futóverseny,félmaraton,felkészülés

Kihagytál egy hetet a félmaratoni felkészülésedből? Szakértőnk elmondja, mi a teendő!

Forrás: getty images
Olvasónk a felkészülését kénytelen megszakítani egy hétre, szakértőnktől pedig azt kérdezte, mi a teendő, és be lehet-e valahogy pótolni a kihagyott edzéseket:

Kedves Zsanett!

Félmaratoni futásra való felkészüléssel kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni.

Május eleje óta a Wizz Air Félmaratonra készülök, ez lesz az első hosszabb távú versenyem. Mivel a verseny nagyon közel van már, igyekszem az edzésprogramomat pontosan tartani. A gond az, hogy ezen a héten más elfoglaltságok miatt nem tudok futni egyáltalán. Érdeklődni szeretnék, hogy lesz-e ennek negatív következménye ennyi idővel a verseny előtt? A felkészülésem fokozatos volt, a múlt héten 17 kilométerig jutottam. Ha a következő héttől újra elkezdek futni, egy hét kimaradás után hogyan folytassam a felkészülést?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Zsuzsanna

Szakértőnk, Kis-Soós Zsanett válasza:

Kedves Zsuzsanna!

Talán egy kis visszaesést fogsz tapasztalni a pihenőhetet követően, azonban ez a versenyre már semmilyen negatív hatással sem lesz. 3 hét bőven elegendő ahhoz, hogy visszaszerezd a korábbi formádat. Talán még jól is jöhet ez a kis szünet, mert így a félmaratonra frissebben, motiváltabban indulsz!

Csak azt az egy hibát érdemes elkerülni, hogy a következő hetekben megpróbálod az el nem végzett edzésmunkát bepótolni. Amennyiben van egy megírt edzésterved, ami szerint készülsz, akkor azt javaslom, hogy ne ugord át a kimaradt hetet, hanem ott folytasd, ahol abbahagytad.

Sikeres felkészülést és jó versenyzést kívánok:

Zsanett

Neked is van kérdésed Zsanetthez? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!