Borítókép: Fuss a boldogságodért: 4 dolog, amiért a futás jót tesz a léleknek

Fuss a boldogságodért: 4 dolog, amiért a futás jót tesz a léleknek

Állandó lehangoltsággal küzdesz? Egyre kevésbé bírod a munkahelyi stresszt? A legkisebb feladatoktól is görcsbe rándul a gyomrod? Úgy érzed, nem jut elég erőd a családra, az otthoni teendőkre? - Szóval kevesebb az energiád? Hát akkor fuss többet!

Ahogyan sok ember számára a futás fizikumuk karbantartása miatt fontos, legalább annyian vannak azok, akiknek ez sokkal inkább jelenti a lelki feltöltődés egyik leghatékonyabb formáját. Ennek ellenére jóval kevesebb szó esik erről a jótékony hatásáról - nézzünk hát 4 példát, mit ad neked mentálisan ez a mozgásforma:

1. A futás csökkenti a stresszt, fokozza a boldogságérzetet

Számtalan hobbi és profi futón végzett kutatás bizonyítja, hogy az intenzív erőbefektetés ellenére segít lenyugtatni az idegeinket. A futás garantálja a jobb kedvet, részben azért, mert a hosszabb ideig tartó (legalább félórás) mozgás során endorfin szabadul fel, ami boldogságérzetet okoz - nem véletlenül létezik a “futóeufória” nevű jelenség. Gyakran javasolják például pszichológusok depresszióban, szorongásban szenvedőknek is.

2. Növeli az önbizalmat, a kitartást

Nem mindig könnyű nekivágni a köröknek. Van, hogy le kell küzdened a fáradtságod, az izomlázat vagy a rossz időt. Ha viszont sikerül, az kitartóbbá tesz, erősíti az önbizalmad - ez a magabiztosság pedig idővel rutinná válik az életed más területein is, csak figyeld meg, tegyél egy próbát!

3. Jobban alszol tőle

Rossz alvó vagy? Egy amerikai kutatás szerint már egy lazább futóedzés is, ha pár órával elalvás előttre időzíted, garantálja a jó minőségű, pihentető alvást. Ez részben annak köszönhető, hogy az edzés közben megemelkedett testhőmérsékletnek az agy azon része felel a csökkentéséért, mely az alvásért is.

4. Új barátokra, közösségre lelhetsz

A futás nem kell, hogy magányos sport legyen, egy futóközösség például igazi kincs, hiszen motiváljátok egymást célotok elérésében. Sok városban már akad, nem is egy - ha pedig nincs a környékeden, hát alakíts egyet! Egyedül futók pedig figyelem, egy-egy futóverseny hangulatának nincsen párja - hiszen a közös téma adott és kinek nem hiányzik néha egy-két hasznos tipp a másiktól?

Ha még nem versenyeztél, vagy eddig halogattad, próbáld ki te is, milyen hatással van rád a futás és a versenyzés. Vágj bele, csatlakozz egy futóközösséghez. Felkészülhetsz a Generali Night Run versenyére és egy páratlan, megújult útvonalon teheted próbára magad! Ha a nevezési díj nehézséget okoz és támogatásra van szükséged, még van időd pályázni a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatására.