöldségeket vagy salátát is a tányérodra. Amikor csak lehet, válaszd a teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket, melyek rostban gazdagok, így tovább eltelítenek.

Minden szénhidrát egyforma

Nem, hiszen eltér a rosttartalmuk - és ettől függ, milyen gyorsan alakulnak át cukorrá. A legjobb, ha a fogyókúrád alatt kerülöd a feldolgozott élelmiszereket (cukros italok, édességek, fehérlisztből készült ételek) és odafigyelsz a hozzáadott cukor mennyiségére is, hiszen ezek rengeteg plusz üres kalóriát jelentenek. A teljes kiőrlésű gabonafélék szuperek (quinoa, bulgur, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér), a keményítőben gazdag zöldségekkel sincs gond, csak a mértékletesség a fontos.

Felpuffasztanak

Igen, tényleg vannak olyanok, amiktől úgy érzed, lufi nőtt a gyomrodban, azonban az is elképzelhető, hogy valamilyen intolerancia áll a háttérben. Vagy előfordulhat, hogy sok hüvelyest, mesterséges édesítőt, energiaszeletet fogyasztasz. Érdemes szakemberrel kivizsgáltatni a problémát.

A szénhidrátcsökkentett étrend egészségesebb

Ez nem biztos - egy zsemle nélküli dupla sajtburger például ugyanúgy nem tartozik az egészséges ételek kategóriájába. Mivel ahhoz, hogy legyen energiád és mozgással is ki tudd egészíteni a fogyókúrádat, szénhidrátokra is szükség van, nem érdemes visszavenni ennek a makrotápanyagnak a mennyiségéből. Az egészséges variációk pedig rostokkal, B-vitaminokkal, vassal és folsavval is ellátnak.

Ahelyett, hogy megvonnád magadtól az összes létező szénhidrátot, inkább csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek és a bevitt cukor mennyiségét és arra is figyelj, hogy ne nassolj ész nélkül. A diéta közben pedig figyelj a szervezeted jelzéseire és ha szükséges, változtass rajta - akár szakember segítségét is kikérheted.

A következő nasik is sokat segítenek abban, hogy jobban menjen a fogyás!

Olvasnál még a témában?