Borítókép: Fuss biztonságban!

Fuss biztonságban!

Nálam nagyobb paragép bizonyos helyzetekben, kevés létezik. Néha a futás is ilyen, amikor idegen helyen futok, vagy emberek nélküli utakon rohangálok. Ennek megvan az oka, sajnos.


Tény azonban, hogy mióta átestem egy támadáson, oda szoktam figyelni bizonyos dolgokra. És a mai világban érdemes picivel óvatosabbnak lenni.
2003-ban egy kevésbé szimpatikus fiatalemberrel sikerült összefutnom az Északi Összekötő Hídról lejövet. Tapasztalatlan voltam, nem is gondoltam, hogy engem megtámadhatnak. Zenével futottam, kietlen, elhagyatott helyen. Igaz, nem este, hanem délelőtt 11 körül. Be voltam öltözve, hosszú naci, anorák. Tehát semmi feltűnő. Támadóm, ahogy én lazán koccanok, elmélyülve a gondolatokban, mögém jött. Egy Isteni szikra....én hirtelen megfordultam, épp amikor a nyakam felé nyúlt. Ez megzavarta őt, szerencsémre, így előre engedtem. Még mindig megvan az a hülye érzés, ahogy szuggerálom magam, nehogy leblokkoljak. Pár másodpercig néztük egymást, ki mit lép, majd hirtelen elindultam, ahogyan csak tudtam, szaladtam. 100m-ig sajnos mindenki el tud futni. Azt tudtam, bárhogy is, nem nézek semerre, csak rohanok. Még tett egy erőtlen próbálkozást, hogy elkapja a karom, de kirántottam magam. Nem kapott el. Sok-sok év távlatából is az az érzésem, hogy nagyon vigyáztak rám a fentiek.
Egy ideig iszonyúan frusztrált, ha mögöttem jött valaki, voltak rossz beidegződéseim, sokszor hátranéztem ha gyanús hangokat hallottam, de ezek a "sebek" végül begyógyultak. Már nem vagyok annyira paranoiás :)
Azóta viszont pár aranyszabályt betartok.

  • Nem futok este
  • Nem futok olyan helyen, ahol senki sem jár
  • Nem futok zenével olyan helyen, ahol senki sem jár
  • Ha mégis olyan a környezet, megkérek valakit, hogy jöjjön velem
  • Egy ideig volt nálam mini spray, hogy lefújjam, ha valaki próbálkozik. Nem kellett használnom. Egyébként más futók kutyák ellen magukkal szoktak vinni ilyet. Nincs tapasztalatom, segít e valamit. Ha valakinek van, várom a beszámolót. :)
  • Ha mindent be is tartok, de mégis valaki megtalál, (ilyen is volt) akkor igyekszem tömegbe vinni, de semmi esetre sem vezetem el a lakásomhoz. És lerázom kis utcákban, cikázom stb....ez szokott segíteni. A lényeg, hogy emberek legyenek körülöttünk. Nekem az is bejött, hogy hirtelen rákiabáltam az illetőre, hogy mit képzel. Gyorsan lelépett azután.